Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

VIDEO: Ukrainos fronte užfiksuoti amerikietiški „Abrams“ tankai – štai kuo jie pasižymi

Ukrainos 47-oji atskiroji mechanizuotoji brigada Avdijivkos sektoriuje naudojasi tankais "M1A1SA Abrams“, kuriuos praėjusiais metais Kyjivui suteikė Jungtinės Valstijos. Anksčiau su Ukraina siejami kanalai socialiniuose tinkluose ne kartą skelbė amerikietiškųjų „Abrams“ nuotraukas ir vaizdo įrašus prie fronto linijos, tačiau nebuvo jokių įrodymų, kad jie dalyvavo kovose.
JAV kariai atvyko į Lietuvą
JAV kariai atvyko į Lietuvą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kol rusų okupantai bando išsiaiškinti, kur yra tankai „Abrams“, 47-osios atskirosios mechanizuotosios brigados tankistai jau daugiau nei mėnesį į molekules ardo rusų okupantus ir jų techniką“, – sakoma pranešime.

Šiame vaizdo įraše matyti, kad ant tanko buvo sumontuota dinaminė apsauga ARAT, kuri yra Tanko išgyvenimo mieste komplekto (angl. Tank Urban Survival Kit, TUSK) dalis. Ją anksčiau naudojo JAV tankistai Irako kampanijos metu.

VIDEO: Ukrainos pajėgos pirmą kartą pasidalijo „Abrams“ tankų kadrais Ukrainos fronte

Jungtinės Valstijos masinę pagrindinio kovinio tanko „Abrams M1“ gamybą pradėjo 1980 m. Šiandien tai vienas geriausiai apsaugotų tankų pasaulyje.

Kiti „Abrams“ privalumai, palyginti su senaisiais sovietiniais modeliais, yra moderni ugnies valdymo sistema ir aukštesnis skvarbos lygis. Be to, „Abrams“ turi daug geresnes sąlygas įgulai nei tankai T-64 ir T-72.

JAV Vietnamo laikų generolo Creightono Abramso vardu pavadinti „Abrams“ tankai šiuo metu dislokuoti Lietuvoje, o pernai kaimynė Lenkija paskelbė perkanti 116 tokių tankų.

Keturių žmonių įgulą turintis „Abrams“ pirmą kartą kare buvo panaudotas 1991 m. Po Persijos įlankos karo 1992 m. atliktoje apklausoje įgulos gyrė jo aukštą atsparumo lygį ir teigė, kad nors kelios M1A1 įgulos pranešė gavusios tiesioginius priekinius smūgius iš irakiečių T-72, tačiau tankai patyrė tik minimalią žalą, rašo tinklalapis PBS.org.

Visos šio tanko modelio sistemos buvo reikšmingai pakeistos nuo pat jo sukūrimo 1980 m., o didesni „Abrams“ atnaujinimo paketai įgyvendinami maždaug kas septynerius metus. Naujausia M1A2 SEPv3 (SEP reiškia „sistemos patobulinimo paketą“) pagerins tanko mobilumą ir atsparumą, nes su juo bus patobulinta šarvuotė, ryšiai ir degalų suvartojimas.

Šis tankas turi storą šarvą, 120 mm pabūklą, pažangias taikinių nustatymo sistemas, 1500 arklio galių turbininį variklį. Tanko maksimalus greitis yra apie 67 km per valandą riedant keliu.

Kompiuterizuota pagrindinio pabūklo taikiklio nustatymo sistema palengvina kario darbą ir užtikrina daugiau kaip 95 proc. tikimybę pataikyti į taikinį.

Galingas „Abrams“ reaktyvinis variklis gali varyti tanką per beveik bet kokią vietovę, nesvarbu, ar tai būtų tankus sniegas, ar didelis purvas, sakė tinklalapio PBS.org kalbintas buvęs kariuomenės leitenantas Kevinas Butleris, tarnavęs „Abrams“ tankų būrio vadu.

Vis dėlto, kad „Abrams“ variklis veiktų, jam reikia nemažai degalų. Šis tankas iš tiesų labai rajus – naudoja maždaug 4,7 litro degalų kilometrui, nesvarbu, ar tankas juda, ar dirba tuščiąja eiga, PBS.org sakė K.Butleris.

Tai reiškia, kad degalų sunkvežimiai dažniausiai turi būti netoliese, o tai kiek apsunkina logistiką. Nors „Abrams“ gali lengvai įveikti sniegą ir purvą, sunkvežimiai įprastai turi mažesnį pravažumą, rašo PBS.org.

Išmokti valdyti „Abramsą“ taip pat gali prireikti kelių mėnesių mokymų.

Tankas „Abrams“ turi daug modifikacijų: vaizdo įraše matoma M1A1SA versija nėra pati pažangiausia iš jų, tačiau jos privalumas tas, kad JAV turi šių tankų daug.

Ukraina šiuos tankus iš JAV pradėjo gauti praėjusių metų rudenį. Iš viso buvo pristatytas 31 tankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius