-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Patarimai, kaip išsirinkti ventiliatorių arba kondicionierių

Ventiliatorių ir kondicionierių pardavimai stebina ir juos parduodančius žmones, tačiau jų pasiūla vis tiek gana didelė. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis tokį aparatą? To 15min „Būsto ABC“ teiraujasi jais prekiaujančių asmenų.
„Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ išmanusis ventiliatorius
Ventiliatorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ rinkodaros direktorė, tikino, jog renkantis oro vėsinimo prietaisą, visų pirma, verta atsižvelgti į tai, kurioje vietoje planuojate jį naudoti.

„Vieno žmogaus poreikiams pritaikyti nedideli, ant stalo statomi įrenginiai. O viso kambario vėdinimui skirti ant žemės pastatomi, reguliuojamo aukščio ventiliatoriai. Pavyzdžiui, mobilūs kondicionieriai suteikia didesnį komforto jausmą, juos galima naudoti skirtinguose kambariuose. O pirkėjams, norintiems, kad ventiliatorius gražiai derėtų prie kambario dizaino, siūlome įsigyti bokšto tipo įrenginį. Toks modelis užims mažiau vietos, be to, jį lengviau pritaikyti prie būsto interjero“, – teigė ji.

Pasak E.Uckutės, reikėtų atkreipti dėmesį į techninius parametrus:

  • Galingumas. Kuo prietaisas galingesnis, tuo didesnį oro srautą jis sugeba atvėsinti.
  • Sparnuotės skersmuo. Didesnė sparnuotė leidžia efektyviau paskirstyti ir vėsinti orą.
  • Triukšmingumas. Rekomenduojama rinktis modelius, kurių triukšmingumo lygis yra apie 60dB.
  • Greičio reguliavimas. Plačios greičio reguliavimo galimybės suteikia komforto jausmą, nes norint greičiau atvėsinti patalpą, galima pasirinkti didesnį greitį, o jei užtenka tiesiog palaikyti malonią vėsą – tiks ir mažesnis greitis.
  • Pasvirimo kampo ir sukimosi į šonus reguliavimas. Ši galimybė leidžia lengvai paskirstyti oro srautą po visą patalpą.

„Kondicionierius – geresnis pasirinkimas tuomet, kai norima greičiau atvėsinti patalpą bei palaikyti tam tikrą patalpos temperatūrą. Ventiliatorių verta rinktis tada, kai reikia ekonomiško ir mobilaus varianto, nes jis tik ventiliuoja patalpoje esantį orą, bet jo neatvėsina“, – aiškino E.Uckutė.

Savo patarimais dalijasi ir „Topo centro“ Produkto vadybininkė Ieva Račkauskaitė. Anot jos, renkantis reiktų atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

Koks įrenginio galingumas?

Ar yra ir ar patogus greičio reguliavimas?

Ar turi drėkinimo funkciją?

Koks sparnuotės skersmuo?

Ar netriukšmingas?

Ar galima keisti pakreipimo kampą?

Galia

„Bus efektyvesnis galingesnis ventiliatorius. Daugumos įrenginių galia svyruoja nuo 20 W – 70 W. Galingesnis ventiliatorius galės nepertraukiamai ilgiau veikti, be to, vėsins stipriau“, – sakė ji.

Greitis

„Jei jungiate ventiliatorių, tai švelnaus pūtimo jau neužtenka. Kai nustatote maksimalų pūtimą – svarbu, kad ventiliatorius pasižymėtu veikimo greičio reguliavimo galimybe“, – kalbėjo I.Račkauskaitė.

Drėkinimas

„Kai karšta, visi skubame prie vandens. Todėl jei ventiliatorius ne tik ventiliuoja, bet ir purškia dulksną, jis yra dar efektyvesnis. Vadinasi, ant kūno nusėdusi drėgmė papildomai vėsins. Taigi jei yra galimybė, ieškokite ventiliatoriaus, kuris turėtų drėkinimo funkciją“, – rekomendavo ji.

Sparnelių skersmuo

„Jei galia didelė, o sparneliai – maži, jo efektyvumas greičiausiai bus mažas. Jei kyla abejonės, reikėtų atvykti į parduotuvę ir išbandyti“, – nurodė I.Račkauskaitė.

Triukšmingumas

„Triukšmas vargina, nes ventiliatorius veikia visą dieną. Taigi net ir kelių decibelų skirtumą dienos pabaigoje tikrai jusite. Rinkitės modelius, kurių triukšmo lygis kuo mažesnis. Tobuliausiai iki 40–60 dB“, – aiškino I.Račkauskaitė.

Krypties keitimas

Be to, jei vėsinsitės ne vienas, ar nenorite, kad visą laiką pūstų tik į vieną vietą, būtina oro pūtimo krypties keitimo funkcija.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis kondicionierių? Čia taip pat daug klausimų, į kuriuos reikia atsakyti. Pavyzdžiui, kurį kondicionieriaus tipą norite pasirinkti? I.Račkauskaitės teigimu, pigiausi, paprasčiausi ir labiausiai mėgstami yra mobilūs kondicionieriai, o sieniniai – kur kas galingesni ir reikalaujantys montavimo įgūdžių.

„Tiesa daugelis lietuvių ryžtasi patys montuoti. Pavyzdžiui, sieninis kondicionierius gali ne tik vėsinti, bet ir šildyti, yra našus, netriukšmingas. O mobilūs dažniau naudojami tose vietose, kur nėra galimybės įsivesti sieninio kondicionieriaus. Jie – ne tokie efektyvūs. Be to, labiau triukšmingi, tačiau juos nesunku persivežti ar persinešti į kitą patalpą“, – sakė ji.

Koks režimų skaičius?

„Jie gali ne tik vėsinti, bet ir sausinti, t. y. iš kambario išgarinti drėgmės perteklių. Kita populiari funkcija – jonizavimas, t. y. patalpų užpildymas neigiamais jonais. Tai gerina bendrą savijautą, miego kokybę, didina darbingumą. Tikrai reikalinga funkcija – turbo režimas – naudojama greitam atvėsinimui, nakties – tyliam ir švelniam vėsinimui“, – komentavo I.Račkauskaitė.

Kokia galia?

„Gamintojai paprastai nurodo, kokio ploto patalpą kondicionierius gali efektyviai atvėsinti, taigi pakanka atsižvelgti į šį parametrą. Jei į patalpą patenka daug šilumos (pvz., per neuždengtus langus), joje sėdi daug žmonių ar veikia buities technika, ypač šaldytuvai, maisto gaminimo prietaisai, tuomet reikia dar didesnio galingumo“, – sakė I.Račkauskaitė.

Kokia energinio efektyvumo klasė?

Aukštesnės energinės klasės kondicionierius bus ekonomiškas, klasės žymimos raidėmis ir nesunkiai suprantamos visiems pirkėjams.

Ar valdomas nuotoliu?

„Distancinis nuotolinio valdymo pultelis suteiks daug komforto, o jei įrenginys prijungiamas prie WiFi ryšio, tuomet galėsite valdyti ne tik vietoje, bet ir nuotoliniu būdu, t. y. važiuodami iš darbo iš darbo įjungti ir atsivėsinti namus“, – pasiūlė I.Račkauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius