Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžano buvusio ministro artimieji valdo 100 mln. eurų vertės turtą: dalis jo ir Lietuvoje

Buvęs Azerbaidžano nacionalinio saugumo ministras Eldaras Mahmudovas ir jo šeima valdo bendroves, nekilnojamąjį turtą Jungtinėje Karalystėje, Liuksemburge, Ispanijoje bei Lietuvoje. Tyrimas atskleidžia, kad iš viso turto vertė siekia 100 mln. eurų.
Londonas
Londonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuos duomenis atskleidė tarptautiniai tiriamosios žurnalistikos centrai OCCRP, „Finance Uncovered“ ir „Transparency International“, kurie išanalizavo praėjusių metų lapkritį iš banko „Cayman National Bank“, veikiančio Meno saloje, nutekėjusius duomenis, skelbia „The Guardian“.

Eldaras Mahmudovas nacionalinio saugumo ministro pareigas užėmė nuo 2004 iki 2015 metų, kai jį atleido Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas.

Nurodoma, jog didžioji turto dalis įsigyta per įmones, susijusias su 36 metų Mahmudovo sūnumi Anaru ir 31 metų dukra Nargiz.

Dokumentai rodo, jog CNBIOM 2016 metais buvo kilę abejonių dėl su Mahmudovais „susijusių juridinių asmenų“, kurie siejami su bendrove „Britannia Group Ltd“.

Vėliau bankas kartu su Meno salos finansinės žvalgybos skyriumi pareikalavo atskleisti informaciją, kaip priežastį nurodant 2008 metais priimtą aktą dėl už nusikalstamą veiklą gautų pajamų.

Tarp 2014 metų spalio ir 2015-ųjų liepos Kaimanų salose įsikūręs bankas nurodė, kad A.Mahmudovas į „Britannia Group Ltd“ įnešė beveik 14 mln. svarų.

Wikipedia nuotr./Eldaras Mahmudovas
Wikipedia nuotr./Eldaras Mahmudovas

Reporteriai, išanalizavę dokumentus, atrado, jog giminaičiai per susijusias įmones, kurias identifikavo CNBIOM, įsigijo du biurų pastatus Jungtinėje Karalystėje, kurių vertė siekia 13,5 mln. svarų.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad A.Mahmudovas valdo keturių aukštų turto, esančio Naitsbridžo rajone, Londone, akcijas, nusipirktas už 17,35 mln. svarų.

Anaro Mahmudovo uošvė yra Zamira Hajiyeva, kurios vyras Jahangiras Hajiyev, Azerbaidžano valstybinio banko pirmininkas, buvo areštuotas už turto iššvaistymą 2015 metais.

Po to, kai J.Hajijevas buvo apkaltintas ir E.Mahmudovas atleistas, CNBIOM uždarė su Mahmudovais susietas sąskaitas.

„Dabar svarbu, kad būtų visiškas skaidrumas ir būtų ištirtas šių investicijų turto šaltinis“, – teigė Duncanas Hame, „Transparency International“ JK politikos direktorius.

Anaro ir Nargizo Mahmudovo teisininkai „Finance Unposed“ sakė, kad šeimos turtus galima atsekti iš protėvio Aslano Ashurovo, kuris savo turtą sukaupė dar XIX amžiuje. Jie teigė, kad visas brolių ir seserų turtas buvo tinkamai įregistruotas ir apskaitytas ir kad A.Mahmudovas yra sėkmingas verslininkas. Kartu nutekintuose dokumentuose rastas laiškas, kuriame parašyta, kad A.Mahmudovo turtai yra paveldėti iš jo tetos Elmiros Mahmudovos, įkūrusios naftos ir statybų firmą Baku.

Be to, tyrimo metu nustatyta, kad Mahmudovai taip pat turi nekilnojamojo turto ir bendrovių Maljorkoje, Liuksemburge ir Lietuvoje.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ nustatė, kad Lietuvoje E.Mahmudovo šeima valdo turtą už 1,7 mln. eurų, taip pat turėjo ir leidimus gyventi. Šiuo metu leidimai panaikinti.

Lietuvių tyrimas atskleidžia, kad mūsų šalyje registruotose bendrovės „Barkas LT“ ir „White Cat“ valdo E.Mahmudovo žmona Tahira Mahmudova, taip pat jų vaikai Anaras Mahmudovas, Nargiz ir Khuraman. Įmonių dokumentuose nurodytas butas Pašilaičiuose, Gabijos gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius