Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Paskolos sąlygos priklauso nuo to, kokios būklės yra perkamas būstas

Pasirodo, būsto paskolų sąlygos priklauso ne tik nuo žmogaus pajamų, bet ir nuo to, kokį būstą, seną ar naują, jis perka. Tai 15min „Būsto ABC“ patvirtino bankų atstovai.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Skaitytoja Marija kreipėsi į „Būsto ABC“ ir paklausė, ar skiriasi būsto paskolos sąlygos, perkant naują ar seną būstą.

„Svarstau nusipirkti butą, tačiau neapsisprendžiu, rinktis naujos statybos ar senos. Ar dėl to gali skirtis būsto paskolos sąlygos?“ – klausė ji.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje Verslo“ rubrikoje BŪSTO ABC.

„Luminor“ privačių klientų finansavimo vadovė Regina Ungulaitienė 15min sakė, kad bankas vadovaujasi vidinėmis taisyklėmis, kurios nustato, koks turtas yra priimtinas ar nepriimtinas bankui kaip užstatas. Dėl šios priežasties paskolos sąlygos priklauso nuo to, kokios būklės būstas yra perkamas.

„Apskritai, turtas antrinėje NT rinkoje tikrai yra ir bus finansuojamas, tik finansavimo procentas priklauso nuo turto būklės – kuo būklė prastesnė, tuo finansavimo procentas mažesnis. Atkreipiu dėmesį, kad ne visas rinkoje esantis nekilnojamasis turtas bankui yra priimtinas, tačiau jeigu klientas turi nuosavų lėšų turto būklės gerinimui ir vertės pakėlimui, tuomet situacija gali pasikeisti“, – komentavo ji.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė taip pat patvirtino, kad bankas, suteikdamas finansavimą, visada atsižvelgia į perkamo turto būklę.

„Yra vertinama, ar tai gyvenamosios paskirties turtas, negyvenamosios paskirties turto įsigijimas paskolos lėšomis yra ribotas. Taip pat vertinama, ar turtas yra iki galo pabaigtas, įrengtas (jei ne, aptariama, kokiomis lėšomis klientas galės jį įsirengti) ir registruotas Registrų centre, pastatytas apgyvendintoje teritorijoje su išvystyta infrastruktūra“, – kalbėjo ji.

Pasak S.Gutauskaitės-Bubnelienės, palūkanų norma ir kitos kredito suteikimo sąlygos konkrečiu atveju nustatomos atsižvelgiant į kredito sumą, terminą, kliento finansinių galimybių įvertinimą, individualią kredito riziką. Taip pat į situaciją paskolų rinkoje, pagal tuo metu finansų rinkose esamas sąlygas ir bankų finansavimosi sąnaudas tarptautinėje kapitalo rinkoje.

Anot „Citadele“ banko Mažmeninės bankininkystės departamento vadovės Indrės Dobrovolskės, klientams, planuojantiems įsigyti būstą, rekomenduojama atsižvelgti į jo kainą ir likvidumą ilgalaikėje perspektyvoje.

„Tyrimai rodo, kad daugelis būstą keičia 1–3 kartus per gyvenimą, tad tikėtina, kad pasikeitus šeimyninei situacijai ar jūsų poreikiams, įsigytą norėsite parduoti ir įsigyti naują, tad svarbu atsižvelgti į galimus jo vertės pokyčius. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad svarbu ne tik tai, ar perkate senos ar naujos statybos būstą, o ir jo vietą ir tai, kokia aplink sukurta infrastruktūra, kiek kainuoja jo išlaikymas. Į visus šiuos kriterijus atsižvelgia ir bankas, siūlydamas būsto paskolos sąlygas“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius