Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanadoje įsigaliojo įstatymas, draudžiantis daugumai užsieniečių įsigyti būstą šalyje

Kanadoje sekmadienį įsigaliojo įstatymas, draudžiantis daugumai užsieniečių įsigyti gyvenamąjį būstą šalyje.
Ganderis, Kanada
Ganderis, Kanada / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad daugiau galimybių liks vietos gyventojams, kuriems vis sunkiau įsigyti nuosavą būstą.

Visgi įstatymas numato kelias išimtis, leidžiančias kai kuriems asmenims, pavyzdžiui, pabėgėliams ir nuolatiniams gyventojams, kurie nėra šalies piliečiai, įsigyti būstą.

Gruodžio pabaigoje vyriausybė taip pat paaiškino, kad draudimas bus taikomas tik mieste esančiam būstui, o ne rekreaciniams objektams, pavyzdžiui, vasarnamiams.

Laikiną dvejų metų priemonę pasiūlė ministras pirmininkas Justinas Trudeau per 2021 metų rinkimų kampaniją, nes dėl sparčiai didėjančių kainų daugelis kanadiečių nebegalėjo įsigyti nuosavo būsto.

„Būsto Kanadoje patrauklumas traukia pelno siekiančius asmenis, turtingas korporacijas ir užsienio investuotojus“, – tuo metu teigė Liberalų partija, kuriai atstovauja premjeras.

„Tai veda prie realios nepakankamai naudojamų ir tuščių būstų, siaučiančių spekuliacijų ir sparčiai kylančių kainų problemos. Namai skirti žmonėms, o ne investuotojams“, – kabėjo politikai.

Po pergalės 2021 metų rinkimuose liberalai per daug nesiskelbdami patvirtino įstatymą „Draudimas pirkti gyvenamąjį turtą ne kanadiečiams“.

Be to, tokiuose regionuose kaip Vankuveris ir Torontas įvesti mokesčiai nerezidentams ir mokesčiai už namus, kuriuose nuolat negyvenama.

Nepaisant pastarojo meto aktyvumo, Kanadoje nekilnojamojo turto rinka ėmė vėsti, centriniam bankui ėmus didinti bazines palūkanų normas, kad pažabotų infliaciją.

Kanados nekilnojamojo turto asociacijos duomenimis, vidutinės namų kainos nukrito nuo 2022 metų pradžioje pasiekto 800 tūkst. Kanados dolerių (590 tūkst. JAV dolerių) piko iki 630 tūkst. Kanados dolerių (465 tūkst. JAV dolerių) lapkritį.

Daugelis ekspertų taip pat teigė, kad draudimas įsigyti būstą pirkėjams iš užsienio, kuriems, pasak nacionalinės statistikos agentūros, Kanadoje tenka mažiau nei 5 proc. būsto nuosavybės, neturės norimo poveikio – pasiekti, kad būstas taptų labiau prieinamas šalies gyventojams.

Pasak jų, norint patenkinti paklausą, reikia daugiau statyti daugiau namų ir butų.

Kanados hipotekų ir būsto korporacija – nacionalinė būsto agentūra – birželio mėnesį paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad iki 2030 metų reikės beveik 19 mln. būstų.

Tai reiškia, kad norint patenkinti šį poreikį, turi būti pastatyta 5,8 mln. naujų namų, arba 3,5 mln. daugiau nei šiuo metu planuojama pastatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius