Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dar vienas sostinės parkas laukia pokyčių: prikels miestiečių pamirštą vietą

Dar vieno sostinės parko – Misionierių sodų – laukia dideli pokyčiai. Vilniaus valdžia planuoja atnaujinti beveik 9 hektarų ploto teritoriją nuo Misionierių bažnyčios iki Vilnelės upės, įskaitant ir vadinamąjį kūdrų parką. Visoje teritorijoje turėtų atsirasti nauji takai, vaismedžių sodas, žaidimų aikštelės ir bendruomenei skirtas sodas. Apie planuojamus pokyčius 15min papasakojo „Vilniaus plano“ direktorė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė.
 Vilniaus Misionierių sodų teritorija
Vilniaus Misionierių sodų teritorija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiuo metu Misionierių sodų teritorijoje nėra tinkamos infrastruktūros – takų, suoliukų, apšvietimo. Kitaip sakant, čia nėra nieko, kas kviestų miestiečius čia aplankyti.

„Tai žalias plotas, kuriame nieko nėra: nei apšvietimo, takų, nei vaikų žaidimo erdvės, tualeto, normalių želdynų. Kitas dalykas, dalis teritorijos, apatinė sodo terasa šalia tvenkinių, yra sunkiai funkcionuojanti, nes po ja supilta daug statybinio laužo, kuris liko po Maironio gatvės tiesimo“, – aiškino projekto vadovė.

Vėl pateiks visuomenės vertinimui

Misionierių sodo tvarkymui bus skirta apie apie 3,74 mln. eurų, iš kurių 3,18 mln. eurų iš Europos Sąjungos struktūrinių lėšų.

Dar 2011 metais Vilniaus miesto savivaldybės administracija paskelbė architektūros konkursą parengti Misionierių sodų sutvarkymo koncepciją. Konkursą laimėjo „Vilniaus planas“, o 2016 metais pagal jį buvo parengti projektiniai pasiūlymai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija

Šiuo metu bendrovė „Eksploit“ rengia sodo sutvarkymo darbų techninį projektą, o „Vilniaus planas“ yra šio projekto subrangovas ir rengia architektūrinę bei paveldo dalis.

„Rugsėjį dar kartą bus pristatomi projekto sprendiniai visuomenei, nors jau buvo ne kartą viešinama. Tačiau, kaip dabar paaiškėjo su Reformatais (rekonstruojamu Reformatų skveru – aut. past.), tie projektai padaryti anksčiau, viešinimas vyko 2014 metais ir niekas jau to neatsimena“, – sakė J.S.Večerskytė-Šimeliūnė.

Iš šešių kūdrų liko trys

J.S.Večerskytė-Šimeliūnė pasakojo, kad XVIII amžiuje pagrindinius miesto želdynus tvarkė vienuolynai ir dvarininkai. Bernardinų, Dominikonų, Misionierių – visi vienuolynai turėjo savo sodus, kurie atliko ir ūkinės veiklos funkciją. Pavyzdžiui, Misionierių sodų kūdrose buvo veisiamos žuvys, kurias vėliau vienuoliai parduodavo.

„Kai po sukilimų buvo uždaryti vienuolynai, visos tos teritorijos perėjo generalgubernatoriaus žiniai. XIX amžiuje prasidėjo želdynų degradacija, o paskui jie dar labiau sunyko. Tarybiniais metais dalis parkų buvo užstatyti, dalyje nutiestos gatvės, kaip Misionieriuose. Sodo teritorija buvo vientisa ir tą teritoriją Maironio gatvė kirto apie 7 dešimtmetį. Taip teritorija prarado vientisumą“, – aiškino pašnekovė.

Misionierių sodų projektinių pasiūlymų pagrindinis planas
Misionierių sodų projektinių pasiūlymų pagrindinis planas

Iki šių dienų neišliko ir visos kūdros. Iš viso jų buvo šešios, o beliko trys.

Pasak J.S.Večerskytės-Šimeliūnės, rengiant sodo sutvarkymo planą, buvo susipažinta su 1844 metais surašytu sodo inventoriumi. Jame buvo aprašyta, kiek ir kokių medžių augo sode, kokie daržai jame buvo, kokios tvoros ten buvo.

„Mes šitą medžiagą analizavome, nes tai svarbu norint įvertinti teritorijos istorinį charakterį. Čia nėra vienas sodas, tai buvo keturi istoriniai sodai. Šlaite buvo vaismedžių didysis sodas, taip pat dabartinėje Subačiaus gatvėje buvo mažasis vaismedžių sodas, kuriame ir braškės buvo auginamos. Ir didysis – Angliško tipo pasivaikščiojimo sodas aplink tvenkinius, skirtas ne tiek ūkinei veiklai, o poilsiui. Bet pačios kūdros funkcionavo ūkinei veiklai – žuvies auginimui“, – teigė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija

Ketina sodą prikelti naujam gyvenimui

Per dvejus metus ketinama iš pagrindų sutvarkyti sodą, bet nebus pamiršta ir Maironio gatvė. Ją norima siaurinti ir įrengti aiškias automobilių stovėjimo vietas.

„Ši gatvė taps artimesnė savo charakteriu senamiestinio tipo gatvei. Formuojame automobilių stovėjimo vietas šalia gatvės, bus daromos aiškios vietos. Norima abi gatvės puses maksimaliai priartinti, kad būtų suvokta, jog Maironio gatvė kerta vientisą sodų želdyną. Bus įrengtos trys iškilios perėjos, įrengsime šiek tiek nuo važiuojamosios dalies atitrauktą dviračių taką, į sodo infrastruktūrą bus integruotas šaligatvis“, – 15min planus atskleidė J.S.Večerskytė-Šimeliūnė.

Projektu planuojama susiaurinti Misionierių ir Subačiaus gatvių sankryžą, o dviračių takas bus nutiestas iki automobilių stovėjimo aikštelės šalia apžvalgos aikštelės.

Taip pat ketinama tvarkyti automobilių stovėjimo aikštelę priešais Tymo turgų, kuri dabar yra neasfaltuota. Pokyčių sulauks ir pats turgelis, kuriame norima įrengti dangą, apšvietimą, o atskirtu projektu išplėsti prekybai skirtų paviljonų skaičių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė

Atvers vienuolyną miestiečiams

Palei vienuolyno tvorą bus įrengtas apžvalgos takas, kuriame ketinama įrengti apžvalgos aikštelę. Dalį ant kalno esančių medžių planuojama kirsti paliekant properšas, iš kurių atsivers vaizdai į Užupį ir Senamiestį. Taip pat, jos teigimu, praretinus medžius, pats vienuolyno ansamblis turėtų atsiverti iš miesto pusės. Želdynų sutvarkymo dalį rengia įmonė „Terrafirma“.

„Ši vieta svarbi ne tik lokaliai, bet ir miesto panoramose, nes net nuo Gedimino kalno Misionieriai matomi. Ši vieta yra viena iš aukščiausių pagal savo altitudę, tik Liepkalnis yra aukštesnis. Niekas šlaito medžių drastiškai nešalins, tik atsiras tam tikros properšos, per kurias atsivers vaizdai į vienuolyną ir iš jo“, – aiškino „Vilniaus plano“ vadovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija

Dabar esančių laiptų vieta bus koreguojama, taip pat atsiras takas nuo Bokšto gatvės kaip alternatyva nusileisti į apatinę sodo dalį.

„Labai svarbu suteikti galimybę ateiti iš Senamiesčio ir tą trasą įveikti tiek neįgaliajam, tiek mamai su vežimėliu. Tam bus skirtas tarpinis takas, kuriame nebus laiptų“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot J.S.Večerskytės-Šimeliūnės, iš viršutinės Misionierių sodų teritorijos ir toliau turėtų būti suteikta galimybė kilti oro balionams.

„Projektu stengiamės atrasti galimybę, kad iš ten ir toliau galėtų kilti balionai. Žmonės šlaite mėgsta sėdėti pievoje ir žiūrėti į miestą, žiemą vaikai nuo to šlaito mėgsta čiuožinėti su rogutėmis. Norime tuos nusistovėjusius gyventojų pomėgius išlaikyti“, – teigė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija

Miestiečių vadinamojo Kūdrų parko vietoje bus įrengti pasivaikščiojimo takai, vaikų žaidimų aikštelės, stoginės, terasa, tualetai. Projektuojamas informacijos centro su kavine paviljonas, vaismedžių sodas bei daržas vietos bendruomenei.

„Sode bus įrengta bendruomenei skirta erdvė, vadinama „urban gardening“, kur jie galėtų užsiimti sodininkyste. Esame suprojektavę pavėsinę, ūkinę patalpą, vandenį atvesime. Tai bus erdvė, kur Užupio, Senamiesčio bendruomenės galės auginti savo salotą ar pomidorą“, – sakė J.S.Večerskytė-Šimeliūnė.

Nuo Subačiaus apžvalgos aikštelės bus įrengtas nusileidimas, tvarkomas tiltelis esantis virš šiluminės trasos. Jame planuoja įrengti pasisėdėjimo vietas.

Be to, pokyčių sulauks ir nedidelė teritorija priešais Misionierių vienuolyną Subačiaus gatvėje, kur bus įrengtas nedidelis pasisėdėjimo skveras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius