Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompleksinė renovacija Elektrėnuose – teigiamas gyventojų požiūris skatina renovacijos darbų augimą

Jau įsibėgėjusi Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa (vėliau – Programa) skatina vis didesnį savivaldybių įsitraukimą į modernizacijos procesus, apimančius ne tik pavienius daugiabučius, bet ir jų gyvenamąją aplinką. Savivaldybės iniciatyvos kompleksiškam kvartalų atnaujinimui nestinga ir Elektrėnuose, kurių gyventojų susidomėjimas Programa taip pat nuosekliai auga.
Kvartalinė renovacija Elektrėnuose
Kvartalinė renovacija Elektrėnuose / BETA nuotr.

„Elektrėnų savivaldybėje iš viso atnaujinti 25 daugiabučiai namai, o dar 45 namai yra įvairiose renovacijos stadijose – vyksta techninių darbų projektų parengimas, rengiamasi skelbti rangos darbus, taip pat gauti statybos leidimus. Taip pat 2019 m. rugpjūčio mėnesį paskelbtu Aplinkos ministerijos kvietimu teikti paraiškas daugiabučių namų renovacijai, buvo pateiktos dar keturių daugiabučių namų paraiškos atnaujinimui“, – pasakoja Elektrėnų savivaldybės Ūkio plėtros ir investicijų skyriaus specialistė.

Pašnekovė pažymi, kad savivaldybė aktyviai dalyvauja daugiabučių ir jų gyvenamosios aplinkos atnaujinimo procese, kuriam taip pat svarbus daugiabučius administruojančios įmonės bei gyventojų glaudus bendradarbiavimas.

„Darbų efektyvumą ir geriausius rezultatus užtikrina aktyvus visų pusių įsitraukimas ir domėjimasis vykstančiais darbais. Tokiu būdu galima išvengti įvairių nesusipratimų, taip pat užtikrinti aukštą darbų kokybę. Dar svarbiau, jog teikdami savo pasiūlymus, gyventojai jaučiasi patys prisidėję ir galintys daryti kažkokią įtaką. Tikriausiai vienas iš sėkmingos renovacijos receptų – supratimas, jog tai yra realiai naudinga ir reikalinga, o ne dar vienas „iš viršaus“ nuleistas projektas“, – sako specialistė.

Kvartalinės renovacijos metu atsižvelgiama ne tik į pavienius daugiabučius, bet ir jų gyvenamosios aplinkos sutvarkymą: atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, vaikų žaidimų, sporto ir poilsio zonos, taip pat sutvarkomi šaligatviai ir dviračių takai.

Darbų nuoseklumas ir miesto tvarumas

Anot pašnekovės, skatindama daugiabučių namų atsinaujinimą, savivaldybė teikia prioritetą tiems kvartalams, kuriuose yra daugiausia modernizuotų daugiabučių, kadangi taip laikomasi renovacijos darbų nuoseklumo, o tuo pačiu – jungtis prie programos paskatinami kaimyniniai namai.

„Vykdant daugiabučių aplinkos ir bendrųjų miesto erdvių atnaujinimą, svarbu išlaikyti darbų nuoseklumą, kadangi modernizacija apima ne vien tik vizualinius kvartalo pokyčius, bet ir kitus energinį miesto efektyvumą užtikrinančius aspektus, pavyzdžiui, inžinerinių tinklų – šilumos trasų, vandentiekio ir nuotekų sistemų atnaujinimą. Taip pat skiriamas didelis dėmesys seno apšvietimo pakeitimui į LED lempas, kurios ne tik prisideda prie didesnio komforto ar saugumo, bet ir padeda kurti tvaresnį miestą“, – teigia pašnekovė.

Pašnekovės teigimu, kvartalinės renovacijos metu energinį miesto efektyvumą bei tvarumą užtikrinančių priemonių diegimas padeda užtikrinti mažesnį šiluminės energijos naudojimą, o tuo pačiu ir mažesnį miesto užterštumą.

„Galime matyti, jog daugiabučių modernizacijos procesai yra svarbūs ir platesniu mastu – dėl mažesnio šiluminės energijos suvartojimo į atmosferą yra išmetama mažiau anglies dvideginio, kuris prisideda prie klimato kaitos. Renovacijos nauda iš tiesų yra įvairiapusė, o tai motyvuoja vykdyti ir tolimesnius procesus. Pavyzdžiui, šiuo metu savivaldybė yra parengusi dvi Elektrėnų miesto energetinio efektyvumo programas, kurias pradėjo pamažu įgyvendinti“, – sako pašnekovė.

Modernizuoti kvartalai – judresni

Taip pat kompleksinė renovacija paskatina kvartalų pagyvėjimą – gyventojai pradeda leisti daugiau laiko savo daugiabučio gyvenamojoje aplinkoje, kurioje atranda malonių ir įdomių veiklų. Be to, auga gyventojų bendruomeniškumas ir atsakomybė už sutvarkytą gyvenamąją aplinką.

„Gyventojai džiaugiasi atnaujinta aplinka ir tuo pačiu pradeda labiau ja rūpintis: svarbu tampa ir tai, kas vyksta aplink gyvenamąjį namą, kokia aplinka jį supa. Taip pat atnaujintos viešosios erdvės bei rekreacinės zonos tampa patrauklesnės ne tik gyventojų bendruomenės susibūrimams, bet ir naujų verslų kūrimui, miestą aplankantiems svečiams“, – pasakoja specialistė.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Elektrėnuose.
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Elektrėnuose.

Motyvuoja kitų žmonių patirtys

Pašnekovė pastebi, jog aplinkiniai sėkmingos renovacijos pavyzdžiai ir kaimyninių namų bendruomenių patirtys padeda keisti gyventojų požiūrį į daugiabučių modernizaciją: „Geriausia motyvacija pradėti darbus – aukštos darbų kokybės garantija bei žinojimas, kad pokyčiai atneš realią naudą. Dėl to labai svarbios ir kitų žmonių patirtys, kurios padeda susipažinti su renovacijos proceso eiga, taip pat galimais iššūkiais. Didesnė informacijos sklaida leidžia gyventojams iš anksto turėti tam tikrus prioritetus ir realius lūkesčius, kurių išpildymas – svarbus galutinę renovacijos sėkmę lemiantis aspektas.“

Anot jos, šiandien gyventojų požiūris į renovaciją yra teigiamas, o tai patvirtina didėjantis paraiškų dalyvauti programoje kiekis: „Iš tiesų džiugina, jog vis daugiau gyventojų nori jungtis prie programos ir tokiu būdu keisti ne tik savo daugiabučio kvartalo, bet ir viso miesto veidą.“

Svarbi vizualiai darni aplinka

Didelį gyvenimo kokybės šuolį lemia kvartalinės renovacijos metu atnaujinta gyvenamojo namo infrastruktūra, tačiau taip pat gyventojai atkreipia dėmesį į vizualinių sprendimų svarbą.

„Kalbant apie daugiabučių ir jų aplinkos atnaujinimą, visų pirma, žmonių akį patraukia vizualiai darni aplinka – apgalvota mažoji architektūra, želdiniai, tarpusavyje suderintos spalvinės tame kvartale esančių daugiabučių gamos. Nors labiau apčiuopiamą naudą padeda pajusti sumažėjusios išlaidos šildymui ar sutvarkyta automobilio stovėjimo aikštelė, architektūriniai sprendimai taip pat reikšmingi. Būtent kvartalinė renovacija leidžia kurti vieningesnį kvartalų bei viso miesto vaizdą, kuris malonus ne tik gyventojų, bet ir į miestą užsukančių svečių akiai“, –pažymi specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius