Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik visą žemę kaime savininkams žadama grąžinti šiemet

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) tikisi iki šių metų pabaigos daugumai  žmonių kaimo vietovėse grąžinti sovietų laikais nusavintą žemę, sako NŽT direktorius. Laimonas Čiakas teigia, kad tik maždaug 75 piliečių žemės grąžinimo procesas persikels į kitus metus.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot NŽT vadovo, žemės grąžinimo procesas Lietuvoje iš esmės vyksta pagal planą – ministerija kaimo vietovėse nuosavybės grąžinimo procesą įpareigota baigti šiemet, o miestuose – po metų. Kiek realiai užtruks žemės grąžinimas miestuose, kol kas neprognozuojama.

„Šiuo metu nuosavybės atkūrimo procesas vykdomas 1 949 piliečiams – tai yra skaičius žmonių, su kuriais galima dirbti. Iš šių 1949 piliečių yra vos 15, su kuriais NŽT neturėjo jokio kontakto ir nevykdė jokių procesų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė L.Čiakas.

Anot jo, didesnė problema atkuriant nuosavybės teises miestuose yra Vilniuje, kur sklypai turi didesnę vertę, todėl žmonės atidžiai ją skaičiuoja ir rečiau linkę pasirinkti piniginę kompensaciją.

„Miestuose, ypač Vilniuje, žmonės nelinkę rinktis kitų kompensavimo būdų ir už šią vertę nori sklypų. Šis procesas yra komplikuotas, turime išlaikyti visas procedūras, todėl tai atima daug laiko“, – tvirtino L. Čiakas.

Žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas sakė, kad sudėtingiausia situacija šiuo metu yra Vilniaus, Kauno ir Ignalinos rajonuose. Anot jo, itin svarbų vaidmenį šiame procese vaidina savivaldybės.

„Tikimės, kad žemės grąžinimo procesą paspartinsime po susitikimų (su savivaldybių atstovais – BNS). Šiuo metu Seime svarstomas projektas, kad piliečiai, turėję žemę miesto teritorijoje, kurios neužtenka, galėtų gauti teisę atstatyti nuosavybės teises kaimiškoje vietovėje ar miško teritorijose“, – spaudos konferencijoje sakė E. Gustas.

Naujausiais NŽT duomenimis, Vilniuje nuosavybės teisės dar nėra atkurtos 3508, Kaune – 954, Palangoje – 899 gyventojams, o kaimo teritorijose – Vilniaus (1014), Kauno (105) ir Ignalinos (96) rajonuose.

Tarp pagrindinių problemų atkuriant nuosavybę kaimo teritorijose NŽT nurodo piliečių pasyvumą renkantis žemės sklypus, paveldėjimo dokumentų netvarkymą bei pasikeitusią ir nežinomą žmonių gyvenamąją vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius