Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Imant būsto paskolą, kiek reikia turėti lėšų įsirengimui?

Prieš imant paskolą, reikia turėti ir nuosavų lėšų jo įrengimui. Ypač jei tai būstas su daline apdaila. Kiek lėšų reikia turėti? 15min „Būsto ABC“ paklausė bankų.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Jovita Bazevičiūtė „Citadele“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė 15min „Būsto ABC“ aiškino, jog bankas vertina kiekvieną atvejį individualiai ir atsižvelgia į konkretų turtą, jo vietą, taip pat rinkos situaciją – medžiagų ir darbų kainas.

„Šiuo metu naujo buto įrengimui (apdailos darbų užbaigimui) klientams rekomenduojame turėti sukaupus maždaug 300 eurų vienam kvadratiniam metrui būsto“, – sakė ji.

O „Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas tikino, jog vieni žmonės perka būstą su beveik atlikta daline apdaila – perkamas nekilnojamasis turtas būna paruoštas sienų dažymui, o kiti įsigyja būstą be pertvarų tarp kambarių, su inžinerinių tinklų atvedimu tik iki būsto ir pan.

„Šis variantas gali labai padidinti įsirengimui skirtą investicijų sumą, todėl kiekvienam naujo būsto pirkėjui rekomenduojame atkreipti dėmesį į dalinės apdailos lygį bei įsivertinti įsirengimo sąmatą, kurią reikės pateikti bankui kartu su jos finansavimo prašymu. Pastaruoju metu, atsižvelgiant į klientų pateikiamas būsto įsirengimo sąmatas, vidutiniškai banko prašoma apdailai skirti 300–400 Eur/kv. m“, – sakė jis.

Anot Eglės Dovbyšienės, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos Rytų regiono vadovės, Vilniaus finansinių paslaugų centro vadovės, būsimo būsto įrengimas labai priklauso nuo individualių žmogaus lūkesčių, patinkančių būsto įrengimo būdų ir esamos finansinės situacijos.

„Žinoma, klientai gali būstą įsirengti palaipsniui ir tam naudoti savo sukauptas ar kaupiamas lėšas. Tačiau mūsų praktika rodo, kad įrengimas dažniausiai kainuoja brangiau, negu iš pradžių numatoma, ir nuosavų lėšų ne visada užtenka. Konsultuodami klientus matome, kad jie imdami paskolą įrengimui vidutiniškai skiria apie 500 eurų už vieną kvadratinį metrą. Tačiau būsto įrengimo lygis bei poreikiai labai skirtingi, tad turintys daugiau santaupų ir galintys skirti daugiau nuosavų lėšų įrengimui – skiria ir 1000 eurų ar daugiau už vieną kvadratinį metrą.

Lietuvos banko Atsakingojo skolinimo nuostatai numato, kad paskolos mėnesio įmokos dydis negali būti didesnis nei 40 proc. asmens ar šeimos mėnesio pajamų. Tačiau kiekvienam klientui rekomenduojame asmeniškai apgalvoti, kokio dydžio paskola būtų racionali ir pakeliama šeimos biudžetui. Pavyzdžiui, atsižvelgti į tai, kiek lėšų reikia esamiems pragyvenimo įsipareigojimams padengti, kokią sumą galės skirti paskolos įmokoms mokėti bei palūkanoms dengti, taip pat svarbu turėti 3–5 mėnesių dydžio santaupų nenumatytoms išlaidoms“, – sakė ji.

Taip pat ir „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas Andrius Kvakšys sakė, jog būsto įsirengimą kiekvienas klientas mato savaip, todėl kiekviena situacija vertinama individualiai.

„Netaikome nei apribojimų minimaliai įsirengimo sumai, nei specifinių reikalavimų įsirengimo planams.

Tačiau svarbu tai, kad klientas turėtų aiškią viziją ir teikdamas paraišką paskolai būstui įsirengti gauti, pateiktų ir išklotinę darbų, kurie turės būti atlikti, bei sąmatą, kokios išlaidos bus patirtos. Taip pat klientui reikėtų įsivertinti nuosavų lėšų poreikį – visų pirma, klientas turės investuoti nuosavų lėšų, padidinti turto vertę ir tik tada jam bus suteikiamos paskolos lėšos tolimesniam įsirengimui“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius