Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tyrimas: persirgimas peršalimu gali suteikti dalinę apsaugą nuo COVID-19

Naujausiame tyrime nustatyta, kad didelis T ląstelių kiekis, gautas iš peršalimą sukeliančių įprastų koronavirusų, gali dalinai apsaugoti nuo COVID-19.
COVID-19
COVID-19 / 123RF.com nuotr.

Persirgę peršalimu linkę užsikrėsti mažiau

Pirmadienį paskelbtame Londono imperatoriškojo koledžo tyrime nustatyta, kad po kovos su peršalimu likęs didelis T ląstelių kiekis gali dalinai apsaugoti nuo COVID-19, pranešė „Reuters“. Pasak mokslininkų, tai gali padėti sukurti antros kartos vakcinas.

Imunitetas prieš COVID-19 yra sudėtingas reiškinys, ir nors yra įrodymų, kad praėjus šešiems mėnesiams po skiepijimo antikūnų lygis mažėja, manoma, kad T ląstelės taip pat atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant apsaugą.

2020 m. rugsėjį pradėtame tyrime buvo tiriama 52 teigiamų COVID-19 atvejų kryžminio reaktyvumo T ląstelių, susidariusių dėl ankstesnių peršalimo ligų, lygis.

Nustatyta, kad 26 asmenų, kuriems infekcija neišsivystė, T ląstelių kiekis buvo gerokai didesnis nei žmonių, kurie užsikrėtė COVID-19. Tiesa, tyrime nenurodyta, kiek laiko susiformavusi apsauga išlieka.

„Nustatėme, kad didelis jau esamų T ląstelių, kurias organizmas sukuria užsikrėtus kitais žmogaus koronavirusais, pavyzdžiui, peršalimu, kiekis gali apsaugoti nuo COVID-19 infekcijos“, – „Reuters“ sakė tyrimo autorė daktarė Rhia Kundu.

Žurnale „Nature Communications“ paskelbto tyrimo autoriai teigė, kad vidiniai SARS-CoV-2 viruso baltymai, į kuriuos taikosi T ląstelės, galėtų būti alternatyvus taikinys vakcinų kūrėjams.

Dabartinės COVID-19 vakcinos yra nukreiptos į smaigalio baltymą, kuris reguliariai mutuoja ir sukuria tokius variantus kaip delta ar omikronas, o pastarieji sumažina vakcinų veiksmingumą nuo simptominės infekcijos.

„Priešingai, vidiniai baltymai, į kuriuos taikosi mūsų identifikuotos apsauginės T ląstelės, mutuoja daug mažiau“, – komentavo tyrimo bendraautorius profesorius Ajitas Lalvani.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius