TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsto ABC. Ar galiu daugiabučio aikštelėje įsirengti privačią vietą ar užtvarą?

Grįžti vakare iš darbo ir vietos automobiliui nerasi nė su žiburiu. Tokia situacija kiekvienam miestiečiui, ypač gyvenančiam tankiuose gyvenamuosiuose rajonuose, žinoma. Dėl to dalis norėtų įsirengti privačias vietas mašinoms arba bent jau užtvarą, kad į kiemą negalėtų patekti pašaliniai asmenys. Ar tai įmanoma?
Įvažiavimas į Vilniaus Kalvarijų g. 9 ir 9A kiemus
Įvažiavimas į Vilniaus Kalvarijų g. 9 ir 9A kiemus / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

„Kokios galimybės daugiabučio aikštelėje įsirengti privačią vietą ar šlagbaumą?“ – vienoje feisbuko grupėje klausė Adomas.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Gintaras Leperskas, Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas aiškino, jog užtvarą galima suderinti tik tuo atveju, jei asmuo teisėtai valdo žemės sklypą.

„Prie daugiabučių namų sklypai nesuformuoti, todėl užtvarų nėra galimybės suderinti. Jei aplink daugiabutį būtų suformuotas žemės sklypas ir jį įsigytų ar pagal panaudą (nuomą) pradėtų valdyti, pvz., daugiabučio namo bendrija, tuomet bendrija galėtų susiderinti užtvaro įrengimo projektą“, – 15min „Būsto ABC“ komentavo jis.

Pasak Nacionalinės žemės tarnybos atstovo Ruslano Golubovo, tam, kad būtų galima įsirengti šlagbaumą, visų pirma, daugiabučiam namui turi būti suformuotas žemės sklypas.

„Šiuo metu dažnu atveju apie daugiabučių namų yra atskirais sklypais nesuformuota valstybinė žemė. Taigi, jeigu sklypas nėra suformuotas, namo bendrija, o jeigu tokios nėra – gyventojų deleguotas atstovas, gavęs įgaliojimus, turi kreiptis į miesto savivaldybės administraciją su prašymu suformuoti sklypą“, – sakė jis.

Kai bus suformuotas konkretus sklypas prie daugiabučio namo, tokia pačia tvarka reikėtų kreiptis į konkretų NŽT teritorinį skyrių dėl žemės sklypo nuomos sutarties sudarymo ir sutikimo įrengti šlagbaumą.

„Kai namui bus sudaryta žemės sklypo nuomos sutartis, namo gyventojai bendru sutarimu gali nusistatyti konkrečias vietas savo automobiliams“, – tikino R.Golubovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius