Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aruodas.lt: naujo šeimininko ieškantis išskirtinis senamiesčio butas sudomina net reklamos kūrėjus

Šio buto interjeras atsikratė nuobodaus euroremonto ir atgimė sumanių šeimininkų dėka, atskleisdamas vertingiausias savo puses – aktyvų kultūrinį senamiesčio gyvenimą, istorinę aplinką, laikui nepavaldžias medžiagas ir detales, restauruotas ir išsaugotas nuo sunaikinimo.
Butas Vilniuje, Trakų g.
Butas Vilniuje, Trakų g. / „Capital Pro“ nuotr.

Praeitais metais sukurtas naujas interjeras, nes anksčiau butas neatrodė patraukliai – tiesiog euroremontas su žaliu kilimu ir persikinės spalvos sienomis. Naują viziją nulėmė buto vieta senamiestyje – nesinorėjo modernios stilistikos, akcentuotos detalės ir sprendimai, kurie turi išliekamąją vertę ir susiję su istorija. Įdomu tai, kad interjero koncepciją sukūrė buto savininkas Karolis – inžinierius, o dizainas yra jo hobis. Šiuo metu butas reklamuojamas lankomiausiame nekilnojamojo turto portale Aruodas.lt pagal šią nuorodą.

Buto interjere – sprendimai, turintys išliekamąją vertę

Pasak brokerės Karinos Paulauskaitės, pagrindinė šio būsto vertė yra vieta – vienoje seniausių Vilniaus miesto Trakų gatvėje. Namas pastatytas 1940 m., 2006 m. bute atliktas kapitalinis, o 2020-aisiais – kosmetinis remontas.


Dabartinis buto savininkas Karolis nusprendė įsigyti butą būtent dėl istorinės lokacijos – senamiestis niekada nepraranda savo žavesio ir vertės, priešingai, bėgantis laikas kuria pridėtinę vertę. Visa tai nulėmė sprendimą pirkti butą investicijai – svarbu ir tai, kad butas yra didelis, per du aukštus, beveik 68 kvadratinių metrų, trijų kambarių, su terasa uždarame kieme.

Butas yra Trakų gatvės Nr. 4 name, kurio puošniame fasade yra gotikos, baroko, klasicizmo ir romantizmo elementų. Pirmą kartą namas paminėtas XVIII a., o jį įsigijus Jankeliui Trockiui, 1884 m. gerokai perstatytas. 1912 m. pakeisti fasado langai ir durys, pastatas įgijo dabartinį vaizdą.

„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.
„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.

Skoningas interjeras su mažu biudžetu ir daug kūrybos

Karolis, pasikliaudamas savo išlavintu estetiniu skoniu, įrengė jau ne vieną butą, interjerai sulaukė susidomėjimo ir gero įvertinimo. Šiame bute žmonės filmuojasi, savo reklamai norėjo panaudoti ir vienas vaistinių tinklas, domėjosi ir interjero žurnalai. „Daugelis kurdami interjerą išleidžia įspūdingas pinigų sumas, bet rezultatas neatspindi biudžeto. O jei turi estetinį pojūtį ir protingai suplanuoji išlaidas, gali sukurti iš tiesų įspūdingą interjerą“, – pasakoja Karina.

„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.
„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.

Vienas iš interjero sprendimų akivaizdžiai parodo buto šeimininko kūrybingumą ir pagarbų požiūrį į istoriją. Prie laiptų į apatinį aukštą pastatyti turėklai iš kelių šimto metų senumo medienos. „Istorija įdomi: tai autentiškas medis, senovinės sijos iš XVIII a. Vilniaus senamiesčio namo stogo – medieną būtų išmetę, o Karolis nusprendė įsigyti. Išsirinkome pačias geriausias sijas, medį tik nušlifavome ir padengėme alyva, kad išryškėtų natūrali spalva. Norėjome atskleisti autentišką medžio grožį, o ne uždažyti dabar madinga balta spalva. Tose sijose matyti net žymės medinių didelių vinių, kuriais buvo sukabinti vienas su kitu. Kiti daro butaforines senovines detales, o mes norėjome antram gyvenimui prikelti dalelę istorijos“, – pasakoja Karina.

Kultūrinio gyvenimo sūkurį atspindi afišos

Buto interjeras atspindi aktyvų senamiesčio gyvenimą. Visuose kambariuose, net ir virtuvėje ar tualete, ant sienų pakabintos įrėmintos lietuviškų spektaklių, operų premjerų afišos. Kai kurios atitinka tematiškai pagal patalpos paskirtį – virtuvėje kabo afiša „Tarnaitė – ponia“. „Karolis visą kolekciją afišų nupirko iš vienos aktorės“, – atskleidžia Karina. Apžiūrėkite daugiau buto nuotraukų portale Aruodas.lt pagal šią nuorodą.

„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.
„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.

Buto savininko kūrybingumą parodo ir sieninės spintos, kurių koncepciją sugalvojo pats, o įgyvendino meistrai.

Išskirtinumo butui suteikia patalpų pertvara – slankiojančios metalinės durys, taip pat specialiai padarytos šiam butui. Karolis idėjų sėmėsi iš apleistų gamyklų ir sandėlių.

Visi geri dalykai jau sukurti, tik reikia suteikti naują prasmę

Vienas iš stipresnių buto interjero akcentų – odinė sofa, atvežta iš Anglijos. „Tai klasika, visi geri dalykai jau sukurti, tik reikia jiems suteikti naują prasmę, atrasti vietą šiuolaikiniame bute“, – teigia brokerė.

Metalinės stalo kojos su sakraliniais motyvais atvežtos iš bažnyčios – ten jos stovėjo sakykloje, iš kurios kunigas, pasidėjęs Šventąjį raštą, skaitė pamokslą. Radusios naują vietą ir paskirtį, kojos restauruotos ir pritaikytos prie valgomojo stalo stalviršio.

Vertos dėmesio baro kėdės yra sukurtos žinomo Anglijos industrinių baldų dizainerio Evertaut.

Odiniai lovų galvūgaliai pagaminti vietinių meistrų per kelias dienas – šią idėją Karolis nusižiūrėjo internete, teliko parinkti medžiagas.

Apatinio aukšto miegamojo siena buvo beveik uždengta gipskartoniu, jį nuėmus rasta puiki akmenų siena – juos beliko nuvalyti ir interjeras prisipildė autentiškos senamiesčio auros.

Bute išlikę seni mediniai laiptai – juos reikėjo tik nušlifuoti ir alyvuoti, kad išryškėtų natūrali spalva.

„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.
„Capital Pro“ nuotr./Butas Vilniuje, Trakų g.

Iš vieno buto – į du mažesnius

Bute netrūksta ir daugiau įdomių detalių: tualete stovi didelė militaristinė dėžė nuo šaudmenų – ją Karolis įsigijo poligone.

Taip pat idealiai dera miegamojo šviestuvas iš praeito amžiaus šeštojo dešimtmečio laivo ir vėlesnio laikotarpio laiptų šviestuvas.

Interjere panaudotos aukštos kokybės medžiagos, garsių prekinių ženklų daiktai, tačiau nesistengiant už juos permokėti. „Manau, kad mums tai pavyko padaryti“, – tvirtina K.Paulauskaitė. Interjero detalės ir aksesuarai atvežti iš Anglijos interjero parduotuvių ir antikvarinių aukcionų. Pasak brokerės, Lietuvoje sunku rasti ką nors įdomus, o jei randi – kainos labai aukštos.

Pernai įrengtame bute beveik niekas negyveno, nes prasidėjus pandemijai nuomos verslas sustojo. „Kartais mes patys atvykdavome į butą, kad pasimėgautume šiuo interjeru, buto istorine aura“, – tvirtina K.Paulauskaitė.

Butas pritaikytas nuomai – didelei šeimai arba draugų grupei. „Galima perdaryti į du izoliuotus butus“, – teigia brokerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius