Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gargždų jaunimas apie savanorystę: „Atradau save net ten, kur neįsivaizdavau galinti veikti“

Gargždų atviras jaunimo centras (GAJC) – tai vieta jaunam žmogui, kuris nori bendrauti, gauti atsakymus į jam svarbius klausimus, veikti, įgyvendinti įvairias idėjas, būti su bendraamžiais, kad ir kokia jo išvaizda, įsitikinimai ar pažiūros. Tai vieta, kurioje visada būsi saugus, rasi kompetentingą pagalbą ar gausi patarimų.
Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai
Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai / Gargždų atviro jaunimo centro nuotr.

GAJC yra vienintelė įstaiga, vykdanti atvirą ir mobilų darbą su jaunimu Klaipėdos rajone. Jaunimas čia atranda ir realizuoja save įvairiose veiklose, rengiamuose užsiėmimuose, taip pat norintys savanoriauti jaunuoliai gali pasikonsultuoti ir gauti informaciją apie savanorystę Lietuvoje ir užsienyje. Centre lengvai galima susirasti naujų draugų ir prasmingai leisti laisvalaikį. Čia dirbantys jaunimo darbuotojai visuomet mielai priima, pasikalba, išklauso ir kartu su besilankančiais jaunuoliais planuoja, organizuoja įvairiausius meno ir sporto užsiėmimus, varžybas, mokymus, maisto gaminimo vakarus, žygius, išvykas, koncertus, stovyklas ir daug kitų veiklų.

Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai
Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai

Mobili komanda – vienintelė Klaipėdos rajone

Nuo 2018 m. vasario 5 d. GAJC pradėjo vystyti naują darbo su jaunimu formą Klaipėdos rajone – mobilų darbą. Mobilūs darbuotojai vyksta į suderintas vietoves pagal numatytą grafiką ir numatytomis valandomis teikia paslaugas jaunimui. Vadovaujamasi šiais principais: ugdyti jaunuolių socialinius ir gyvenimo įgūdžius, kurti saugią, atvirą, neformalią, neįpareigojančią aplinką, padėti atrasti ir įvardyti jaunų žmonių resursus bei talentus, teikti pagalbą ir nukreipti – konsultuoti ir informuoti, padėti probleminėse situacijose, teikti individualaus darbo su jaunimu paslaugas, padėti jaunuoliams įgyvendinti vietines iniciatyvas, spręsti kasdienes problemas, su kuriomis jie susiduria. Patikimumas ir konfidencialumas − mobilių paslaugų pamatas.

Jau šiandien jaunuoliai, dalyvaudami mobilaus darbo su jaunimu veiklose, yra skatinami konstruktyviai kurti ateitį, ugdyti sveiką gyvenseną, įgyti įvairių profesinių amatų kompetencijų. Jaunimo centras orientuojasi į rizikos grupėms priklausančius jaunus žmones, kartu ir į NEET (niekur nedirbančius, nesimokančius, nieko neveikiančius jaunuolius).

Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai
Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai

Mobilus darbas išskirtinis tuo, kad darbuotojai neturi visiškai pastovios buvimo vietos, nes lankosi jaunimo mėgstamose vietose, gatvėse, sporto aikštelėse, taip stengdamiesi pasiekti bei užmegzti kontaktą su vietiniu jaunimu ir tuomet pakviesti užeiti į mobilius darbo su jaunimu taškus (bendruomenės namus, bibliotekų ar kultūros centrų sales, kabinetus, ten, kur bendruomenė įsileidžia vieną kartą per savaitę dirbti mobilius jaunimo darbuotojus).

Vietinis jaunimas noriai savanoriauja GAJC

Džiugu, kad Klaipėdos rajone jaunimui žodis „savanorystė“ nereiškia laiko švaistymo. Centras sulaukia nemažai vietinių paauglių, kurie pageidauja savanoriauti šešis mėnesius ir prisidėti prie įvairiausių veiklų. Dažnai jaunuoliai tiesiog nori išbandyti savo jėgas. Mėnesio pradžioje sudaromas planas, ką savanoris veiks. Pavyzdžiui, planuojama sukurti renginį, o tuomet fiksuojama, kas aptariama su kitais, kas nuspręsta, kiek laiko užtrukta. Per mėnesį savanoris turi surinkti 40 valandų, o per visą laikotarpį – penkis kompetencijos ženkliukus. Su projekto vadovu aptariami bendravimo įgūdžiai, verslumas ir kt. Kiekvienas turi savo veiklos sritis. Kartais veiklos sukeičiamos, nes norisi išbandyti ir fotografavimą ar renginio vedimą bei kitas veiklas.

Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai
Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai

GAJC labai glaudžiai bendradarbiauja su aplinkinėmis organizacijomis, įstaigomis, mokyklomis bei socialines paslaugas teikiančiomis institucijomis, organizuoja renginius, konferencijas. Vienas iš jų – jau tradicija tapusi konferencija „Nepatogūs tėvai. Nepatogūs vaikai“, kurioje kasmet dalyvauja vis daugiau įstaigų ir organizacijų, teikiančių socialines paslaugas jaunuoliams ir jų tėvams. Vienas didžiausių renginių – rugsėjo 1-ąją organizuojamas jaunimo piknikas „Vienu ritmu“ ir praėjusių metų pabaigoje vykusi bei didelės sėkmės sulaukusi konferencija „Jauno žmogaus pasaulis“, kurioje dalyvavo ir įžymūs Lietuvoje atlikėjai.

Ateitį sieja su savanoryste

Jaunuoliai visuomet skatinami būti kūrybiškais, išsakyti savo norus ir kartu su jaunimo darbuotojais prisidėti prie jų įgyvendinimo.

Ieva Dobravalskytė džiaugiasi savanoryste: „Labai išlavinau bendravimo įgūdžius. Mano visi draugai yra labai panašūs, o jaunimo centre – skirtingi. Su visais bendraudama įgijau daugiau drąsos. Ateityje norėčiau save sieti su socialiniu darbu, su jaunimu, nes supratau, kad tai mėgstu ir man tai pavyksta.“

„Savanorystė – tai daugybės galimybių šaltinis. Savanoriaudama daug patyriau, išgyvenau, išmokau, ši veikla atvėrė man daugybę kelių save realizuoti! Be abejo, buvo ir iššūkių, ir smagių darbų, bet visi jie naudingi tobulėjimui! Savanorystės laikotarpiu atradau save net ten, kur neįsivaizdavau galinti veikti. Supratau, kad jeigu tik norėsi ir darysi, daug pasieksi. Tai buvo vertingas mano gyvenimo laikotarpis, įnešęs įvairiausių spalvų į kasdienybę“, – veiklos pranašumus vardija Emilija Dirgėlaitė.

„Man savanorystė – tai galimybė išmėginti save įvairiose veiklose ir suprasti tai, kas tau patinka! Savanoriaudama daug bendravau su jaunimu, taip pat organizavau įvairias veiklas, supratau, kad ateityje norėčiau to paties!“ – atvirauja savanorė Nelė Valaitytė.

Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai
Gargždų atviro jaunimo centro nuotr./Gargždų atviro jaunimo centro savanoriai

Tarptautiniai savanoriai

Centre puikiai veikia tarptautinės savanorystės projektas „Savanorystė Gargždų atvirame jaunimo centre“. Nuo 2018 m. jaunimo centras sulaukė dviejų tarptautinių savanorių iš Italijos ir Gruzijos, o 2019 m. vienos savanorės iš Gruzijos. Tarptautiniai savanoriai aktyviai įsitraukia ne tik į jaunimo centro veiklas, bet ir į miesto organizuojamus renginius, bendradarbiaujant su įvairiomis įstaigomis, į skirtingas programas Klaipėdos rajone. Atvykę savanoriai Lietuvoje mokosi lietuvių kalbos, gerina savo asmeninius įgūdžius. Klaipėdos rajono jaunimas turi puikią galimybę pažinti kitas kultūras, gerinti anglų kalbos žinias, susipažinti su kitų šalių jaunimu, plėsti savo akiratį ir, žinoma, labiau informuoti apie tarptautines galimybes ir jų teikiamą naudą.

Ateityje laukiame atvykstančių jaunų savanorių iš Italijos ir Suomijos, taip pat džiaugiamės bendradarbiavimu su Ukrainos valstybe: vykdėme bendrą stovyklą ir ateityje planuojami kiti bendri tarptautiniai projektai.

Klaipėdos rajono savivaldybė dalį savo aplinkos keisti, plėsti, atnaujinti taip pat patikėjo jauniems ir veržliems žmonėms – projekto „Išmanusis miestas VI“ dalyviams, kurie jau šį birželį pateiks savivaldybei priešprojektinius pasiūlymus, kaip rajoną padaryti dar patrauklesnį gyventi ir kurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius