Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsto rinka patyrė „dar vieną nuopolį“: pirkėjai pasakė, kokių kainų dabar laukia

„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2023 metų lapkričio mėnesio reikšmė paaugo 0,1proc. (2023 metų spalio mėnesį buvo fiksuojamas 0,1 proc. sumažėjimas). Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 1,2 proc. (2023 metų spalį metinis augimas siekė 1,1 proc.).
Būsto kainos
Būsto kainos / 123rf.com nuotr.

2023 metų lapkričio mėnesį Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose butų pardavimo kainos atitinkamai augo 0,2 proc., 0,5 proc. ir 0,2 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina sudarė 1.726 (+4 Eur/m²), 1.627 Eur (+8 Eur/m²) ir 1.106 Eur (+3 Eur/m²). Tuo tarpu Panevėžyje lapkričio mėnesį užfiksuotas 0,1% butų kainų sumažėjimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina sudarė 1.073 Eur (-1 Eur/m²). Vilniuje butų kainos per mėnesį nesikeitė ir vidutinė kvadratinio metro kaina sudarė 2.564 Eur.

Per metus (2023 metų lapkričio mėnesį, palyginti su 2022 metų lapkričio mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje – 0,8 proc., Kaune – 1,9 proc., Klaipėdoje – 1,3 proc., Šiauliuose – 2,9 proc. ir Panevėžyje – 1,5 proc.

„Skirtingai nuo būsto rinkos aktyvumo, kuris šių metų lapkritį patyrė dar vieną nuopuolį, gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų raidos išlieka pakankamai optimistiški. VĮ Registrų centro duomenimis, 2023 metų lapkričio mėnesį, palyginti su 2023 metų spalio mėnesiu, Lietuvoje įsigyta beveik 16 proc. mažiau butų ir 24 proc. mažiau namų. Aktyvumo prasme tai buvo vienas prasčiausių mėnesių šiais metais.

Tuo tarpu 2023 metų antrojoje pusėje Lietuvos banko užsakymu atliktos namų ūkių apklausos duomenimis, 39 proc. apklaustųjų manė, kad būsto kainos per artimiausius 6 arba 12 mėnesių padidės, ir tik 21 proc., kad sumažės. Likę 40 proc. teigė, kad kainos nesikeis arba neturėjo nuomonės.

Palyginus su 2022 metų analogiškos apklausos rezultatais (23 proc. – padidės, 4 proc. – sumažės, 73 proc. – nepasikeis), matosi, kad šiais metais nėra dominuojančios nuomonės dėl būsto rinkos raidos perspektyvų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Reginis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Reginis

Todėl galima daryti išvadą, kad net ir pastebimai sulėtėjus būsto rinkos apsukoms, didžioji dalis šalies gyventojų vis tiek išlieka ramūs ir nepriima skubotų sprendimų tiek dėl būsto įsigijimo, tiek dėl jo pardavimo. Būtent tai ir rodo šiais metais fiksuojami butų kainų pokyčiai, kurie metų eigoje suformavo stabilių būsto kainų kreivę“, – sako Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius