Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Daugiabučių gyventojai saulės jėgaines galės įsirengti toliau nuo namų

Daugiabučių ir kiti gyventojai netrukus elektrą iš saulės gaminti galės toliau esančiuose sklypuose, o vartoti – ten, kur gyvena. Siūloma ir kitaip palengvinti sąlygas jiems tapti tokiais vartotojais, o kartu paskatinti žaliosios energetikos plėtrą miestuose.
Jėgainė ant ligoninės stogo
Jėgainė ant ligoninės stogo

„Tai reiškia, kad tokie vartotojai galėtų pasistatyti elektrinę vienoje vietoje, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje. Daugiabučių gyventojai galės vartoti atsinaujinančią energiją, pagamintą nutolusiuose žemės sklypuose įrengtose elektrinėse“, – pranešė Energetikos ministerija, parengusi Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimų projektus.

Iki šiol daugiabučių gyventojai saulės jėgaines galėjo įsirengti tik ant jų namų stogų. Be to, jie galės įsirengti iki 100 kW galios elektrines. Dabar ši galia yra 10 kW.

Siūloma leisti gaminančiais vartotojais tapti ne tik atskiriems asmenims, bet ir jų grupėms – nebūtinai visiems daugiabučio gyventojams, o tik daliai žaliosios energetikos entuziastų.

Siūloma supaprastinti ir mažos galios (iki 30 kW) elektrinių įrengimo procedūras, atsisakant dalies leidimų bei diferencijuoti elektrinių prijungimo prie tinklų mokestį.

Ministerijos teigimu, tikimasi, kad pakeitimai įsigalios nuo 2019 metų balandžio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius