Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Keičiu darbą, bet lieku toje pačioje srityje. Ar gausiu būsto paskolą?

Norite pirkti butą, bet pasiūlė kitą darbą? Ar tikrai reikės pralaukti bandomąjį, kad galėtumėte gauti būsto paskolą? Net jei yra keičiama sritis. To 15min „Būsto ABC“ klausė bankų atstovų.
Paskola
Paskola / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Atsako Tomas Pakėnas, „Luminor“ banko Kreditavimo skyriaus vadovas:

Nagrinėjant kliento paraišką dėl būsto paskolos suteikimo, bankui svarbiausia informacija yra kliento pajamos, išlaidos, finansiniai įsipareigojimai ir ankstesnių mokėjimų istorija. Vertinant kliento pajamas, pagrindinis kriterijus – jų stabilumas. Tai reiškia, kad keičiant darbovietę, nepriklausomai nuo to, ar liekama toje pačioje srityje, ar pereinama į kitą, dėl būsto paskolos kreiptis derėtų naujoje vietoje pradirbus bent tris mėnesius ir jau pasibaigus bandomajam laikotarpiui.

Atsako „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis:

Darbo keitimas (nepriklausomai nuo to, ar keičiama profesinė sritis) nėra kliūtis gauti būsto paskolą. Tačiau suteikdamas finansavimą bankas atsižvelgia ir įvertina asmens pajamų tvarumą, taip pat jų reguliarumą. Kiekviena situacija, kai asmuo kreipiasi dėl būsto paskolos, yra vertinama individualiai ir sprendimas priimamas individualiai. Priimdamas sprendimą bankas įvertina daug įvairių aspektų: vertiname ne tik asmens pajamas, jų tvarumą, bet ir asmens mokumą, kredito istoriją, turimus kitus finansinius įsipareigojimus, nuosavų lėšų dalį, kokiam laikui imama paskola ir t. t. Taigi kiekvienas atvejis yra individualus ir sprendimas priimamas individualiai.

Atsako „Swedbank“ banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius:

Būsto paskolos pareiškėjo pajamų tvarumas vertinamas pagal jo darbo pobūdį. Jei klientas dirba pagal darbo sutartį kaip samdomas darbuotojas, jo pajamų įvertinimui reikalingas ne trumpesnis kaip 6 mėnesių darbo stažas. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad bandomasis laikotarpis taip pat turi būti pasibaigęs.

Jei klientas pradėjo vykdyti individualią veiklą ar dirbti pagal verslo liudijimą, reikalingas bent 2 metų stažas, nes paprastai tokiais atvejais pajamos yra labai svyruojančios ir taikant trumpesnį laiko rėžį įvertinti pajamų tvarumą yra sudėtinga.

Visgi reiktų atkreipti dėmesį, kad kiekviena būsto paskolos paraiška vertinama individualiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius