-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butas su vaizdu į Gedimino pilį

Subtiliai, pasitelkiant nuosaikius pustonius ir faktūras, buvo kuriama išskirtinė erdvė Vilniaus senamiesčio širdyje. Ypač svarbus vaidmuo skirtas vaizdui į Gedimino pilį. Visos buto erdvės, kuriose leidžiama daugiausia laiko, suprojektuotos taip, kad pro langus matytųsi pilis.
Buto interjeras
Buto interjeras / Norbert Tukaj nuotr.

Butas įsikūręs istoriniame, XIX a. pabaigoje statytame name netoli Vilniaus arkikatedros. Apartamentai įrengti viršutiniame aukšte, todėl tiek pro langus, tiek išėjus į balkoną atsiveria įspūdinga panorama. Kiekvienu projektavimo sprendimu siekta, kad ir šeimininkai, ir svečiai būdami bet kurioje zonoje, bet ką veikdami, regėtų Gedimino pilį. Į butą atvykusią dizainerę pirmiausia pasitiko tuščia erdvė su išgriautomis sienomis – ankstesnio interjero nebuvo likusios nė dalelės.

Taip atsirado laisvė kūrybai bei naujam funkcionalumui. Su užsakovais buvo nuspręsta sukurti tris pagrindinis zonas: svetainės, miegamojo ir darbo. Svetainėje įrengta ir virtuvė su sala bei valgomuoju, o prie miegamojo prijungtas didžiulis vonios kambarys, vizualiai atrodantis lyg bendroji erdvė.

Norbert Tukaj nuotr./Buto interjeras
Norbert Tukaj nuotr./Buto interjeras

Darbo vietai skirtas atskiras kambarys. Projektavimo sprendimai leidžia jį lengvai perdaryti, pavyzdžiui, į individualią vaiko erdvę.

Šalia svetainės įrengtame nedideliame svečių tualete paslėptas tiek šildymo katilas, tiek skalbyklė su džiovykle durelių, atrodančių tarsi sienos dalis, pagalba. Architektė iškėlė tikslą – 90 kv. m apartamentus papuošti prabangiu interjero dizainu. Tiesa, prabanga specialistei ypatingai asocijuojasi su erdviškumu. Norint jį išlaikyti, zonos sujungtos stiklo pertvaromis, aukštomis dvivėrėmis durimis. Miegamasis taip pat sujungtas su vonia stiklu, kuris gali keistis: būti permatomas arba matinis.

Architektei buvo itin svarbu sukurti vientisą interjero dizainą, todėl pasirinkta bendra spalvinė gama bei faktūros. Dėl jų dizainas subtiliai kartojasi visose erdvėse, tačiau pasižymi savu kismu, priklausančiu nuo zonos tipo. Vientisumą padėjo išlaikyti ir pasirinktos medžiagos – tiek svetainę, tiek darbo kambarį puošia natūralus marmuras, ąžuolo parketas bendrai naudojamose ir miego patalpose. Voniai ir svečių kambariui nuspręsta rinktis tvaresnę medžiagą – didelio formato plyteles, primenančias natūralaus akmens gyslas. Plytelės pasirinktos dėl lengvesnės priežiūros ir atsparumo vandeniui.

Eleganciją kuria šviesūs tonai, papildyti subtiliomis žalvario detalės. Solidumo namams suteikia baltų sienų prislopinimas juodų atspalvių kontrastu, atsiskleidžiančiu per duris, korpusinius baldus, linijas. Minkštieji baldai aptraukti šviesiu buklė audiniu – jis ilgaamžis ir suteikia jaukumo ir elegancijos prieskonį. Iš svetainės į miegamąjį žvelgia oda dekoruotas krėslas.

Norbert Tukaj nuotr./Buto interjeras
Norbert Tukaj nuotr./Buto interjeras

Miegamajame pasirinkta tokios pat medžiagos lova. Specialiai šiems apartamentams, atskirai kiekvienai erdvei, suprojektuoti ir visi kietieji baldai.

Itin svarbus buvo ir šviesos taškų išdėstymas. Subtilus vakarinis apšvietimas kuriamas naudojant įvairius LED, o funkcionalus dieninis – pasitelkiant taškinius šviestuvus. Dizainerei savo projektuose ypač patinka rinktis įdomaus dizaino akcentinius šviestuvus – juk, jie ne tik šviečia subtiliai, bet ir puošia erdves.

Autorė: Eglė Prunskaitė-Braziulė
Architektūros ir interjero studija Prusta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius