-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Amžinas klausimas – balkonai. Ar įstiklinimas be leidimo gali būti savavališka statyba?

Balkonų stiklinimas opi problema ne tik naujų, bet ir senų butų gyventojams. Dažnas Lietuvos gyventojas, gavęs visus reikalingus leidimus, savo būsto nėra įsistiklinęs. Tokiu atveju renovacijos metu gali kilti netikėtų problemų. Kas teisus – nuplėšti ir naujus langus norintis įstatyti rangovas ar kadaise už balkoną mokėjęs buto savininkas? 15min „Būsto ABC“ pasiklausė statybų kontrolierių.
Temos: 1 „Būsto ABC“

„1994 m. įstiklinome ir apšiltinome savo buto balkoną. Dabar svarstoma namo renovacija. Mums buvo pasakyta, kad seniau įstiklintus balkonus reikės išgriauti ir stiklinti iš naujo. Mes nesutinkame, nes tuo metu, kai stiklinome balkoną, jokių leidimų ir derinimų nebuvo reikalaujama. Tikriausiai 2010 m. buvo priimtas įstatymas, kad naujai stiklinamiems balkonams reikia gauti leidimą. Ar galima gauti leidimą dabar ir kur reikia kreiptis?“ – 15min „Būsto ABC“ paklausė Danguolė.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Anot Rasos Kėkštienės, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovės viešiesiems ryšiams, pagal 1994 m. galiojusias Valstybinio, visuomeninio ir privatizuoto butų fondo gyvenamojo namo (buto) naudojimo ir aplinkos priežiūros pavyzdines taisykles, buvo privaloma gauti miesto, rajono valdybos arba jos įgalioto asmens leidimą siekiant įstiklinti balkoną.

„Vadovaudamiesi šiuo metu galiojančiais teisės aktais, manome, jei toks leidimas nebuvo gautas, tai mieste daugiabučio gyvenamojo pastato balkonų įstiklinimas be tokio dokumento būtų laikomas savavališka statyba“, – nurodo ji.

Anot E.Kėkštienės, pagal dabar galiojančius teisės aktus, siekdami įteisinti mieste savavališkai įstiklintą daugiabučio gyvenamojo pastato balkoną, privalote gauti butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimą (įformintą protokolu). Taip pat parengti paprastojo remonto aprašą arba paprastojo remonto projektą (kultūros paveldo statinio atveju), sumokėti įmoką už savavališkos statybos įteisinimą ir kreiptis į savivaldybės administraciją dėl statybą leidžiančio dokumento išdavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius