Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsimo naujo kvartalo pašonėje gyvenantys vilniečiai: bijome nuslinkti su šlaitu

Vilniaus Siesikų gatvėje prasideda statybos – čia iškils kvartalas „Žvėryno panoramos“. Statytojai žada gyvenvietę bene aukščiausioje miesto vietoje, bet kaimynystėje gyvenantys vilniečiai su nerimu žvalgosi į statybų aikštelę – rajone jau dabar per daug automobilių, o kanalizacija nesusemia viso vandens. Tad baiminamasi, kad ims slinkti šlaitai – tiek į Karoliniškių, tiek į Ukmergės gatvės pusę.
Sklypas Siesikų g. 14
Sklypas Siesikų g. 14 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Gyventojai pirštu baksnoja į Vilniaus miesto savivaldybę. Jų teigimu, būtent čia priimti sprendimai leisti tokias statybas, kokias suplanavo sklypo valdytojai ir kurios gerokai pablogins Senosios Šeškinės gyventojų gyvenimo sąlygas.

Bijo liūčių

Tai Senosios Šeškinės bendruomenė bando įrodyti jau ne vienerius metus. Tačiau į gyventojų pastabas esą nebuvo atsižvelgta, kai vyko viešas projekto svarstymas.

„Iš esmės svarstymo metu turėtų būti išgirsta gyventojų nuomonė, į ją turėtų būti atsižvelgta, o projektas pakoreguotas. Pagal europines direktyvas, kurios pas mus neįgyvendinamos, gyventojai gali dalyvauti procese nuo idėjos atsiradimo iki jos užbaigimo. Tai turi būti visiškai skaidru ir vieša, net ir kuriant projektą mes turime teisę pasidomėti, kas projektuodama, pasiūlyti gal kitaip. Mes tai bandėme daryti, susisiekėme su projektuotojais, prisistatėme, kad esame bendruomenė, norime susipažinti, pateikti pasiūlymų. Mums buvo atsakyta, kad architektai to nedarys, jie dirba užsakovui“, – 15min sakė Senosios Šeškinės bendruomenės atstovė Eglė Mirončikienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Siesikų g. 14
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Siesikų g. 14

Dalis Siesikų gatvės gyventojų sako jau dabar susiduriantys su problemomis dėl perkrautos kanalizacijos, šulinius tenka išsiurbti, nes užsikemša.

„Per viešąjį svarstymą klausėme, ar kas nors bus daroma su lietaus kanalizacijos sistema, juk matėme, kaip buvo naujame kvartale Žvėryne – po pirmos liūties užpylė visas požemines automobilių aikšteles. Mums į tuos klausimus niekas neatsakė. Ši vieta labai šaltininga, kažkada prieš statant individualius namus čia tryško šaltiniai. Kai kurių namų rūsiuose iškasti šuliniai, kad susemtų vandenį. Vieta šiuo požiūriu sudėtinga. Yra šlaitai, kurie slenka žemyn, o juk statybos nusimato didelės, krūviai bus dideli. Sužinojau iš gyventojų, kad šlaitas į Ukmergės gatvės pusę ties Siesikų g. 3–5 namais 1982 metais jau buvo nuslinkęs. Bet mums tik pasakė, kad viską darys pagal teisės aktus“, – piktinosi E.Mirončikienė.

Tranzitinis rajonas

Aktyviausi bendruomenės nariai yra apsisprendę bylinėtis, gindami savo teises, – sakė E.Mirončikienė.

Niekas iki šiol nepasiūlė gero sprendimo ir dėl automobilių srautų Siesikų bei aplinkinėmis gatvelėmis. Šiuo metu nemažai vairuotojų čia važiuoja tranzitu, mėgindami aplenkti spūstis ant Ukmergės g. kalno. Nepaisoma ir čia esančių eismą ribojančių kelio ženklų. O kai gyventojų padaugės ne vienu šimtu (kvartale numatoma pastatyti apie 400 butų), teks gerokai pasukti galvas, kaip iš čia išvažiuoti ar atvažiuoti.

„Dangą sustiprinti irgi nereikalauta, nors srautai padidės ne vieną kartą. Nėra ir šaligatvių, vaikščioti nesaugu. Triukšmo lygis Siesikų gatvėje jau dabar viršija normas“, – nepasitenkinimą dėl to, kad neatsižvelgta į jų reikalavimus, liejo Senosios Šeškinės bendruomenės atstovė.

Dabar kvartale jau pajudėjo darbai, tačiau gyventojai tikina negavę jokios žinios apie išduotą leidimą, nors esą to prašė ir buvę tikri, kad tokią teisę turi. O ir apskųsti teismui esą nėra taip paprasta – gauti statybos leidimo kopiją nėra lengva, gyventojams siūloma ateiti į savivaldybę ir su dokumentu susipažinti.

„Aktyviausi bendruomenės nariai yra apsisprendę bylinėtis, gindami savo teises“, – tikino E.Mirončikienė, taip pat primindama, kad suplanuoti pastatai šiai teritorijai yra per aukšti, užstatymas numatomas per intensyvus.

Bendrovės vizualizacija/Projektas „Žvėryno panoramos“
Bendrovės vizualizacija/Projektas „Žvėryno panoramos“

Savivaldybei atrodo kitaip

Vilniaus savivaldybė yra kitokios nuomonės apie numatomą projektą. Kaip 15min sakė Miesto plėtros departamento Detaliojo planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Dedūra, pagal Bendrąjį planą sklypas Siesikų g. 14 patenka į intensyvaus užstatymo teritorijos funkcinę zoną, kurioje leidžiama iki 20 proc. gyvenamosios teritorijos aukštingumo numatyti nuo 6 iki 9 aukštų.

Numatoma atnaujinti pėsčiųjų judėjimo trasas: rekonstruoti perėją link autobusų stotelės, papildomai įrengti saugumą užtikrinančią naują perėją ir pėsčiųjų takus.

Tad pagal išduotą leidimą sklype Siesikų g. 14 numatoma statyba nuo 4 iki 9 aukštų, kas neprieštarauja Bendrojo plano sprendiniams. Nors aplinkiniai gyventojai pageidauja, kad sklype būtų statomi ne aukštesni kaip 3 aukštų pastatai.

„Senosios Šeškinės bendruomenės atstovai kreipėsi į Miesto plėtros departamentą prašydami projektinės dokumentacijos, kuri yra viešai skelbiama statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“, kopijas. Tačiau dėl autorinių teisių ir Duomenų apsaugos įstatymo dokumentacijos kopijų pateikti negalime. Bendruomenės atstovams pasiūlyta su projektine dokumentacija susipažinti atvykus į Miesto plėtros departamentą“, – tikino E.Dedūra.

Savivaldybės atstovas nesutinka ir su tuo, kad nebuvo atsižvelgta į gyventojų pastabas po viešo projekto pristatymo. Esą numatyta rekonstruoti Siesikų gatvę ir skersgatvį tarp Siesikų ir Deltuvos gatvių įrengiant naują dangą, lietaus surinkimą, gatvių apšvietimą, šaligatvius.

Be to, Siesikų gatvėje ties kvartalu žadama nutraukti transporto eismą kelio ženklais ir panaikinti eismo kryptis miesto link. Taip pat įrengti žiedinę sankryžą, iš kurios organizuojamas išvažiavimas į Ukmergės gatvės nuovažą, iki kol bus atlikti sankryžos rekonstrukcijos darbai. Nuovaža bus išplatinta lėtėjimo-greitėjimo juostomis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ukmergės gatvė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ukmergės gatvė

„Numatoma ir atnaujinti pėsčiųjų judėjimo trasas: rekonstruoti perėją link autobusų stotelės, papildomai įrengti saugumą užtikrinančią naują perėją ir pėsčiųjų takus, pritaikyti juos neįgaliesiems. Papildomai bus įrengti pėsčiųjų takas nuo autobusų stotelės po viaduku, nauji laiptai ant Ozo gatvės viaduko, suprojektuota nauja žiedinė sankryža ties sklypu Ukmergės g. 198A.

Tiek nuo viso kvartalo, tiek nuo rekonstruojamos Siesikų gatvės, taip pat nuo skersgatvio tarp Siesikų ir Deltuvos gatvių žadama lietaus nuotekų surinkimą organizuoti į lietaus nuotekų magistralę, esančią Ukmergės gatvėje“, – pagerinimus šio rajono infrastruktūroje žada E.Dedūra.

399 nauji butai

Bendrovė „Realco“ prieš kelias savaites išplatino pranešimą, kad pradeda gyvenvietės „Žvėryno panoramos“ statybas ir butų pardavimus. „Kompanija unikalioje vietoje iškilsiančiuose namuose siūlo įvairaus ploto butus, kurių 1 kv. metro kaina svyruoja nuo 1,4 iki 2,3 tūkst. eurų“, – teigiama pranešime.

Bendrovės vizualizacija/Projektas „Žvėryno panoramos“
Bendrovės vizualizacija/Projektas „Žvėryno panoramos“

„Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas tvirtino, kad gyvenvietė kuriama bene aukščiausioje Vilniaus vietoje, šalia Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio, kurio žaliuosius elementus žadama pratęsti naujojo kvartalo kiemuose.

Pirmąjį statybų etapą, kurio metu gyvenvietėje iškils keturi 4–9 aukštų namai su šlaitiniais stogais, bendrovė baigs 2020-ųjų pirmąjį ketvirtį. Šiuose namuose pirkėjams bus pasiūlyta 210 butų. Antrojo etapo metu numatyta pastatyti 189 butus. Iš viso gyvenvietėje bus 399 butai. „Realco“ į „Žvėryno panoramų“ projektą investuoti žada 20 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius