-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min eksperimentas: ar butai vis dar nuomojami nelegaliai?

Statistika skelbia, kad Lietuvoje daugėja gyventojų, kurie legaliai nuomoja butus ir turi verslo liudijimus. Tačiau 15min eksperimentas parodė, kad statistika gali prasilenkti su realybe, ir daugelis purtosi mokesčių ir sutarčių.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / 123RF.com nuotr.

Plečiasi mokančių mokesčius ratas

Šiuo metu Lietuvos gyventojai, norintys nuomoti būstą kitiems gyventojams, tai gali daryti dviem būdais: įsigiję verslo liudijimą arba sudarę nuomos sutartį. Metams pasibaigus jiems reikia deklaruoti gautas pajamas ir sumokėti 15 proc. GPM.

„Gyventojų, kurie įsigyja verslo liudijimus NT nuomos veiklai, skaičius kasmet didėja, vis daugiau savarankiškai sumokama ir atitinkamų mokesčių: auga ir iš NT nuomos veiklos deklaruojamų pajamų suma“, –15min teigė VMI prie FM Kontrolės departamento vyresnioji patarėja Diana Šalomskienė.

2013 m. gyventojų deklaruotos pajamos iš nuomos sudarė 28,5 mln. eurų, tuo tarpų 2017 m. jos išaugo iki 70,5 mln. eurų. Gyventojų, deklaravusių pajamas iš nuomos, skaičius pakilo nuo 3 876 (2013 m.) iki 7 645 (2017 m.), rodo oficiali statistika.

VMI sako kasmet sulaukianti vis daugiau gyventojų pranešimų apie nelegalią nuoma. Pavyzdžiui, pernai gauti 479 pranešimai dėl galimų mokestinių pažeidimų nuomojant patalpas. Per 10 metų laikotarpį iš gyventojų viso gauta beveik 3,7 tūkst. pranešimų konkrečiai apie nelegalios būsto nuomos atvejus.

„Scanpix“ nuotr./Būsto nuoma
„Scanpix“ nuotr./Būsto nuoma

D.Šalomskienė tikina, kad ilgalaikės nuomos kontrolės veiksmai neretai susiję ir su gyventojų sąmoningumu.

„Tiek nuomininkai, tiek nuomotojai turėtų atkreipti dėmesį, kad būtų pasirašoma nuomos sutartis, nuomos mokestis atitiktų sutartyje numatytą sumą ir pan.“, – akcentuoja ji.

Nuomoti butą legaliai nori mažuma

15min atliko eksperimentą: atsitiktine tvarka pasirinkome šešis vieno kambario butų Vilniuje skelbimus ir bandėme juos išsinuomoti. Tačiau su sąlyga – būtina sutartis, kurią būtų galima užregistruoti Registrų centre.

„O kam jums jos reikia?“, – klausė vienas nuomojamo buto Šeškinėje NT agentas.

15min paaiškino, kad buto nuomai ieško mergina, kuri nori pasinaudoti miesto savivaldybės teikiama būsto nuomos kompensacija (šiuo metu Vilniuje vienam asmeniui ar šeimos nariui ji siekia 79,87 euro), o tam būtina sutartį užregistruoti Registrų centre.

„Supratau. Jeigu savininkas sutiktų, bet norėtų už tai didesnės nuomos sumos, ar jūs sutiktumėte kažkiek primokėt – 20–30 eurų?“, – klausė pašnekovas.

Jeigu savininkas sutiktų, bet norėtų už tai didesnės nuomos sumos, ar jūs sutiktumėte kažkiek primokėt – 20–30 eurų?, – klausė NT agentas.

Panašiai atsakė ir Šiaurės miestelyje butą siūlanti NT brokerė.

„Aš pasiklausiu savininkų, šiaip tai nelabai nori iš tikrųjų tokių. O jeigu be šito, jums tada netinka, ar ne?“, – domėjosi ji.

Paklausus apie nuomos kainos pokyčius, sutartį įregistravus Registrų centre brokerė patikino, kad ji padidėtų apie 15 proc.

„Kažkiek tai keistųsi, nes ten tada reikia mokėti mokesčius ir tas skirtumas greičiausiai bus pridėtas prie nuomos kainos“, – aiškino pašnekovė.

Taigi jeigu skelbime nurodyta buto nuomos kaina mėnesiui yra 400 eurų, dabar su sutartimi reikėtų mokėti maždaug 60 eurų daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Būsto nuoma
„Scanpix“ nuotr./Būsto nuoma

Vilniaus Antakalnio mikrorajone butą nuomojanti moteris sakė, kad tai nebūtų problema, tačiau irgi – nuomos kaina padidėtų.

„Kaina keistųsi kažkiek į didesnę pusę, reikėtų susitikti ir pasikalbėti. Turbūt iki 50 eurų“, – tikino ji.

Butą Justiniškėse nuomojanti brokerė nepaliko jokio šanso. „Ne, šitos galimybės nėra čia“, – sakė ji. Paklausus kodėl, pašnekovė paaiškino priežastį.

„Pasirašyti sutartį galima, bet ji neregistruojama, nes savininkams nėra tokio poreikio“, – paaiškino ji.

Pasirašyti sutartį – taip, ji yra pasirašoma, bet ji niekur nėra registruojama, nes savininkams nėra to poreikio, – teigė pašnekovė.

Tačiau ne visos pastangos buvo bevaisės. Pavyzdžiui, Naujamiestyje laikino buto šeimininko ieškantis jo savininkas tikino dirbantis pagal verslo liudijimą.

„Man tai turbūt jokių problemų – aš nuomoju pagal verslo liudijimą“, – sakė jis.

Prakalbus apie kainą jis patikino, kad jokios įtakos nuomos sutarties registravimas Registrų centre neturės.

Panašiai aiškino ir Pašilaičiuose esančio buto nuomininkė.

„Taip, tikrai galima. (...) Ne, ne. Jokio papildomo mokesčio iš nuomininkų už tai neimame“, – akcentavo pašnekovė.

15min atliktas eksperimentas parodė, kad tik 2 iš 6 butų nuomotojų be problemų sutiktų butą išnuomoti legaliai ir ne tik pasirašius sutartį, bet ir ją užregistravus Registrų centre.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Registrų centre susimokėti reikės tik vieną kartą

Nuomos sutartį užregistruoti Registrų centre nėra privaloma, tačiau Registrų centro komunikacijos skyrius vadovas Tadas Valančius paaiškina, kodėl tai reikėtų padaryti.

„Esminis argumentas – tai galimybė šią nuomos sutartį panaudoti prieš trečiuosius asmenis. Pavyzdžiui, ginant savo teises teisme. Tai įmanoma tik įregistravus sutartį viešame registre, šiuo atveju Nekilnojamojo turto registre“, – aiškino jis.

Registrų centro nuotr./Tadas Valančius
Registrų centro nuotr./Tadas Valančius

Norint įregistruoti buto nuomos sutartį Registrų centre dažniausiai pakanka pateikti asmens tapatybės dokumentą ir sudarytą nuomos sutartį. Ši paslauga kainuoja nuo 2,90 euro iki 5,80 euro – priklauso nuo registravimo skubos. Tai yra vienintelis mokestis – mėnesio ar kitokio mokesčio išskyrus vienkartį nuomos sutarties registravimo mokestį nėra.

Remiantis Registrų centro duomenimis, per beveik 5 šių metų mėnesius užregistruota 1210 butų nuomos sutarčių. Pernai per tą patį laiką užregistruota 1381 sutartis, o užpernai – 1323.

Registrų centras, Nekilnojamojo turto registre registruodamas nuomos sutartis, jas diferencijuoja pagal gyvenamosios patalpos tipą. Statistika rodo, kad populiariausios yra butų nuomos sutartys. 2018 m. jų buvo įregistruota 3487, o iš viso užregistruotos 4344 nuomos sutartys. 2017 m. jų buvo 4238, o 2016 m. dar mažiau – 3814.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius