Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Butų nuomos paklausa sostinėje pasiekė aukštumas – išnuomoti būstą galima per pusdienį, sąlygas diktuoja nuomotojai

Vilniuje taip išaugo butų nuomos paklausa, kad nuomotojai net nebesikreipia į nekilnojamojo turto brokerius: susidomėjusiųjų per dieną atsiranda dešimtys ir galima išsirinkti patinkančius nuomininkus arba kelti kainą.
Neseniai daugelis skubėjo įsigyti naują būstą. Dabar daugelį naujakurių jau pradėjo smaugti paskolos.
Nekilnojamasis turtas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Dėl buto interesantai vos nesusipešė

Prieš porą savaičių kolega vėlų vakarą įdėjo skelbimą, kad išnuomoja savo šeimos dviejų kambarių butą sostinės Naujamiesčio mikrorajone. Butas – suremontuotas, su paprastais, bet neprastais klasikinio stiliaus baldais. Vienas kambarys pereinamas, virtuvė – atskira.

Butas įrengtas pusrūsyje su nedideliais grotuotais langais, įėjimas į jį – atskiras. Kaimynai – ramūs ir tvarkingi, vieta – šalia senamiesčio.

Kolega šį beveik 50 kv. m butą sumojo išnuomoti už 850 Lt. Tai sužinoję, pažįstami sukiojo pirštu prie smilkinio – per mažai užsiprašė. Kad tikrai per mažai užsiprašė, jis suprato kitos dienos rytą, kai kaip iš gausybės rago pasipylė norinčiųjų išsinuomoti butą skambučiai.

Iki vakaro jam paskambino beveik 50 žmonių.

Kai visi susidomėję beveik vienu metu atėjo apžiūrėti buto, tai kone susimušė tarpusavyje, kai kurie surengė aukcioną – ėmė siūlyti didesnę kainą.

„Ryte ėjau į darbą ir tik atsiliepinėjau į skambučius – vos padėdavau ragelį, jau skambindavo kitas  ir dar ateidavo žinutė apie praleistus skambučius. O kai visi susidomėję beveik vienu metu atėjo apžiūrėti buto, tai kone susimušė tarpusavyje, kai kurie surengė aukcioną – ėmė siūlyti didesnę kainą“, – po dienos įvykių linksmai pasakojo kolega.

Savaime suprantama, jis tą patį vakarą butą išnuomojo. Kelti kainos nedrįso, nes pamanė, kad jei jau parašyta skelbime 850 Lt, tai taip ir turi likti. Tačiau susidomėjusiųjų būtų buvę panašiai, jei nuomos kaina mėnesiui būtų buvusi kad ir 1000 Lt.

„Žinojau, kad prašau šiek tiek mažesnės nei rinkos kainos, bet norėjau verčiau greitai išnuomoti butą ir pats pasirinkti nuomininkus, su kuriais būtų paprasčiau ir maloniau turėti reikalų“, –  argumentavo kolega.

Jis butą išnuomojo tvarkingai maloniai porelei ir pasirinkimu kol kas yra patenkintas.

Koncentracija susitelkia Vilniuje

Praėjo tie laikai, kai abiturientai pradėdavo ieškoti būsto nuomai prieš pat rugsėjį. Pastaruosius kelerius metus jo ieškoma pasibaigus brandos egzaminams arba paaiškėjus jų rezultatams, antraip tenka tenkintis trupiniais – prastos būklės arba didelės kainos butais.

Artėjant rugsėjui, pasiūla po truputį mažėja, todėl apdairesni žino, kad geriau išsinuomoti anksčiau ir mokėti už nuomą jau dabar, nei laukti rudens. Juolab kad išsinuomoti būstą visais metų laikais nori ne tik būsimi ar esami studentai.

Kaip portalui 15min.lt teigė Domoplius.lt projekto vadovas Evaldas Narbuntovičius, tiek Kaune, tiek Klaipėdoje ar kituose šalies miestuose nuomos rinka yra pastovi, o Vilniuje šiuo metu sukeltas sambrūzdis.

Visa studentų koncentracija – Vilniuje. Taip yra todėl, kad varomoji šalies ekonomikos galia sutelkta būtent čia, daugelis nori čia atvažiuoti, o atvažiavęs retas kuris išvažiuoja.

„Teko skaityti, kad visiems butų nuomai neužteks. Nebijokite, užteks – butų yra daug. Jie atlaisvėja ir iškart yra išnuomojami, žmonės migruoja iš vieno būsto į kitą, ir tai normalu. Tiesiog dabar tai vyksta labai intensyviai. Gal ateityje ir gali atsirasti gyvenamosios vietos trūkumas, bet tikrai dar ne dabar“, – sakė Domoplius.lt projekto vadovas.

Pernai butų nuomos aktyvumas prasidėjo liepos viduryje, šiemet paklausa išaugo liepos pradžioje, o pasiūlos padaugėjo birželį. Didžiausias bumas būna nuo rugpjūčio 10 dienos iki rugsėjo antros savaitės.

„Minėtu laiku prasideda psichozė, kai tėvai moka bet kokius pinigus, kad tik rastų butą vaikams. Siūlau tam nepasiduoti ir nesinuomoti bet ko ir dar brangiai. Geriau palaukti, apsižiūrėti, galbūt apsigyventi pas draugus ir paieškoti buto spalį. Tuo metu nuslūgsta paklausa ir šiek tiek sumažėja kainos arba jos yra nuderamos.“

E. Narbuntovičiaus teigimu, nusiderėti kainą dabar būtų beveik neįmanoma, nes vienu metu apžiūrėti buto ateina keli potencialūs nuomininkai ir bent vienas iš jų tikrai sutiktų mokėti šeimininkui prašomą sumą.

Normali naujesnio buto nuomos kaina – 1300 Lt

Anot E. Narbuntovičiaus, dabar taip išaugusi butų nuomos pasiūla sostinėje, kad žmonės nebeprasideda su įvairiausiais tarpininkais ir patys nuomoja savo butus. Įdėjai skelbimą ir per dieną ar pusdienį, jei kaina neverčia iš klumpių, butas jau išnuomotas.

Jei butas normalus, studentų jis būtų „suvalgytas“ per penkerius metus, tad nuomotojai kartais geriau nuleidžia šimtą litų, bet būstą išnuomoja ne studentams.

Paklausiausi butai nuomai – dviejų kambarių, apie 50 kv. m, su autonominiu šildymu. Normali tokio buto, esančio ne senesniame nei 2000 m. statybos daugiabutyje, kaina sostinėje yra apie 1300 Lt.

Tačiau studentai ieško butų, kurių nuomos kaina siekia 500–600 Lt. Rasti tokių variantų nėra paprasta. Negana to, nuomotojai studentų nelabai nori įsileisti.

„Jei butas normalus, studentų jis būtų „suvalgytas“ per penkerius metus, tad nuomotojai skaičiuoja remonto sąnaudas ir kartais geriau nuleidžia šimtą litų, bet būstą išnuomoja ne studentams, o patikimesniems ir ramesniems asmenims“, – atskleidė E. Narbuntovičius.

Verslauti nuomojant gerą butą – nelabai apsimoka

Kai tokios nuomos kainos, kai kuriems, turintiems naujos statybos būstą geresniame mikrorajone, kyla mintis, kad gal reikėtų keleriems metams būstą išnuomoti, o patiems išsinuomoti už trečdaliu ar perpus mažesnę kainą atokesniame mikrorajone arba senesnės statybos name.

To daryti specialistas nepataria: „Išnuomoti naujo būsto nelabai apsimoka, nes investavus į butą ir įsileidus svetimus žmones, po dvejų trejų metų tikriausiai teks daryti kosmetinį remontą, kuris kainuotų apie 10 000 Lt. Svetimo būsto žmonės taip nesaugo, kaip savo, be to, naujas namas turi nusistovėti, taigi jo sienos per pirmus kelerius metus suskilinėja.“

Pašnekovas siūlė pasiskaičiuoti, ar apsimoka prarasti komfortą, daugiau išleisti transportui ir vėliau už savo pinigus remontuoti butą dėl kelių šimtų litų per mėnesį, kurie liktų, išnuomojus butą ir išsinuomojus pigesnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius