Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ukraina renka dronų armiją: naujos kartos bepiločius orlaivius kuria ir patys gyventojai

Dronams tapus neatsiejama strategine karo dalimi, Ukraina ieško būdų, kaip išplėsti savo bepiločių orlaivių pajėgumus ir atsargas, praneša CNN.
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ukrainos dronų gamintojas Valerijus Borovykas kuria „labai slaptus“ dronus, kurie gali surengti netikėtas atakas prieš Rusijos karinę techniką, praneša CNN.

Kuriamas dronas pavadintas „Vidsyich“ – kas išvertus iš ukrainiečių kalbos reiškia „atremti“.

V.Borovykas yra vienas iš kelių dešimčių dronų kūrėjų, įsikūrusių Ukrainoje. Pirmoji banga kilo, kai 2014 m. Rusija pirmą kartą okupavo Krymą ir dalį Donbaso, o kita – po aštuonerių metų, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Pirmą kartą bepiločiai orlaiviai buvo dislokuoti siekiant padėti artilerijai nustatyti Rusijos taikinių buvimo vietą, o dabar jų panaudojimas išsiplėtė. Dronai naudojami ir smogti taikiniams.

V.Borovykas sako, kad jis ir jo komanda sukūrė „Vidsyich“, kad jį būtų galima naudoti kartu su kitais jų sukurtais stebėjimo bepiločiais orlaiviais.

Drono veikimo nuotolis – 40 km, jis gali nešti 2-3 kg kovinę galvutę.

„Dažniausiai [savo atakas] nukreipiame į labai brangią [Rusijos] įrangą“, – CNN sakė jis.

V.Borovyko bendrovė šiuo metu didina gamybos apimtis – yra pasirašiusi sutartį su gamykla Ukrainoje, kuri padidins gamybą nuo 50 dronų per mėnesį iki daugiau kaip 1000.

Vicepremjeras ir skaitmeninės transformacijos ministras Mychailo Fiodorovas teigė, kad kas kelias savaites yra atliekami įvairūs tyrimai ir ieškoma naujų dronų kūrėjų.

„Mums labai svarbu surasti įmones, kurios gali plėstis, ieškoti naujų naudojimo formatų, nes tai yra technologinis karas“, – CNN teigė jis.

Ukrainos ir užsienio bepiločių orlaivių gamintojai dalyvauja Skaitmeninės transformacijos ministerijos organizuojamame dronų konkurse.

Tai dalis vyriausybės iniciatyvos „Dronų armija“, pagal kurią buvo sušvelninti importo apribojimai ir mokesčiai dronų technologijoms, taip skatinant vietos pramonės plėtrą, kad būtų galima geriau aprūpinti šalies kariuomenę.

„Mūsų dronas pasirodė labai efektyvus, nes jis greitai išardomas“, – sakė Denysas Seha, vienas iš renginyje dalyvavusių operatorių.

D.Seha pasakojo, kad prieš karą dronai buvo hobis, tačiau vėliau jie tapo būtini.

Už Ukrainos kariuomenės dronų įsigijimą atsakingas žmogus, brigados generolas Jurijus Ščiholas, sakė, kad dronai pakeitė karybą. Jis tvirtino, kad Kyjivas gali panaudoti visų tipų bepiločius orlaivius.

„Kiekviena dronų rūšis turi visiškai skirtingą pritaikymą, – sakė šalies Valstybinės specialiųjų ryšių tarnybos vadovas J.Ščiholas. – Reikia ir pigių, ir brangių dronų. Ir dronų, turinčių skirtingų tipų ryšį. Kuo daugiau modelių turėsime, kuo daugiau ryšio kanalų turėsime, tuo efektyvesnis bus mūsų darbas“.

J.Ščiholas sako, kad galutinis tikslas – masinė gamyba.

„Maždaug 30 Ukrainos įmonių jau masiškai gamina šiuos dronus, o mūsų tikslas – iki metų pabaigos jų įsigyti iki 200 000, – sakė jis. – Kol kas pasirašėme sutartis dėl 2000 vienetų pirkimo, ir tai tik kelioms savaitėms. Kiekvieną savaitę šis procesas plečiamas“.

Daugelis bepiločių orlaivių konkurse dalyvavusių kūrėjų pripažino, kad dirba kurdami bepiločius orlaivius, galinčius skristi didesnius atstumus ir gabenti didesnius krovinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius