-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 mažiausių namų pasaulyje: gyvenimas mažesniame nei spinta plote

Gyvenimas mažesniame name - nuo energijos sąnaudų iki statybinių medžiagų - yra vienas geriausių būdų sumažinti savo ekologinį pėdsaką. Atsisakyti prabangios erdvės ir gyventi minimaliau ne visada lengva, tačiau tai suteikia keletą privalumų - mažiau daiktų, atviros erdvės ir pan. Be to, mažesniuose namuose gyvenimas su artimaisiais tampa intymesnis.
Dvylikos kubų mini namai (Britų Kolumbija, Kanada)
Dvylikos kubų mini namai (Britų Kolumbija, Kanada) / „YouTube“ nuotr.
Temos: 1 Namai

Kaip skelbia portalas treehugger.com, štai 10 mažiausių pasaulio namų, kurie įrodo, kad didesnis ne visada yra geresnis.

1. Eko dviračių priekaba (Vašingtonas, JAV)

Paulas Elkinsas iš pradžių sukūrė šią dviračių priekabą, kad galėtų keliauti po „Burning Man“ festivalį. Maždaug 16 kvadratinių pėdų ploto priekaboje telpa tik vienas žmogus, o norint visiškai atsigulti, galva gali atsidurti šone esančiame permatomame burbule (puikiai tinka žvaigždėms stebėti, sako P.Elkinsas).

Dviračiame kemperyje įrengta saulės energija varoma viryklė ir šildymo sistema. Likusią dalį varo vėjo turbina. Viduje rasite mini kriauklę ir virtuvėlę bei lovą, kuri virsta sėdynėmis ir stalu. Tačiau kai reikia pasinaudoti tualetu, tenka jo ieškoti lauke.

2. Besisukantis namas (Karlsrūhė, Vokietija)

Karlsrūhės universiteto Vokietijoje studentai suprojektavo šiuos prašmatnius eksperimentinius modulinius namus, kad vienoje nedidelėje gyvenamojoje erdvėje tilptų įvairios paskirties patalpos – lovos ir stalo sekcija, treniruoklių cilindras ir virtuvė su kriaukle. Namas turėtų veikti tarsi žiurkėno ratas, nes namo savininkas gali keisti namo struktūrą jį „sukdamas“. Kaip? Jie eina į centrą, o visas namas tiesiog sukasi.

Futuristinis įrenginys yra cilindro formos. Jį galima pasukti taip, kad toje pačioje erdvėje atsirastų lova, poilsio kėdė, stalas, dušas, tualetas ar virtuvės kriauklė. Nors neaišku, kokio dydžio iš tikrųjų yra „Roll It“ (pasuk jį – liet.) namas, jis nėra daug aukštesnis už vidutinį žmogų.

Arch Daily rašo: „Struktūriškai prototipą sudaro išorinis apvalkalas su keturiais atraminiais žiedais virš standaus vidinio apvalkalo. Visą formą gaubia permatoma membrana, kuri tarnauja kaip reklaminė erdvė rėmėjams. Prie membranos pritvirtinti ploni mediniai skersiniai sudaro ritinio važiuojamąjį paviršių.“

3. Mažiausias namas Didžiojoje Britanijoje (Konvėjus, Velsas)

Konvėjuje, Velse, esantis krantinės namas vadinamas „mažiausiu namu Didžiojoje Britanijoje“ (tai 1920 m. patvirtino Gineso rekordų knyga), jam net skirta interneto svetainė. Iki 1900 m. mažyčiame raudoname name, kurio matmenys tik 10 pėdų x 6 pėdų, gyveno šešių pėdų ir trijų colių žvejys.

Sunku patikėti, kad vietos užteko „miegamajam viršuje ir gyvenamajam kambariui apačioje, su labai paprastais maisto gaminimo įrenginiais ir vandens čiaupu už laiptų“, rašoma interneto svetainėje.

4. Mikro kompaktiškas namas (Londonas, Jungtinė Karalystė)

Britų architekto Richardo Hordeno įkurtame „Micro Compact Home“, kurio plotas tik apie 77 kvadratiniai metrai, kažkokiu būdu pavyko sutalpinti dvi dvigules lovas, vonios kambarį, vestibiulį, valgomojo erdvę iki penkių žmonių, virtuvę ir aukščiausio lygio pramogų technologijas.

Tai puikus kubo dizaino pavyzdys, įkvėptas japoniškų arbatinių mastelio ir tvarkos, tačiau su šiuolaikinių lėktuvų interjero elementais, tarp kurių – „netiesioginis apšvietimas ir nukreipta ventiliacija, integruoti plokščiaekraniai ekranai... net kruopščiai suprojektuoti ir masteliu suderinti lengvi indai ir stalo įrankiai“.

„Micro Compact Homes“ yra skirti trumpalaikiams svečiams ir pinigų stokojantiems studentams. Jie buvo pastatyti visame pasaulyje, net Niujorko modernaus meno muziejui, ir įrengti įvairiose Vidurio Europos vietose.

5. Dvylikos kubų mini namai (Britų Kolumbija, Kanada)

Britų Kolumbijoje, Kanadoje, įsikūrę mažyčiai namai „Twelve Cubed“ yra 10 ir 12 kvadratinių pėdų dydžio. Kiekviename jų yra indaplovė, mikrobangų krosnelė ir moderni orkaitė, miegamasis, vonios kambarys ir drabužinė. Didelės durys ir langai suteikia daug natūralios šviesos.

Pranešama, kad šių namų misija – suteikti žmonėms paprastą būdą gyventi tvariau, tačiau gražus dizainas vilioja pats savaime.

6. „Tumbleweed“ namai (Sonoma, Kalifornija)

Nuo 1997 m. „Tumbleweed Tiny House Company“ įkūrėjas Jay Shaferis gyvena namuose, kurie yra mažesni už daugelio žmonių spintas. Jis taip pamėgo šį gyvenimo būdą, kad tapo vienu iš Mažų namų draugijos Ajovoje įkūrėjų. Mažiausi „Tumbleweed“ nameliai yra 225 kvadratinių pėdų dydžio, jų būna įvairių planų ir stilių. Geriausiai parduodamo modelio „Cypress“ kaina prasideda nuo 84 959 JAV dolerių.

2005 m. uraganui „Katrina“ nusiaubus Persijos įlankos pakrantę, kai kurie „Tumbleweed“ namai buvo parduoti gyventojams, kurie pirmenybę teikė šiems jaukiems mažiems namams, o ne laikiniems vyriausybės būstams. Kiekviename jų yra darbo vieta, miegamasis, vonios kambarys (su tualetu ir dušu) ir gyvenamoji erdvė. Kai kuriuose nameliuose yra net veranda.

7. Mažyčiai Teksaso namai (Lulingas, Teksasas)

Teksase ne viskas yra didesni – ypač mažyčiai Teksaso nameliai. Ši Lulinge, Teksase, įsikūrusi įmonė teigia, kad „kuria ateitį, naudodama praeitį“. Kiekvienas iš „ekologiškų namelių“ pagamintas iš perdirbtų atitarnavusių medžiagų. Jie yra įvairaus dydžio, tačiau jų plotas – apie 250 kvadratinių pėdų.

„Po to, kai viena karta turėjo viską ir tiek daug iššvaistė, galbūt atėjo laikas pagalvoti apie tai, kad reikia išlaikyti tai, ką turime, ir išsaugoti tai, ką turime, prieš švaistant daugiau mūsų ribotų išteklių“, – rašoma bendrovės interneto svetainėje.

Bendrovė „Tiny Texas Houses“ sukūrė 43 akrų plotą, kuriame stovi namai iš atgautų medžiagų, pavadintą „Salvage Texas“. Lankytojai gali apsistoti Teksaso mažyčiuose nameliuose, pavyzdžiui, šiame pietietiškame Vicky Too, užsisakę per „Airbnb“.

8. „Nano“ namai (Londonas, Jungtinė Karalystė)

Šie 269 kvadratinių metrų ploto namai, sukurti siekiant padėti spręsti pasaulinę būsto krizę, skirti gyventi keturių asmenų šeimai. „Nano Living System“ namuose taip pat įrengta moderniausia izoliacija ir pasyvus saulės šildymas, leidžiantis taupyti energiją. Kambariai yra pertvarkomi, kad būtų galima maksimaliai išnaudoti mažytę erdvę.

„Nano Living System“ taip pat padeda sujungti įmones ir vyriausybines institucijas, kai kalbama apie tvarių ir ekonomiškų medžiagų bei konstrukcijų kūrimą. Tokie namai parduodami visoje Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

9. Mažų namų karalius (Poznanė, Lenkija)

Kalbant apie pažangiausią namų dizainą, „Front Architects“ suprojektavo keistų mažų namų karalių. Šiuos mažyčius namus ant stulpų, prilygstančius senam medžio nameliui, įkvėpė pakelės reklaminiai stendai. Juos netgi galima pastatyti virš vandens, kad būtų pasiektas išties unikalus efektas.

Lenkų kūrėjai apibūdino „Single Hauz“ kaip tobulą būstą šiuolaikiškam, vienišam, nepriklausomam ir moderniam žmogui. Jo plotas buvo 290 kvadratinių pėdų. Deja, atrodo, kad „Front Architects“ veiklos nebesitęsia.

10. Toronto mažasis namas (Torontas, Kanada)

Įsiterpęs tarp dviejų normalaus dydžio kaimynų, šis miniatiūrinis namas galėtų būti mažiausias ir garsiausias būstas Toronte (Kanada). BlogTO teigia, kad tai gali būti vienas mažiausių atskirai stovinčių miesto namų pasaulyje.

Jis užima vos 312 kvadratinių pėdų ir yra maždaug vieno automobilio pločio. Taip yra todėl, kad rangovas Arthuras Weedenas 1912 m. jį pastatė siaurame keliuke tarp dviejų kitų namų. Iš „BlogTO“: „Iš pradžių šis mažytis žemės sklypas buvo pažymėtas įvažiavimui į gatvelę, tačiau kažkodėl bordiūrai niekada nebuvo nuleisti, kad būtų galima įvažiuoti automobiliu, todėl tarpas tapo nenaudingas.“

A.Weedenas su žmona jame gyveno 20 metų, kol perleido jį vėlesnių savininkų grandinei, kurie jį remontavo. Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai jis buvo parduodamas, jis sulaukė daug dėmesio, netgi Ellen DeGeneres dėmesio. Jame yra svetainė, virtuvė ir miegamasis su Murphy lova, nes galinis miegamasis yra per mažas, kad jame tilptų lova ir baldai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius