Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektų rūmai suabejojo „Spartos“ konkursu: sąlygos pritaikytos vienam laimėtojui?

Lietuvos architektų rūmai išplatino pareiškimą, kuriuo suabejojo neseniai įvykusio „Spartos“ konversijos konkursu. Manoma, kad sąlygos buvo pritaikytos vienam laimėtojui. Projektą įgyvendinanti įmonė tikina siekusi maksimalaus užsakovo ir miesto poreikių atitikimo, su kaltinimai nesutinka ir pasirinkti projektuotojai.
Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje
Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje / „Cloud architektai“

15min primena, kad buvusios kojinių gamyklos „Sparta“ teritorijoje Vilniuje bus įkurtas technologijų miestelis. Rugsėjį skelbta, kad pirmą vietą architektūros konkurse laimėjo bendrovės „Eventus pro“ projektas „Co-factory“.

Antrąją vietą užėmė bendrovės „Cloud architektai“ projektas „Sparta 360“, trečiąją – bendrovės „Unitectus“ projektas „112300“.

„Cloud architektai“/Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje
„Cloud architektai“/Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje

„Mistiškai“ laimėtojai pakeisti

Tačiau Architektų rūmų pranešime teigiama, kad praėjusią savaitę įstaiga buvo infomuota apie tai, jog „mistiškai vienas laimėtojas pakeičiamas kitu“. Taip pat aiškinama, kad klientas sugalvojo surengti antrąjį turą, apie kurį niekam pranešta nebuvo.

„Antrajame ture pirmų trijų vietų laimėtojai buvo pakviesti patobulinti savo pasiūlymus, tačiau vertinimo komisija antrą kartą sukviesta nebuvo. Taigi, užsakovas savarankiškai išsirinko buvusį antros vietos laimėtoją „Cloud Architektai“, o su oficialiu pirmos vietos laimėtoju derybos net nebuvo pradėtos“, – rašoma Architektų rūmų pareiškime.

Rūmų nuomone, situacija yra neetiška. Jie įsitikinę, kad jei oficialiai apibrėžtas vieno etapo konkursas – jis tokiu ir turėtų likti, be persigalvojimų konkurso eigoje.

„Jei dėl kokių nors išties force majeure aplinkybių iškyla būtinybė organizuoti antrą turą, užsakovas turėtų: iš naujo parengti sąlygas ir suderinti su Rūmais, nustatyti dalyvavimo antrajame ture apmokėjimo tvarką. Užtikrinti, kad tarp komisijos narių ir dalyvių (kurie po pirmojo turo jau nebėra anoniminiai) nesama kokių nors interesų konfliktų. Jei nesilaikoma 2 punkte išvardintų sąlygų, laimėtoju turi būti laikomas tas, kuris laimėjo pirmąjį turą. Pagal sąlygas užsakovas privalo pakviesti derėtis pirmos vietos laimėtoją ir tik nesutarus pradėti derybas su antrosios vietos laimėtoju. To nepadarius – konkurso rezultatų įgyvendinimas turėtų būti laikomas neetišku“, – įsitikinę Architektų rūmai.

„Eventus pro“/Pirma prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje
„Eventus pro“/Pirma prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje

Architektų etiką vertinanti ir atestatus išduodanti įstaiga mano, kad „Spartos“ atveju nebuvo atlikta tinkama projektinio pasiūlymo ekspertinio vertinimo procedūra.

„Rūmai primygtinai rekomenduoja tokio dydžio ir svarbos projekto sprendinius ekspertiškai įvertinti Vilniaus regioninėje architektūros taryboje prieš bet kokius tolesnius projektavimo veiksmus“, – rašoma pareiškime.

Su „Eventus Pro“ direktorius, architektas Sigitas Sparnaitis patvirtino, kad su įmone nebuvo deramasi.

„Konkurso rezultatą, kuomet sutartis yra sudaroma su antros vietos laimėtoju, vertiname kaip neetišką veiksmą, diskredituojanti konkurso rengimo ir jo rezultatų įtaką tolimesniems projekto vystymo darbams. Kyla pagrįstas klausimas, kam reikalingi architektūriniai konkursai, jei laimėjęs projektas nerealizuojamas“, – 15min atsakė jis.

Tikina atrinkę geriausią sprendimą

Projekto atstovai kibernetinio saugumo sprendimų bendrovė „Tesonet“ tikina, kad liepos mėnesį buvo paskelbtas kviestinis konkursas. Jo tikslas – išrinkti architektūros idėją buvusio fabriko teritorijos išvystymui į daugiafunkcį biurų kompleksą. Rugsėjį įvyko uždaras komisijos posėdis, kurio metu buvo išrinktos trys prizinės vietos.

Projekto atstovės Agnės Ražinskienės teigimu, pagal konkurso sąlygas, visi prizininkai buvo apdovanoti už savo pasiūlytus projektus. Siekiant užtikrinti maksimalų projekto rengėjų bei miesto lūkesčių išpildymą, buvo surengtas antras konkurso etapas.

"Po pirmojo etapo nė vienas iš pateiktų pasiūlymų negalėjo užtikrinti visų konkurse numatytų reikalavimų ir būtent todėl dalyvių buvo paprašyta patobulinti projektus. Tai buvo padaryta remiantis konkurso sąlygomis ir AB „Sparta” teritorijos architektūrinio konkurso vertinimo komisijos sprendimu bei rekomendacijomis. Projekto organizatoriai pabrėžia, jog visi trys prizininkai sutiko patikslinti savo pateiktus darbus. Viso proceso metu buvo glaudžiai bendradarbiaujama su visais prizininkais siekiant užtikrinti sklandų tolimesnių idėjų vystymą", – 15min atsiųstame komentare teigia A.Ražinskienė.

Anot jos, dalyviams pateikus pasiūlymus, buvo nutarta teritorijos vystymo projektą patikėti "Cloud architektai". Nurodoma, kad jų pasiūlyta idėja buvo pripažinta kaip tiksliausiai atitinkanti konkurse nurodytas sąlygas bei miesto lūkesčius.

„Cloud architektai“/Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje
„Cloud architektai“/Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje

15min primena, kad paskelbus laimėtojus, projektą plėtojanti įmonė „Tesonet“ tikino, jog kad sprendimas, kuris projektas bus įgyvendinamas, bus priimtas po derybų su visais laimėtojais.

Projektuoti „Spartos“ miestelį pasirinktų „Cloud architektų“ vadovas Antanas Dagelis 15min patikino, kad komisija rekomendavo pirmų trijų vietų laimėtojams patobulinti savo pasiūlymus. Jo žiniomis, visi autoriai su šiuo pasiūlymu sutiko.

„Po patobulinimų užsakovas pranešė, kad mūsų projektas išrinktas tinkamiausiu. Mūsų nuomone, LAR pareiškimas yra neobjektyvus ir neetiškas, nes nebuvo kreiptasi į visas konkurso šalis. Netrukus projektą išsamiai pristatysime visuomenei“, – sakė jis.

Vietoje kojinių – technologijų miestelis

Kviestiniame konkurse dalyvavo septynios architektų komandos iš Lietuvos.

Apie 1,84 ha ploto teritorijoje Švitrigailos gatvėje planuojama statyti 35 tūkst. kv. metrų ploto technologijų miestelį, kuriame 15 tūkst. kv. metrų ploto galėtų būti skirta biurams, 3,5 tūkst. kv. metrų – bendradarbystės erdvėms, taip pat svarstoma pastatyti konferencijų, renginių erdves, būstų, kavinių ir restoranų.

Į teritorijos pertvarką planuojama investuoti apie 50 mln. eurų.

„Cloud architektai“/Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje
„Cloud architektai“/Antra prizinė vieta kompleksui „Spartos“ vietoje

Rugpjūčio pabaigoje teritorijoje plėtrą planuojanti bendrovė „VK Investicija“ susitarė su kibernetinio saugumo sprendimų bendrove „Tesonet“ dėl 15 tūkst. kv. metrų ploto biurų nuomos miestelyje. Įmonė iki 2022 metų čia planuoja perkelti apie 1,5 tūkst. darbuotojų.

Gamybos patalpas Švitrigailos gatvėje planuojama nugriauti, jos pastatytos 1963 metais. Iki 2019-ųjų čia vyko kojinių gamyba, dabar ji iškelta.

„VK Investiciją“ valdo Šveicarijos kompanija „Marquess Global AG“ (45 proc.), antra pagal dydį – didmeninės prekybos įmonės „Eugesta“ savininkė, Kęstučio ir Jurgos Stabingių valdoma „KS investicija“, o likusios akcijos priklauso Tomo ir Gabrielės Milašauskų, taip pat Estijos „Starlynx investment“ valdomai įmonei „Humitas“, bei dar nedidelė dalis – tiesiogiai „Starlynx investment“.

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, teritorija priklauso bendrovei „Sparta“, kurios 91,89 proc. priklauso „VK investicijai“, likusios akcijos – 516 akcininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius