Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gyvenu daugiabutyje, bet gavau pranešimą, kad turiu sumokėti žemės nuomos mokestį. Ar čia klaida?

Ne, tai nėra klaida. Toks būtų trumpas atsakymas. Tačiau Klaipėdos savivaldybė atstovė paaiškino išsamiau, kada ir koks mokamas šis mokestis.
Vėjuotas šeštadienio pasivaikščiojimas po Klaipėdos miestą
Klaipėda / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Nesuprato, kodėl turi mokėti

Į 15min kreipėsi uostamiesčio gyventoja Raminta, pasakodama, kad sąskaitoje išvydo naują mokestį – žemės nuomos.

Esą reikėtų sumokėti 2,02 euro.

„Radau straipsnį, kad naujos statybos butams gali būti toks mokestis, bet mano butas yra senos statybos name, Debreceno gatvėje. Iš kur traukiame tuos naujus mokesčius?“ – teiravosi ji.

Valstybinės žemės sklypų naudotojai yra tiek sudarę žemės nuomos sutartis, tiek ir nesudarę, bet faktiškai besinaudojantys valstybine žeme asmenys. Visi jie, kaip numato Žemės reformos įstatymas, Vyriausybės nustatyta tvarka už naudojimąsi žeme iki nuomos ar pirkimo-pardavimo sutarčių sudarymo moka žemės nuomos mokestį. Išimtys galioja tik tais atvejais, kai žemė perduota naudotis neatlygintinai, t.y. panaudai.

Žemės nuomos mokestis

Klaipėdos miesto savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė 15min paaiškino, kad žemės nuomos mokestis skaičiuojamas ir teikiamas visiems pastatų/patalpų savininkams arba daugiabutį pastatą administruojančiai įmonei, kuri mokestį paskirsto daugiabučio namo butų savininkams. Taip greičiausiai įvyko ir Ramintos atveju.

Žemės vertė, pasak R.Gružienės, apskaičiuojama pagal einamųjų metų sausio 1 d. taikytus žemės verčių žemėlapius.

„Žemės vertė yra dauginama iš tarifo, kurį patvirtina savivaldybės taryba. Atsižvelgiant į žemės naudojimo būdą yra nustatyti skirtingi žemės nuomos ir žemės mokesčio tarifai“, – paaiškino pašnekovė.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos miesto savivaldybės pastatas Liepų gatvėje
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos miesto savivaldybės pastatas Liepų gatvėje

Anot jos, apmokestinamo sklypo dydis priklauso nuo daugelį faktorių, pavyzdžiui, daugiabučių namų, prie kurių nėra suformuoti ir Nekilnojamojo turto registre įregistruoti žemės, patalpų savininkai apmokestinami už žemę, esančią po pastatais, t.y. šie moka už pastatu užstatytą plotą.

„Namų valdų savininkai ar kiti naudotojai – už naudojamą visą sklypą, kurio plotas nurodytas pastato techninės apskaitos byloje esančiame inventoriniame žemės sklypo plane. Išnuomotos valstybinės žemės nuomininkai moka žemės nuomos mokestį pagal valstybinės žemės nuomos sutartis“, – pridėjo R.Gružienė.

Žemės nuomos mokestis mokamas kartą metuose ir turi būti sumokėtas iki einamųjų metų lapkričio 15 d. pagal savivaldybės apskaičiuotas ir pateiktas žemės nuomos mokesčio deklaracijas.

Žemės mokestis

Jums gali tekti sumokėti ir kitą – Žemės mokestį – tuo atveju, jei esate žemės sklypo, ant kurio stovi jūsų būstas, savininkas. Šį mokestį skaičiuoja ir teikia sklypų savininkams jau ne savivaldybė, o Valstybinė mokesčių inspekcija, atsižvelgdama į VĮ Registrų centro duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius