Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būti ar nebūti stadionui Vilniuje: iš konkurso išmesta įmonė pateikė pretenziją

Tris dešimtmečius riogsantys nacionalinio stadiono griaučiai ant Šeškinės kalno ir toliau gąsdina praeivius. Nors žadėta, kad sutartis dėl čia planuojamo daugiafunkcio komplekso statybų netrukus bus pasirašyta, tai gali nusikelti. Vilniaus taryba planavo svarstyti klausimą dėl pritarimo koncesijos sutarčiai, bet iš konkurso išmesta UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS) pateikė pretenziją.
Vienas iš nacionalinio stadiono projektų ir esamo griaučiai
Vienas iš nacionalinio stadiono projektų ir esamo griaučiai / 15min ir Vilniaus savivaldybės nuotr.

Pateikė pretenziją

15min pasiekė informacija, kad VNS antradienį pateikė pretenziją dėl Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisijos sprendimo bendrovę pašalinti iš konkurso po to, kai ją grąžino Lietuvos Aukščiausiasis Teismas savo sprendimu. Anot bendrovės atstovų, pagal konkurso sąlygas tai reiškia, kad procesas turi būti stabdomas.

Trečiadienį į Vilniaus tarybos darbotvarkę buvo įtrauktas klausimas „Dėl pritarimo projekto „Daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ koncesijos sutarties projektui“. Tai tik pirmasis žingsnis, bet jeigu politikai pritartų klausimo projektui, tuomet jis keliautų į komitetus ir dar iki rinkimų galėtų grįžti į tarybą galutiniam sprendimui.

Trečiadienį prieš pat tarybos posėdį paaiškėjo, kad klausimas svarstomas nebus. „Mes susidūrėme su labai apgalvotu noru vilkinti tą procesą, nes VNS – teikėjas, kuris buvo pateikęs melagingus duomenis ir kurio kvalifikacija neatitinka reikalaujamos – pateikė antradienį vakare pretenziją, o pagal įstatymus procedūra turi būti sustabdyta, kol neatsakyta į ją.

Žaisti žaidimo, kad per valandą atsakysime į pretenziją, nežaisime, reikia atsakyti normaliai. Tai gali būti rytoj, poryt ar kurią kitą dieną, bet šiandien negalime svarstyti. Apmaudu, kad ir dalis kandidatų į merus į tą žaidimą yra įsivėlę ir labai sąmoningai kartu sustyguotus žaidimus žaidžia, kad tik nebūtų nacionalinio stadiono. Nacionalinis stadionas atsiras, tik sprendimas dėl koncesijos bus priimtas dviem savaitėmis vėliau“, – prieš posėdį žurnalistams sakė meras Remigijus Šimašius.

Jis neslėpė besitikintis, kad dar šioje kadencijoje sprendimas dėl sutarties bus priimtas, o sutartis pasirašyta.

Jaučiasi ignoruojami

VNS direktorius Renatas Načajus piktinasi bandymais jo vadovaujamą bendrovę pašalinti iš konkurso dar kartą. O ir informacijos, kodėl taip nuspręsta, esą trūksta. Taip jis teigia 15min pateiktame komentare.

„Tai nėra pirmas bandymas išmesti UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ iš konkurso. Tai jau buvo daryta praėjusių metų pradžioje, tačiau spalio mėnesį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą mus sugrąžinti ir įpareigojo konkurso komisiją priimti dar 2017 m. gruodžio 8 d. į viešųjų pirkimų sistemą įkeltą preliminarų pasiūlymą, įvertinti jo atitiktį koncesijos konkurso sąlygoms ir spręsti dėl tolesnio mūsų dalyvavimo bei konkurso rezultatų.

Deja, buvome pašalinti iš konkurso antrą kartą, šįkart prisidengiant kaltinimais dėl galimai melagingos informacijos pateikimo. Du kartus kreipėmės į komisiją, prašydami pateikti informaciją ir dokumentus, kuriais yra grindžiamas komisijos sprendimas mus pakartotinai pašalinti iš konkurso. Deja, nesulaukėme jokio atsakymo, nors ši informacija būtina rengiant pretenziją dėl sprendimo ir, jeigu pretenzija būtų atmesta, kreipiantis su ieškiniu į teismą.

Konkurso sąlygos numato, kad pretenzijos nagrinėjimo metu konkurso procesas turi būti stabdomas, tikimės, kad taip ir bus padaryta, – sakė R.Načajus.

Nepaisant aukščiau išdėstytų aplinkybių, pateikėme komisijai pretenziją dėl priimto sprendimo, tikimės, kad ji bus išnagrinėta objektyviai. Esame įsitikinę, kad „Vilniaus nacionalinis stadionas“ atitinka konkurso kvalifikaciją, ir neabejojame, jog mūsų pasiūlymas, kuris taip ir liko nevertintas, yra geresnis, nei vienintelio šiuo metu likusio dalyvio. Konkurso sąlygos numato, kad pretenzijos nagrinėjimo metu konkurso procesas turi būti stabdomas, tikimės, kad taip ir bus padaryta“, – teigiama raštu pateiktame R.Načajaus komentare.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renatas Načajus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renatas Načajus

Trečiadienį popiet daugiafunkcį sporto ir švietimo kompleksą statyti siekianti VNS pranešė, kad imasi teisinių priemonių dėl sprendimo pašalinti bendrovę iš koncesijos konkurso taip ir neįvykdžius teismo sprendimo. „Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės trečiadienį sulaukė antstolio Irmanto Gaidelio rašto dėl LAT nutarties priverstinio vykdymo“, - rašoma pranešime spaudai.

Norinčių statyti – mažai

Norinčiųjų statyti daugiafunkcį centrą kartu su nacionaliniu stadionu nuo pat konkurso paskelbimo nebuvo daug. Dokumentus pateikė du, tačiau komisija po Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijų UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS) iš konkurso pašalino, tad deramasi buvo su vienintele likusia „Axis Industries“.

Kai derybos buvo beveik baigtos ir Vilniaus savivaldybės vadovai apie tai paskelbė, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad VNS turi būti į konkursą grąžinti. Tiesa, jie grįžo neilgam – komisija dar kartą juos pašalino, argumentuodama, kad pateikta melaginga informacija.

Plačiau skaitykite čia: Nacionalinio stadiono konkurse permainos – vienas dalyvis išmestas už galimai melagingą informaciją

VNS savo teisę vis dėlto dalyvauti konkurse žada ginti teisme dar kartą. O ir pretenzijų turi ne vieną. 15min pasiekusiame dokumente teigiama, kad „Vilniaus miesto savivaldybė sistemingai bando išstumti UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ iš koncesijos konkurso ir kuo skubiau pasirašyti sutartį su „Axis Industries“. Anot VNS, pakartotinis kvalifikacijos vertinimas buvo perteklinis ir jame kelti pertekliniai reikalavimai.

Kaltina melu

Be to, esą sąlygos dalyviams nebuvo lygios, nes, pašalinus VNS, „Axis Industries“ konkurso sąlygos buvo gerokai pakeistos ir neanuliuotos grąžinus VNS į konkursą. O tos sąlygos yra papildomi 3 mln. eurų senųjų konstrukcijų griovimui, hibridinė aikštės danga už 3 mln. eurų, vietoj 1600 vietų vos 500 vietų automobilių aikštelė, papildomi 6 mln. eurų teritorijos sutvarkymui. „Neatšaukti susitarimai su „Axis Industries“ įrodo, kad VNS buvo nepageidaujami konkurse, kuriame nuo pat pradžių buvo siekiama „prastumti“ ir pasirašyti sutartį su „Axis Industries“, – teigiama dokumente.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizija
„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizija

VNS taip pat skundžiasi negaunantys informacijos iš savivaldybės, kuri priklausytų grąžintam dalyviui, – esą komisija vengia pateikti dokumentus, pagrindžiančius, kokiu pagrindu VNS metami iš konkurso.

Melu VNS kaltina ir P.Poderskį, kuris yra sakęs, kad dalis dokumentų buvo pateikti tik kinų kalba, kas esą netiesa – visi dokumentai, anot VNS, buvo kinų ir anglų kalbomis, o svarbiausios dalys išverstos ir į lietuvių kalbą. Taip pat tvirtinama, kad VNS pateikė ir partnerių iš Turkijos kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius