TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsto ABC. Sienų paruošimas prieš jas nudažant: ką reikia žinoti?

Norint nudažyti sienas, neužtenka turėti tik dažų bei teptuką. 15min „Būsto ABC“ pasiteiravo ekspertų, kokius paruošiamuosius darbus reikia atlikti prieš pradedant dažymo darbus.
Remontas
Remontas / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ atstovė, tikino, jog labai svarbu atminti, kad nuo sienos paruošimo dažnai priklauso ir po dažymo gautas rezultatas, todėl reikėtų tinkamai atlikti paruošiamuosius darbus.

„Negalima dažyti paviršiaus, kuris nėra tvirtas, lygus, švarus ir sausas. Todėl visų pirma reikės visas laisvai prikibusias atplaišas nušveisti šepečiu ar kitaip nugramdyti. Nešvarumus galima plauti vandeniu su muilu. O dažytus paviršius patartina nušveisti drėgmei atspariu šlifavimo popieriumi su vandeniu – taip išvengsite įbrėžimų ir dulkių“, – kalbėjo ji.

E.Uckutės teigimu, visas sienose esančias skylutes ir įbrėžimus rekomenduojama užglaistyti, kad siena būtų lygi, t. y. užmaskuoti visi jos defektai.

„Galiausiai jau švarias ir sausas sienas beliks padengti 1–2 sluoksniais grunto. Jis pagerina dažų sukibimą su paviršiumi, suvienodina sugeriamumą ir sustiprina pagrindą, be to, nugruntuotam paviršiui nudažyti reikės mažiau dažų. Gruntą patogiausia tepti teptuku arba voleliu. Išdžiūvus gruntui, jau galima imtis sienos dažymo darbų“, – tikino jis.

Namų apdailos centro „Unideco“ statybos rangos darbų partneris, „Regina ir Co“ direktorius Vaidas Misius atkreipė dėmesį, kad sienų paruošimas dažymui skiriasi atsižvelgiant, ar tai gipso kartono, tinkuotos, tapetais dengtos, ar perdažomos jau dažytos sienos. Kiekvienam variantui reikalingas skirtingas pasiruošimas ir skirtingos medžiagos.

Gipso kartono sienų paruošimas dažymui:

Anot V.Misiaus, dažniausiai būstų sienos būna įrengtos iš gipso kartono pertvarų arba tinkuotos. Iki galutinio paruošimo dažymui, gipso kartono sienoms reikia mažiau darbo.

„Daugeliu atvejų tarpai tarp plokščių yra idealiai išlyginami – sandūros, siūlės ir varžtų įsukimo vietos sutvarkomos užklijuojant armuojančiu tinkleliu, stiklo audinio juostelėmis arba tinkleliais, vėliau jie užglaistomi 2 kartus. Pirmiausia – stambiagrūdžiu, paskui – baigiamuoju smulkiagrūdžiu glaistu, kuris leidžia išgauti itin lygų paviršių“, – sakė jis.

Po glaistymo sienos šlifuojamos, dengiamos gruntu. Išdžiūvusias sienas galima dažyti pasirinktais dažais. Sienos visuomet dažomos 2 kartus.

„Tiesa, dažus reikia pasirinkti pagal technines charakteristikas, atsižvelgiant į erdves. Pavyzdžiui, toms sienoms, kurios bus veikiamos karščio, reikės karščiui atsparių dažų ir panašiai“, – kalbėjo V.Misius.

Tinkuotų sienų paruošimas dažymui:

V.Misius pasakojo, jog daugiau paruošiamojo darbo reikia tinkuotoms sienoms. Kaip ir gipso kartono, taip ir tinkuotas sienas reikia glaistyti ir gruntuoti.

„Svarbu prieš glaistant įvertinti sienų būklę. Jei ant sienų daug dulkių, pirmiausia jas reikia nusigruntuoti giluminiu gruntu. Pirmiausia sienos gruntuojamos, o paskui glaistomos. Tinkuotos sienos 3–4 kartus glaistomos. Po kiekvieno glaisto sluoksnio reikia palaukti, kol jis išdžius. Galiausiai reikia nušlifuoti ir padengti gruntu. Glaistymas reikalauja aukšto profesionalumo, taip pat tai daug dulkių sukeliantis darbas. Tiesa, turint specialius įrenginius, sienų glaistymas gali užtrukti ir trumpiau. Prieš dažymą sienos yra gruntuojamos, o vėliau dažomos. Tinkuotos sienos, kaip ir gipsinės, dažomos du kartus pasirinktais dažais“, – aiškino jis.

Tapetais dengtos sienų paruošimas:

O jei norima dažyti tapetais dengtas sienas, teks paplušėti nuimant senus tapetus, klijų likučius, dulkes ir kitus nešvarumus, įspėja V.Misius.

„Visus nelygumus užglaistome ir nugruntuojame. Gruntuojant, t. y. dengiant gruntiniais dažais, pririšamos paskutinės ant pagrindo likusios dulkių ir klijų dalelės. Taip užtikrinamas geras pagrindo sukibimas. Pagrindą glaistyti reikia tolygiai. Paprastai glaistoma du kartus, nes glaistas džiūstant susitraukia. Glaistytam paviršiui išdžiūvus, jį reikia nušlifuoti švitriniu popieriumi ir šlifavimo kempinėle arba trintuve. Paruoštas sienas jau galima dažyti. Vėlgi – sienos dažomos du kartus“, – aiškino jis.

Perdažomos jau dažytos sienos:

Jei sienos tik perdažomos, darbo bus mažiau. Sienos nuvalomos nuo dulkių, nuimami arba apklijuojami apvadai, kištukiniai lizdai. Jei buvo padaryta skylių, atsirado trūkių, jie užglaistomi ir pašlifuojami. Po šių darbų sienos dažomos pasirinktais dažais du kartus.

„Dažnai iškyla klausimas, ar prieš dažant sienas reikia jas gruntuoti? Jei sienos dulkėtos, jas verta nugruntuoti surišančiais gruntais. Dar pasitaiko kreidinių paviršių. Kreidą reikia kiek įmanoma pašalinti. Tai daroma sieną sušlapinus ir gramdant grandikliu ar mentele. Visiškai nuimti kreidos greičiausiai nepavyks. Paskui naudojami giluminiai surišantys gruntai. Jei sienos slidžios ar buvo dažytos aliejiniais dažais, naudojami gerai sukimbantys gruntai“, – kalbėjo V.Misius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius