Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 29 /14:20

Asociacija neigia susitarimą tarp NT agentūrų, skirtą baudą skųs

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija (LNTAA) nesutinka su Konkurencijos tarybos (KT) skirta beveik 1 mln. eurų bauda NT agentūroms už susitarimus dėl klientų bei darbuotojų ir sako, kad sprendimą skųs.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LNTAA prezidentas Audrius Gudanavičius sakė, kad jokio susitarimo ir veikimo prieš įstatymus nebuvo.

„Aišku, kad mes nesutinkame su tomis išvadomis, nes niekada nebuvo jokio noro veikti prieš įstatymus ar kažkokių susitarimų. Tai buvo Etikos kodeksas, viešai skelbiamas ilgus metus ir mes patys kreipėmės į Konkurencijos tarybą norėdami gauti konsultacijas, tačiau vietoje to gaudami tyrimą ir baudas. Ne klientai, ne kažkas kreipėsi – mes patys“, – ketvirtadienį BNS sakė A.Gudanavičius.

Anot jo, tarybos nutarimas bus skundžiamas: „Aišku, kad mes jį skųsime“.

„Akivaizdu, kad dar sunku vesti pokalbį tarp verslo ir institucijų“, – pridūrė jis.

Beveik 125 tūkst. eurų baudą gavusios bendrovės „Inreal“ vadovas Andrius Anusauskas sako, kad taryba į agentūros anksčiau pateiktus argumentus neatsižvelgė. Jis neatmetė galimybės, kad susipažinus su nutarimu jis gali būti ginčijamas teisme.

„Tarybai konkrečius savo argumentus buvome išsakę, pagal baudos skyrimo faktą ir jos dydį matome, kad į juos nebuvo atsižvelgta. Su pačiu dokumentu dar nespėjome susipažinti – jis gana didelės apimties. Manome, kad susipažinę tą klausimą bandysime pasitikrinti teisme. Manome, kad esame nubausti be pagrindo“, – BNS ketvirtadienį sakė A.Anusauskas.

Su tarybos nutarimu nesutinka bei jį teismui skųsti žada ir bendrovės „Ober Haus“, kuriai skirta didžiausia 450,6 tūkst. eurų bauda, generalinis direktorius Audrius Šapoka.

„Nesutinkame nei su KT nutarimu, nei su skiriama bauda mūsų bendrovei. Be jokios abejonės šį tarybos sprendimą ginčysime ir kreipsimės į teismą, kuriame tikiuosi sąžiningo ir palankaus mums sprendimo“, – BNS ketvirtadienį sakė A.Šapoka.

Anot jo, tarybos nutarime minimo etikos kodekso tikslas – užtikrinti sąžiningo, etiško ir profesionalaus tarpininkavimo paslaugų tiekimą vartotojams, todėl bausmė už jo taikymą prilygsta valstybės smūgiui sąžiningam verslui ir jo reputacijai.

„KT išvados rodo, kad bet koks geranoriškas etikos ir apskritai sveikos moralės normų laikymasis ir siekis užtikrinti paslaugų kokybę vartotojui, yra skaudžiai baudžiamas valstybės. Be to, toks sprendimas suduoda smūgį sąžiningų, skaidrių ir tikrai profesionalių brokerių reputacijai ir veikia priešingai – skatina grįžti 20 metų atgal“, – sakė A.Šapoka.

Anot KT nutarimo, teisės aktus pažeidžia 2015 metais LNTAA narių priimto Etikos kodekso nuostatos.

Taryba ketvirtadienį pranešė, kad LNTAA ir 39 jos narėms už susitarimą nevilioti vienos kitų klientų bei brokerių skyrė 969 tūkst. eurų baudų. Taip, anot KT, buvo apribota tarpusavio konkurencija, pažeistas Konkurencijos įstatymas ir sutartis dėl Europos Sąjungos veikimo.

Asociacijai skirta 4,5 tūkst. eurų bauda, o didžiausios baudos – agentūroms „Ober-Haus nekilnojamas turtas“ – 450,6 tūkst., „Inreal“ – 124,7 tūkst., „Capital Realty“ – 69,9 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius