-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai neapsikentė: vieną Kauno vaiduoklį griaunate, imkitės ir „Britanikos“

Kol vienas Kauno vaiduoklis griaunamas iki pamatų, kitas stovi nejudinamas. Neapsikentę laikinosios sostinės architektai pasiūlė savo variantą, kaip galėtų atrodyti per 30 metų miesto centre stūksantis apleistas „Britanikos“ viešbutis.
Architektų siūlymas, kaip galėtų atrodyti rekonstruota „Britanika“
Architektų siūlymas, kaip galėtų atrodyti rekonstruota „Britanika“ / „3DMStudio“ vizualizacija ir 15min nuotr.

Architektų biuras „3DMStudio“ sukūrė kompiuterinės grafikos animaciją, kuriame vaizduojamas apleistas „Britanikos“ pastatas, esantis Kauno centre, Kęstučio gatvėje.

Architektas, interjero dizaineris ir „3DMStudio“ komandos narys Matas Nagelė 15min teigė, kad šis projektas – architektų studijos iniciatyva ir jo plėtotojai neužsakė. Jauni ir iniciatyvūs specialistai taip norėjo atkreipti dėmesį į akis badantį, tačiau netvarkomą pastatą, esantį laikinosios sostinės centre.

„Pastebėjome, kad jeigu Kaunas turi du didžiulius vaiduoklius, tai vienas yra smarkiai apšnekamas, tvarkomas, o kitas, kuris iš tikrųjų yra netgi arčiau miesto centro, labiau matomas visam Kaunui, visiškai pamirštas. Tam, kad jis visiškai neužsimirštų, stengiamės paskatinti Kauno miestą pradėti ir apie šį projektą kalbėti, rengti konkursą. Šie sprendimai – mūsų įsivaizdavimas. Bet tai daugiau paskatinimas Kaunui, kad jis nestovėtų vietoje, o judėtų toliau, kad neužmigtų ant laurų“, – pasakojo pašnekovas.

M.Nagelės teigimu, architektai siūlo „Britanikoje“ įrengti butus, o pirmuose aukštuose – komercines patalpas. Jų pasiūlyme pastato tūris nekeičiamas, o fasadas taptų stiklinis.

„Kadangi stiklas yra pati neutraliausia medžiaga, todėl jį tokį stiklinį ir suprojektavome. Mes nekeičiame užstatymo ribos, tiesiog seną pastatą stengiamės apvilkti nauju fasadu, taip pat, kad tai nebūtų kosminė kaina ir kad jis neatrodytų sunkiai, todėl pasirinkome stiklinį fasadą“, – sakė jis.

M.Nagelė teigė projekto plėtotojams dar nepristatęs, tačiau po Kalėdų ir Naujųjų metų tai galėtų padaryti.

VIDEO: Architektai pasiūlė, kaip būtų galima prikelti apleistą „Britanikos“ viešbutį Kaune

Registrų centro duomenimis, šiuo metu statinį valdo bendrovė „Britanika“, kurios akcininkė – Liuksemburge registruota įmonė „Matrox Holding A.G. SPF“. Liuksemburgo registrų centro duomenimis, bendrovei atstovauja Kęstutis Stragys, Vytenis Junevičius ir liuksemburgietis Raymondas Henschenas.

Naują pastatą vietoje „Britanikos“ projektuojantis architektas Gintautas Natkevičius įvertino architektų siūlymą. Jo nuomone, kauniečių komandos pasiūlytas projektas yra nerealus.

„Aišku, kad viskas gerokai sudėtingiau, nei čia piešiama. Iš to paties tu niekaip nepadarysi, tai neįmanoma. Padaryti gali viską, bet čia taip nepadarysi“, – 15min teigė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintautas Natkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintautas Natkevičius

Pasak G.Natkevičiaus, esamas pastatas bus griaunamas, nes jis neatitinka šiuolaikinių reikalavimų ir laikmečio. Statybos leidimas dar nėra gautas, tačiau architektas samprotavo, kad statybos darbai galėtų būti vykdomi keliais etapais.

„Nugriausime tą pastatą, nes ekonomiškai neracionalu ką nors iš jo daryti. Ten yra per mažos patalpos, jos visiškai neatitinka laikmečio. Tai bus visiškai naujos architektūros pastatas. Bent jau kol kas planuojami biurai, ne viešbutis, ne gyvenamosios patalpos. Vis tiek tai yra didelė ir svarbi statyba, todėl galvojame daryti dviem etapais“, – kalbėjo pašnekovas.

Be to, Kaunui žinomas architektas sakė, kad prie būsimo pastato galbūt bus įrengta ir aikštė ar panaši viešoji erdvė.

„Nenorime, kad tai būtų šaltas pastatas, į kurį patekti negali. Norime, kad jis turėtų kažkokią aikštę“, – pasakojo jis. ​​​

Praėjusiais metais G.Natkevičius 15min sakė, kad sklype, esančiame Kęstučio gatvėje, galėtų iškilti 16 tūkst. kv. m ploto pastatas, o projektas įmonei galėtų atsieiti apie 16 mln. eurų. Viltasi apleisto pastato griovimo ir statybos leidimą gauti šių metų pavasarį, tačiau kol kas, kaip sakė G.Natkevičius, jis nėra gautas.

Viešbutis „Britanika“ pagal architekto Alfredo Paulausko projektą Kauno centre pradėtas statyti 1986 metais, tačiau jau po dvejų metų projektas sustojo. Tuometinė Kauno valdžia sudarė sutartį su bendrove „Britanika“, kuri turėjo projektą baigti, tačiau šio įsipareigojimo neįvykdė. Iki šiol pastatas stovi apleistas.

Kitas Kauno viešbutis-vaiduoklis „Respublika“ yra nugriautas ir vietoje jo statomas verslo centras „Magnum“. Bendrovė „Vičiūnų grupė“ į 21 tūkst. kv. m ploto kompleksą planuoja investuoti apie 20 mln. eurų, o statybos turėtų būti baigtos 2019-ųjų viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius