Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britai įvertino Kauną: įtraukė į art deco Europos miestų dešimtuką

Populiarus britų dienraštis „The Guardian“ išrinko 10 miestų, kuriuose labiausiai atsispindi išskirtinis architektūros ir meno stilius art deco – antroje vietoje atsidūrė Lietuvos laikinoji sostinė Kaunas.
Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia
Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia / Jurgos Anusauskienės nuotr.

Art deco tiesios linijos ir ryškios figūros tapo XX amžiaus pradžios tikėjimo technologijomis ir progresu išraiška. Architektūros stilius išplito Prancūzijoje Pirmojo pasaulinio karo metais ir puikiai papildė džiazo amžių. Art deco stilius buvo prabangos etalonas. Daiktai buvo kuriami iš prašmatnių medžiagų, o jų grožis buvo svarbesnis už jų praktinę pritaikymo reikšmę.

Anot britų dienraščio, Lietuvos laikinoji sostinė stebina savo architektūra ir būtent art deco stiliumi. Būtent tada, kai miestas tapo sostine čia pradėjo vystytis šis stilius. Tiesa, art deco stiliui būdingus bruožus papildo tradiciniai Baltijos folkloro elementai.

Kaip puikiausius šio stiliaus pavyzdžius dienraštis įvardino Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčią, Kauno centrinio pašto pastatą, „Pieno centro“ būstinę ir Vytauto Didžiojo karo muziejų.

Mantas Jusas nuotr. /Kauno centrinis paštas, architektas Feliksas Vizbaras 1931 m.
Mantas Jusas nuotr. /Kauno centrinis paštas, architektas Feliksas Vizbaras 1931 m.

Be to, straipsnyje pažymima, kad Kaunas tapo pirmuoju Rytų ir Vidurio Europos miestu, gavusiu UNESCO dizaino miesto statusą.

Lietuvos laikinoji sostinė šiame sąraše puikuojasi kartu su Paryžiumi, Valencija, Lisabona, Londonu, Maskva, Amsterdamu, Bukareštu, Berlynu ir Nica.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius