-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujinti daugiabučių kvartalai Utenoje tampa socialiai judresni

2016 m. Birštono, Šiaulių ir Utenos savivaldybėse buvo vykdomi pilotiniai Kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektai, padarę nemažą įtaką kitų Lietuvos savivaldybių požiūriui į programos įgyvendinimo procesus. Utenos rajono savivaldybė startavo viena pirmųjų, pradėdama Dauniškio daugiabučių kvartalo tvarkymo darbus, todėl šiandien uteniškiai turi gražų pavyzdį, motyvuojantį aplinkinius gyventojus jungtis prie kvartalinės renovacijos.
Kvartalinė renovacija Utenoje
Kvartalinė renovacija Utenoje / BETA nuotr.

„Žvelgiant iš kompleksinio erdvių sutvarkymo perspektyvos, Dauniškio daugiabučių kvartalas padėjo žengti pirmą didelį žingsnį, kadangi vėliau savivaldybės iniciatyva buvo tvarkoma dalis Aukštakalnio daugiabučių kvartalo. Šiuos du kvartalus galime laikyti pirmaisiais pavyzdžiais, parodančiais kaip galima sutvarkyti gyvenamąją aplinką, kai yra renovuojamos daugiabučių grupės. Žinoma, tai reikalauja didelių investicijų, tačiau rezultatas yra tikrai to vertas“, – teigia Utenos rajono savivaldybės Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjas Nerijus Malinauskas.

Partnerio nuotr./Kvartalinė renovacija Utenoje
Partnerio nuotr./Kvartalinė renovacija Utenoje

Savivaldybės paskatos gyventojams

Šiuo metu Utenoje atnaujintų daugiabučių namų skaičius siekia 37, dar 10 namų projektavimo darbai yra vykdomi, o 20-čiai daugiabučių yra perkami rangos darbai. Taip pat neseniai buvo patvirtinti dviejų daugiabučių, įtrauktų į Aukštakalnio ir Statybininkų kvartalus, investiciniai renovacijos planai. Iš viso Utenos rajono savivaldybėje yra suformuoti 8 daugiabučių namų kvartalai, kurie yra suskirstyti į dar mažesnes namų grupes.

„Neretai susiduriame su situacijomis, kai reikia paskatinti gyventojus, kad šie pasikalbėtų su kaimyninio daugiabučio gyventojais ir visi drauge sutartų dėl daugiabučių bei jų gyvenamosios aplinkos sutvarkymo. Pavyzdžiui, vienoje daugiabučių grupėje turime tris daugiabučius, tačiau renovacijos nori tik du, tuomet mes visomis išgalėmis skatiname gyventojus komunikuoti tarpusavyje. Savivaldybė teikia pirmenybę kompleksiškam daugiabučių sutvarkymui, kurio metu pati prisideda prie viešųjų erdvių sutvarkymo“, – pasakoja N. Malinauskas.

Anot pašnekovo, paskatos pereiti nuo pavienių daugiabučių prie kvartalinės renovacijos tuo pačiu ugdo bendruomeniškumą: norėdami ne tik atnaujinto būsto, bet ir gražesnės bei jaukesnės gyvenamosios aplinkos, gyventojai pradeda aktyviau bendrauti tarpusavyje.

„Utenos rajono savivaldybė atkreipia dėmesį į nuoseklaus viešųjų erdvių atnaujinimo svarbą, kadangi viso kvartalo inžineriniai tinklai yra sujungti ir dėl to gana sudėtinga atnaujinti inžinerines sistemas mažomis atkarpomis. Būtent dėl šios priežasties tikimės didesnio gyventojų įsitraukimo į kvartalinės renovacijos procesus“, – pažymi pašnekovas.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Utenoje
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Utenoje

Bendruomeniškumas – itin svarbus faktorius

„Stiprios gyventojų bendruomenės iš tiesų palengvina daugiabučių ir jų gyvenamosios aplinkos sutvarkymą. Visų pirma, žmonės atkreipia dėmesį į kiekvienam asmeniškai naudingus renovacijos rezultatus, tokius kaip didesnis komfortas namuose ar mažesnės išlaidos šildymui, tačiau didelis bendruomenių socialumas išryškina ir gyvenamosios daugiabučio aplinkos svarbą. Žmonėms daug maloniau leisti laiką sutvarkytose poilsio zonose ar žaliosiose erdvėse, taip pat smagu matyti vaikus, žaidžiančius naujose žaidimų aikštelėse. Tokie veiksniai vis labiau skatina atsigręžti į viešųjų erdvių sutvarkymą“, – teigia N. Malinauskas.

Pašnekovas pažymi, kad po atliktų gyvenamosios aplinkos atnaujinimo darbų gyventojų požiūris prasiplečia, o patys kvartalai tampa socialiai judresni.

„Viešųjų erdvių atnaujinimas padeda įsijungti saugios kaimynystės principams – gyventojai jaučia didesnę atsakomybę už juos supančią sutvarkytą aplinką, stengiasi ją tausoti. Taip pat jaučiamas akivaizdus socialinis pagyvėjimas: neretai atnaujintose erdvėse laiką leidžia ir iš kaimyninių kvartalų daugiabučių atėję vaikai. Tokie atvejai tik dar kartą parodo, kaip svarbu kartu su daugiabučiais sutvarkyti gyvenamąją aplinką“, – sako Utenos rajono savivaldybės skyriaus vedėjas.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Utenoje
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Utenoje

Kompleksinė renovacija – tvarus miestas

Kvartaluose atliekamų atnaujinimo darbų metu yra sutvarkomos automobilių stovėjimo aikštelės, vaikų žaidimų aikštelės, poilsio zonos bei žaliosios erdvės, taip pat yra atnaujinami šaligatviai, dviračių takai, pakeičiamas senas gatvės apšvietimas, įdiegiamos LED lempos ir pan.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį į energinį miesto efektyvumą skatinančių priemonių diegimą. Inžinerinių sistemų ar gatvės apšvietimo atnaujinimas padeda sutaupyti ir suteikia naudą ne tik kiekvienam žmogui, bet ir visai valstybei. Dėl šios priežasties reikia į renovaciją pasižiūrėti plačiau“, – pastebi N. Malinauskas.

Lyginant su kitomis rajonų savivaldybėmis, Utenos gyventojai patiria mažiausiai išlaidų būsto šildymui. Džiaugtis tokiais privalumais uteniškiai gali dėl šilumos tinklų inžinerinės sistemos atnaujinimo.

„Tikriausiai bent 80 proc. visų šilumos inžinerinių tinklų kvartaluose yra atsinaujinę, kai kuriuose kvartaluose atnaujinti 100 proc., todėl šiandien žmonėms yra teikiama pigesnė energija. Vis dėlto mieste svarbu kompleksiškai atnaujinti ir lietaus nuotekų, apšvietimo ar kitus tinklus. Kalbant su gyventojais, labai svarbu pabrėžti, jog kompleksiškas erdvių sutvarkymas yra matomas ne tik plika akimi, tai apima visą infrastruktūrą. Visgi kol kas ne visi gyventojai daugiabučių renovaciją sugretina su viešųjų erdvių atnaujinimo svarba, tačiau požiūris į viešąsias erdves ir atsakomybę už jų atnaujinimą pamažu keičiasi“, – sako pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius