Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Viena nelemta nuotrauka masiškai žudo „Samsung“ telefonus: jokiu būdu nenaudokite jos kaip užsklandos

Internetu nuvilnijo gana rimta banga skundų, kad viena konkreti gamtos peizažo nuotrauka, kuomet ji būna naudojama kaip „Samsung“ (būtent „Samsung“!) išmaniųjų telefonų ekrano užsklanda, įrenginį iš esmės „nužudo“ – jis įsisuka į tokį amžiną klaidos pranešimų ciklą, kokio šiaip jau ganėtinai stabilioje „Android“ operacinėje sistemoje, panašu, dar nėra buvę.
Tokia ekrano užsklanda gali iškrėsti labai piktą pokštą telefonui
Tokia ekrano užsklanda gali iškrėsti labai piktą pokštą telefonui / Stopkadras

Kiekvienam, kuris pastaruoju metu stebi su informacinėmis technologijomis susijusias žinias, savaime suprantama, kils mintis: nuotrauka yra užkrėsta kažkokiu „piktybiniu“ turiniu, kuris specifiškai žudo tik „Samsung“ (na, ir dar šiek tiek „Google Pixel“, bet šių oficialiai Lietuvoje įsigyti neįmanoma, todėl tai yra ne taip aktualu) telefonus.

Bet nuotoliniu būdu galvas surėmę technologijų ekspertai atrado visai kitą priežastį. Ir priežastis – tai pati nuotrauka, kurioje šiaip jau nėra nieko piktybiško. Na, tiksliau, yra vienas vienintelis tos nuotraukos taškas, kurio kai kurie telefonai nesugeba „įveikti“ ir dėl to šis tampa žybsinčia plyta, kurios neišgelbėja net paprastas įrenginio perkrovimas.

Visą šią istoriją labai aiškiai (ir su ant savo kailiu atliktu eksperimentu, kuris kainavo visus „Samsung“ telefone saugotus duomenis) nupasakojo „YouTube“ vaizdo turinio kūrėjas, kurio kanalas yra pavadintas „Mrwhosetheboss“:

VIDEO: How THIS wallpaper kills your phone.

O nesuprantantiems anglų kalbos pateiksime išaiškinimą, kaip atsirado tokia telefonus žudanti nuotrauka ir kaip padaryti, kad ji jūsų telefono nenužudytų.

Taigi originalusis šios nuotraukos autorius yra Gauravas Agrawalas. Savo kūrinį jis patalpino svetainėje „Flickr“. Jo užfiksuotas peizažas – panašu, apyaušrio valandomis – yra iš tiesų pasakiško grožio.

Bet tam, kad nuotraukoje esantis spalvų dinaminis spektras būtų didesnis, jos spalvų kodavimui buvo panaudota „ProPhotoRGB“ spalvų paletė. Tuo metu išmaniųjų telefonų ekranuose (ir didelėje dalyje skaitmeninės informacijos pasaulio apskritai) naudojama kur kas siauresnė „sRGB“ spalvų paletė. Ir būtent konvertavimas iš „ProPhotoRGB“ į „sRGB“ paletę yra tas procesas, kuris nužudo „Samsung“ telefonus. Nors įprastai „Android“ sistema palečių konvertavimo darbą atlieka nepriekaištingai ir be jokių klaidų.

Įdomu tai, kad telefonus žudo netgi ne visa nuotrauka, o vos vienas vienintelis jos taškas. Netgi nelabai gražus taškas – iš pirmo žvilgsnio jis yra šiek tiek murzinos rožinės spalvos. Mat kiekviena spalva RGB paletėje yra koduojama trijų skaičių kombinacija – raudonos, žalios ir mėlynos, su tam tikru priskirtu kiekvienos spalvos kiekybiniu „svoriu“. O štai tas minėtasis taškas dėl tam tikrų techninių niuansų sugeba peržengti leistinos spalvos skaitinius rėžius. Ir kai neleistiną „ProPhotoRGB“ spalvos reikšmę telefonas bando konvertuoti į panašią (bet ne tokią ryškią) „sRGB“ reikšmę, įvyksta konvertavimo klaida.

Flickr nuotr./Štai ši nuotrauka yra „Samsung“ telefonų žudikė
Flickr nuotr./Štai ši nuotrauka yra „Samsung“ telefonų žudikė

Vėlgi galima pasakyti komplimentą „Android“ sistemai – tokios klaidos šiaip jau niekada neįjungia nesibaigiančio klaidos ir klaidos „išjungimo“ ciklo. Įprastoje situacijoje „Android“ tiesiog nutrauktų procesą – pamatytumėte, kad „atidaryti nuotraukos nepavyko“ ar panašų klaidos pranešimą. Bet šioje situacijoje į begalinę spiralę įsisukama dėl to, kad nuotrauka pasirenkama kaip telefono darbastalio fonas. „Android“ negali savavališkai pakeisti darbastalio. Ir „Samsung“ telefonuose ši sistema negali tinkamai konvertuoti minėtosios nuotraukos. Šachas ir matas.

Jeigu visgi ryšitės surizikuoti savo „Samsung“ telefono tinkamumu naudoti, pirmiausiai išsisaugokite visus jums svarbius telefone esančius duomenis, nes tikriausiai juos negrįžtamai prarasite. O tuomet pasirinkite naują darbastalio foną. Matysite tai užsižiebiantį fantastinio grožio peizažą, tai išsijungusį juodą ekraną. Nepavyks pasiekti netgi ekrano atrakinimo meniu. Vienintelis kol kas žinomas būdas sugrąžinti įrenginį į gyvenimą – naudotis telefonų technikų naudojamais „džedajų triukais“ – įkrauti telefoną saugiu režimu ir atstatyti jo gamyklinius nustatymus.

Bet jeigu be galo norite turėti būtent tokį darbastalio foną, yra keletas šios kliūties „apėjimo“ būdų. Pirmas – įkelti probemas keliančią nuotrauką į kinišką socialinį tinklą „Weibo“ ir tada ją iš ten atsisiųsti – svetainė automatiškai atliks spalvų paletės konvertavimą. Antras būdas – atlikti šį konvertavimą rankiniu būdu (na, kad ir naudojant kažką panašaus į „Adobe Photoshop“). Trečias būdas – telefone atidaryti nuotrauką „ProPhotoRGB“ spalvų paletėje, nufotografuoti ekrano vaizdą (angl. screenshot) ir šią gautąją nuotrauką, kuri bus tinkamai konvertuota į „sRGB“, naudoti kaip ekrano užsklandą.

Galima numanyti, kad dėl šios naujienos paplitimo dabar internete atsiras gausybė piktavalių pokštininkų tyčia sukurtų nuotraukų, kurios laužys telefonus, bet apsisaugoti nuo tokios žalos paprasta: nesisiųskite neoficialių ekrano užsklandų. Ir tik kol kas – ši programinė klaida yra labai nesunkiai ištaisoma – veikiausiai tam tereikės vienos programinio kodo eilutės aiškiai žinomoje vietoje, tad pataisymo tikriausiai sulauksime jau artimiausiame „Android“ sistemos atnaujinime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius