-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Itin svarbūs architekto patarimai: Kaip teisingai įvertinti dažų paletę?

Pirkote pilkos spalvos sienų dažus, tačiau pašvietus namai nusidažo kitokia spalva. Pažįstama situacija? 15min „Būsto ABC“ architektas ir interjero dizaineris Marius Morozovas papasakojo, kaip teisingai reikia įvertinti dažų paletę.
Spalvų paletė
Spalvų paletė / Fotolia nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Anot M.Morozovo, spalvų paletės gali pasiūlyti šimtus spalvų, tūkstančius atspalvių, todėl išsirinkti yra sunku. Dažnai žmonės bijo rizikuoti ir renkasi neutralias, pastelines spalvas, tačiau be reikalo. Tinkamai suderintos spalvos gali būti labai madingos, šiuolaikinės ir praturtinti visą interjerą.

„Dažų gamintojai kasmet pristato atnaujintas paletes ir spalvas. Kiekviena spalva yra priskirta tam tikram jausmui – susikaupimui, ramybei, darbingumui skatinti ir pan. Reiktų atsižvelgti į gamintojų rekomendacijas, bet svarbu jas pritaikyti prie bendro interjero stiliaus“, – pataria jis.

Yra keli variantai, kaip teisingiausiai įvertinti spalvą pagal paletę.

M.Morozovo teigimu, labai naudinga prieš dažant sieną, paprašyti rangovo arba savarankiškai išsirinkus spalvas jas nudažyti ant gipso kartono lakšto arba kitos medžiagos, kurią ruošiatės dažyti.

„Mėginius nusivežkite į projektą ir pažiūrėkite gyvai, kaip jie atrodo prie apšvietimo, prie dienos apšvietimo, ant dažomos sienos. Dar labai svarbu kartu turėti ir grindų dangos pavyzdžius, kad juos pridėjus prie norimos spalvos nesimatytų kontrasto. Taip bus žymiai lengviau apsispręsti ir išsirinkti norimą spalvą“, – pataria jis.

Ne mažiau svarbus dalykas, renkantis sienų spalvas, naujausios technologijos. Šiuo metu yra programėlių, kuriomis galima pasidaryti esamos situacijos nuotrauką ir uždėti spalvą ant norimos dažyti sienos.

„Tokiu būdu galima pamatyti galutinį rezultatą, gal ne tokį tikslų kaip renkantis su gyvais pavyzdžiai, tačiau tikrai gana tikslų“, – sakė architektas.

Spalvų gamų yra be galo daug. Ir visas jas reikia derinti prie bendro stiliaus. Įtakos turi ir akcentai, ir baldai, ir lubos, ir grindų danga. Labai svarbu gyvai vertinti atspalvius, suderinamumą, nes, išsirinkus spalvas nuotoliniu būdu ar tiesiog per paletę, gyvas rezultatas gali vėliau nuvilti.

„Spalvos labai svarbu, ne visada sutampa nuomonės dėl to, todėl realiausias kelias yra gyvi pavyzdžiai, derinant prie grindų dangos bei interjero akcentų“, – įsitikinęs M.Morozovas.

Klientams kurie nusprendžia įsirengti savarankiškai, architektas parodo šį paveikslėlį.

„Tai yra pats populiariausias spalvų derinimo principas“, – 15min „Būsto ABC“ komentavo jis.

  • 60 proc. turi būti viena bendra spalvos gama ir rekomenduojama, kad visos spalvos būtų šaltos arba visos šiltos;
  • 30 proc. ryškesnė spalva, gali būti korpusiniai baldai, didesnis dekoras;
  • 10 proc. akcentinė spalva, tai yra furnitūra, mažasis dekoras, minkštieji baldai.

„Laikydamiesi šių principų, sumažinsite tikimybę padaryti vizualinės taršos ir nesuderinamumo. Šis principas yra pats paprasčiausias norint sukurti gražų ir darnų interjero vaizdą“, – tikino M.Morozovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius