-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompleksiškai sutvarkytos erdvės Druskininkuose: džiugina gyventojus ir miesto svečius

Druskininkų savivaldybė viena pirmųjų šalyje pradėjo įgyvendinti daugiabučių namų atnaujinimo projektą, kurio metu buvo ne tik atnaujinti centrinėje miesto dalyje esantys daugiabučiai, bet ir kompleksiškai sutvarkytos viešosios erdvės. Prieš aštuonerius metus mieste prasidėjusi renovacija iki šiol vyksta sėkmingai: savivaldybėje renovuota 100 daugiabučių, o šiuo metu kompleksinė renovacija vyksta 28-iuose namuose. Kompleksiškai atnaujinamos erdvės padeda miestui nuolat gražėti, o pokyčiai džiugina ne tik gyventojus, bet ir kurorto svečius.
Kvartalinė renovacija Druskininkuose
Kvartalinė renovacija Druskininkuose / BETA nuotr.

„Pradėti kvartalinę renovaciją Druskininkuose paskatino noras ne tik sumažinti gyventojų išlaidas už šildymą, bet ir sukurti jaukią daugiabučių namų aplinką. Pirmam renovacijos projektui Centro kvartalą pasirinkome neatsitiktinai – tai pats seniausias kvartalas, kuriame kai kurie daugiabučiai buvo pastatyti dar 1960 metais. Daugiabučiai buvo energiškai neefektyvūs, gyventojams tekdavo pakloti nemažas sumas už šildymą, todėl pasiūlymas atnaujinti daugiabučius ir gyvenamąją aplinką juos iškart sudomino. Taip palaipsniui įsitraukė ir kitų daugiabučių gyventojai, nes geroji patirtis ir renovacijos privalumai yra perduodami iš lūpų į lūpas“, – pasakoja Druskininkų savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vyr. specialistė Rasa Vilūnienė.

Druskininkuose yra suformuoti 6 daugiabučių namų kvartalai: Senamiesčio, Centro, Gardino ir Ateities Druskininkų mieste bei Leipalingio ir Viečiūnų seniūnijų kvartalai. Pašnekovės teigimu, šiandien pilnai atnaujinti Centro ir Senamiesčio kvartalai yra puikus pavyzdys gyventojams, tačiau ir kituose kvartaluose atnaujinimo procesai yra įsibėgėję.

Didelis savivaldybės įdirbis

Pirminiame renovacijos etape Druskininkų savivaldybė itin aktyviai įsitraukė ir daug bendravo su gyventojais. Susitikimų metu savivaldybės specialistai gyventojams suteikė visą būtiną informaciją apie daugiabučių atnaujinimo programos teikiamą paramą bei renovacijos naudą.

„Pristatydami daugiabučių atnaujinimo programą, pasakojome, kokios priemonės bus įgyvendintos, kiek jos taupys energijos, kiek jų įdiegimas kainuos kiekvienam butui, taip pat atkreipėme dėmesį į gyvenamosios aplinkos sutvarkymą. Iš pat pradžių gyventojai žiūrėjo gana nepatikliai ir norėjo žinoti, kiek investicijų tam reikės skirti, todėl nusprendėme visiems kvartalams parengti investicinius renovacijos planus. Gyventojų pasitikėjimas augo palaipsniui, o šiandien matome savivaldybės įdirbio rezultatus, nes daugiabučių modernizavimas kvartalais jau vyksta natūraliai“, – džiaugiasi R. Vilūnienė.

Pašnekovė pažymi, kad savivaldybės ambicija yra atnaujinti visus miesto kvartalus, tačiau šis procesas reikalauja ne tik didelių laiko ir lėšų sąnaudų, bet ir aktyvaus pačių gyventojų įsitraukimo.

„Kai tik kilo mintis įgyvendinti Centro daugiabučių kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą, pirminė idėja mero iniciatyva buvo pristatyta visiems daugiabučių bendrijų pirmininkams ir administratoriams. Šiandien matome didžiulį administratorių indėlį, skatinant žmones priimti sprendimą dėl daugiabučio atnaujinimo“, – pasakoja R. Vilūnienė.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Druskininkuose
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Druskininkuose

Kompleksiškas sutvarkymas – tvaraus miesto garantija

Tvarkant viešąsias gyvenamųjų kvartalų erdves, Druskininkuose prioritetas tenka renovuotų namų aplinkai. Prie modernizuotų namų sutvarkomi šaligatviai, praplatinami įvažiavimai ir atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, pasirūpinama vaikų žaidimo aikštelių, poilsio zonų įrengimu ir pan.

Pasak R. Vilūnienės, taip pat didelis dėmesys skiriamas energetiniam miesto efektyvumui ir darniai plėtrai: „Labai svarbu, jog kompleksinė renovacija garantuoja ne tik plika akimi matomos gyvenamosios aplinkos pokyčius, bet ir inžinerinių sistemų atnaujinimą. Druskininkuose skyrėme nemažai investicijų senų apšvietimo įrenginių pakeitimui į energiškai efektyvesnius – iš viso atnaujinome 3 tūkst. šviestuvų. Taip pat vyksta šilumos trasų modernizacija, kuri padės sumažinti šilumos nuostolius.“

Keičiasi gyventojų požiūris

„Atnaujintos viešosios erdvės keičia ir pačių gyventojų požiūrį – jie pradeda prižiūrėti ir tausoti sutvarkytą aplinką. Neseniai teko tapti vienos situacijos liudininke, kai dvi jaunos merginos sudrausmino ant šaligatvio šiukšlę numetusį žmogų. Toks atsakingas ir pilietiškas požiūris į aplinką iš tiesų labai džiugina“, – sako pašnekovė.

Anot R. Vilūnienės, kvartalo atnaujinimas suteikia ir socialinį pagyvėjimą: tarpusavyje pradeda bendrauti kaimyninių daugiabučių bendruomenės, kurios leidžia laiką sutvarkytose žaliosiose, poilsio erdvėse. Jausdami teigiamą poveikį, žmonės labai domisi daugiabučių ir gyvenamosios aplinkos modernizacijos procesais.

„Matydami kitų namų pavyzdžius ar girdėdami kaimynų atsiliepimus, žmonės patys labai aktyviai įsitraukia į kvartalinės renovacijos procesą. Dažnai savivaldybėje sulaukiame labai daug žmonių, kurie ateina norėdami padėkoti, pateikti pasiūlymų, kaip galima kažką patobulinti. Visi suinteresuoti, kad būtų tik kuo geriau“, – teigia pašnekovė.

Miestu džiaugiasi ir kurorto svečiai

Kompleksiškas viešųjų erdvių atnaujinimas keičia visą miesto veidą – šiandien Druskininkus puošia ne tik vizualiai patrauklūs atnaujinti daugiabučiai, bet ir akį patraukiantys ryškiaspalviai gėlynai.

„Turbūt tiek druskininkiečiai, tiek miesto svečiai galėtų pritarti, kad vienas iš Druskininkų akcentų – ryškiaspalviai, akį džiuginantys gėlynai. Iš tiesų skiriame labai daug dėmesio gėlynams ir kitiems želdiniams, kurie miestui suteikia ne tik žaismingumo, bet ir gyvumo įspūdį. Žinoma, miestas neįsivaizduojamas ir be kito elemento – gražiojo Druskininkų muzikinio fontano, kuris džiugina kiekvieną praeivį. Kurortinis miesto statusas iš tiesų itin prisidėjo prie paskatos tvarkytis kompleksiškai“, – dalinasi R. Vilūnienė.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Druskininkuose
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Druskininkuose

Anot pašnekovės, į kurortą nuolat atvykstantys svečiai skatina savivaldybę prižiūrėti ir kurti jaukią, malonią aplinką. Ji pastebi, kad patys Druskininkų lankytojai savo vizitais prisideda prie didesnių miesto galimybių nuolat keistis ir gražėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius