-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučių renovacija Lietuvoje: gyventojai nebenori „šildyti oro“

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) užsakymu rugsėjo mėnesį atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, jog daugiabučio renovacija tampa vienu svarbiausių privalumų įsigyjant butą – net 87 proc. gyventojų, perkančių butą sename, 1993 m. pastatytame daugiabutyje, norėtų, jog šis būtų atnaujintas.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje: gyventojai nebenori „šildyti oro“
Daugiabučių renovacija Lietuvoje: gyventojai nebenori „šildyti oro“ / APVA nuotr.

Atliktame tyrime dalyvavo 1010 nuolatinių gyventojų iš visos Lietuvos, 409 jų – renovuotinų daugiabučių namų gyventojai. Apklausus pastaruosius, paaiškėjo, jog didžioji dalis – 81 proc. respondentų, esant tinkamoms aplinkybėms, būtų linkę dalyvauti savo daugiabučio namo atnaujinimo procesuose.

„Visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai dar kartą patvirtino, jog didžiausi motyvai dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje (toliau – Programoje) yra mažėsiančios kainos už šildymą (92 proc.), pagerėsianti gyvenimo kokybė (74 proc.) ir komfortiška oro temperatūra bute (72 proc.). Deja, bet gyventojams prisijungti prie šios Programos vis dar reikia paskatos – net 32 proc. apklaustųjų labiausiai motyvuotų žemesnė renovacijos kaina ir papildomas finansavimas, nes net 56 proc. joje nedalyvauja dėl to, jog turi prisiimti finansinius įsipareigojimus.

Įdomus ir naujas faktas tas, jog net 80 proc. repondentų lengviau ryžtųsi dalyvauti Programoje, jeigu jų daugiabutis būtų įtrauktas į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą – kad būtų modernizuotas ne tik jų daugiabutis, bet ir kiti daugiabučiai bei viešieji pastatai, esantys kvartale, taip pat atnaujintos automobilių stovėjimo aikštelės, gatvių apšvietimo tinklai, vaikų žaidimų aikštelės ir kt.“, – apie tyrimo rezultatus pasakoja Gintarė Burbienė, APVA Pastatų energinio taupumo departamento vadovė.

Pašnekovė pratęsia, jog net 48 proc. gyventojų renovacijos metu svarbiausia atnaujinti šildymo sistemą, 45 proc. – apšiltinti namą, 30 proc. – atnaujinti vamzdynus (vandentiekį, kanalizaciją), o 27 proc. norėtų atnaujinti fasadą, balkonus, estetinę namo išvaizdą: „Akivaizdu, jog gyventojai didžiausią prioritetą skiria sutaupymų siekimui, o tada jau gali svarstyti apie estetinį vaizdą.“

Aplinkai draugiškų sprendimų diegimo svarba

Dauguma respondentų – net 76 proc. – laikosi nuomonės, jog įsibėgėjusios infliacijos sukeltų iššūkių laikotarpiu reikia visokeriopai skatinti renovaciją ir atsinaujinančių energijos šaltinių (saulės baterijų, šilumos siurblių ir pan.) diegimą kad ir ženkliai išaugusiomis kainomis valstybei prisidedant prie šių išlaidų kompensavimo.

28 proc. apklaustųjų teigė, jog svarbu nustoti „šildyti orą“ ir svarbu kuo greičiau apšiltinti ir renovuoti kuo daugiau namų, net jei juose ir nebūtų diegiami alternatyvūs, aplinkai draugiški sprendimai.

„Džiugi žinia ta, jog gyventojams renovacijos metu svarbu ne tik apšiltinti būstą, bet ir įsidiegti alternatyvius aplinkai draugiškus sprendimus – taip sako 72 proc. respondentų. Šie sprendimai leidžia ne tik sutaupyti, bet ir prisideda prie neigiamo poveikio gamtai mažinimo bei didina šalies energetinę nepriklausomybę“, – pasakoja G. Burbienė.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.apva.lt arba telefonu 8 614 99699.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius