Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabutis tarp apleistų Vilniaus Šnipiškių medinukų kiršina gyventojus ir statytojus

Visiškai šalia vadinamojo naujojo Vilniaus centro dešiniajame Neries krante, Kintų gatvėje, planuojamas naujas penkiaaukštis namas. Statytojai tvirtina kartu sutvarkysiantys ir gatvės infrastruktūrą, tačiau kaimynystėje gyvenantys žmonės nepatenkinti – jų teigimu, daugiabutis labai išsiskirs iš aplinkos, be to, kaimynų net neklausta, ar jie pritaria tokioms statyboms.
Tokį namą Kintų g. 3 žada statytojai
Tokį namą Kintų g. 3 žada statytojai / Statytojų nuotr.

Kintų gatvės trečiuoju numeriu pažymėtame sklype šiuo metu stovi apleistas, negyvenamas namas. Kaimynai pasakoja, kad ankstesnis jo šeimininkas bandė namą tvarkyti, apmūrijo plytomis, tačiau paaiškėjo, kad Senamiesčio pašonėje esančiame rajone tokiems darbams būtinas leidimas. Tad gavęs baudą žmogus nusprendė nieko nebedaryti.

Tvarkys ir gatvę

Dabar sklypas nuosavybės teise priklauso bendrovei „Flekslita“ (iki 2015 m. liepos 2 d. ši UAB vadinosi „Subtitrai“) ir jame planuojama imtis rimto projekto – pastatyti penkių aukštų, 21 buto namą. 

Atrodytų, toks projektas turėtų nuteikti optimistiškai – bent jau apleistas sklypas bus sutvarkytas. O kur dar statytojų pažadai, kad sutvarkys ne tik teritoriją apie būsimąjį namą, bet ir išasfaltuos pėsčiųjų taką, apšvies Kintų gatvę, nuties naujas vandens, buitinių nuotekų, dujų, šilumos tinklų trasas, prie kurių galės prisijungti visi gatvės gyventojai.

Vis dėlto kaimynai arba tokių pažadų negirdėjo, arba jais netiki. Kaip 15min sakė gyventojas M., sklype darbai jau pradeda judėti – daromi grunto mėginiai ir ruošiamasi kasti duobes pamatams. Tačiau kaimynai statyboms nepritaria ir tikina net nebuvę informuoti apie rugpjūčio 27 dieną vykusį viešą projekto aptarimą.

„Vasarą buvo viešas projekto aptarimas, prieštaravimų esą nebuvo, projektas atitinka visus reikalavimus pagal plotą, aukštį, tankį ir visa kita. Bet nė vienas kaimynas apie tai nebuvo informuotas, niekas nedalyvavo, nematė ir nežinojo. Taip ir daroma, neatsižvelgiama visiškai į kaimynų interesus. Siauroje gatvėje, visiškai netinkamoje vietoje išdygs penkių aukštų namas“, – kalbėjo čia gyvenantis M.

„Spuogas–individas“

Gyventojams kyla abejonių: „Matėme visokių vizijų, kokie pastatai gali išdygti Senamiesčio apsauginėje zonoje. Architektūra turėtų būti vienoda, o dabar atsiranda toks „spuogas–individas“, pabandyk paskui ką nors aplinkui statyti, vaizdas bus lyg iškandžiotas.“

Taip ir daroma, neatsižvelgiama visiškai į kaimynų interesus. Siauroje gatvėje, visiškai netinkamoje vietoje išdygs penkių aukštų namas, – kalbėjo M.

Statytojai kaimynų priekaištais stebisi. Kaip 15min sakė UAB „Flekslita“ atstovaujanti bendrovės „Alkona valdymas“ projektų vadovė Rūta Grucienė, savo projektu jie ketina gerokai pagerinti vaizdą šiame Šnipiškių kvartale, o ne jį sudarkyti.

„Oficialiai internetinėje erdvėje pateikiamame Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintame „2014–2020 Vilniaus m. integruotų teritorijų vystymo projekte“ aiškiai įvardijama, kad daugiau nei du trečdaliai Šnipiškių gyventojų teigia, jog jų rajone šiuo metu yra negraži ir netvarkinga aplinka. Tame pačiame dokumente nurodoma, jog šis rajonas priskiriamas prie apleistų teritorijų ir yra pirmoje vietoje probleminių teritorijų sąraše. Čia menkas bendruomeniškumas, socialinė atskirtis, nuolatinis girtavimas ir kitos socialinės problemos. Pačios savivaldybės tikslas yra Šnipiškių teritoriją paversti moderniu, daugiafunkciu rajonu“, – teigė R.Grucienė.

Anot jos, statytojai vadovaujasi galiojančiais įstatymais ir kitais teisės aktais bei statybas reglamentuojančiais dokumentais, taip pat ir Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintu Bendruoju planu bei atsakingų institucijų išduotomis sąlygomis.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Sklypas Kintų g. 3, kur statys daugiabutį
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Sklypas Kintų g. 3, kur statys daugiabutį

Miesto centras plėsis į Šnipiškes

„Bendrajame plane aiškiai numatyta, kad plėtojant daugiacentrę Vilniaus miesto urbanistinę struktūrą numatoma miesto centro plėtra į gretimas teritorijas – į Šnipiškes, – kalbėjo R.Grucienė, pabrėždama, kad teritorijoje, kurioje numatomos penkiaaukščio statybos, turėtų keistis tiek gyvenamieji namai, tiek atsirasti komercinės patalpos. – Šnipiškės, o kartu ir sklypas Kintų g. 3, patenka į miesto centro svarbiausių lokalių centrų daugiafunkcinę užstatomą teritoriją.“

Vilniaus Bendrasis planas galioja jau nuo 2007 metų, todėl, statytojų manymu, nei jų kaimynų, nei visų Vilniaus gyventojų neturėtų stebinti naujų projektų vystymas šiame rajone.

Statytojų nuotr./Tokį namą Kintų g. 3 žada statytojai
Statytojų nuotr./Tokį namą Kintų g. 3 žada statytojai

„Pagal Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento 2015 09 30 mums išduotus specialiuosius architektūros reikalavimus šiame sklype leidžiamas pastatų aukštingumas – 5 aukštai, sklypo užstatymo tankis – 40 proc. Kaip minėjau, vadovaujantis galiojančiais teisės bei kitais aktais ir statybos leidimą reglamentuojančiais dokumentais, žinodami, jog savivaldybė ypatingą dėmesį skiria pastatų architektūros kokybei, mes sudarėme sutartį su žinomu ir savo srityje labai profesionaliu architektu Remigijumi Putinu bei pradėjome projektuoti nedidelį 5 aukštų 21 buto pastatą. Planuojami butų plotai nuo 34 kv.m iki 85 kv.m.  Pastato fasadas yra kuklus ir neįmantrus“, – apie būsimą namą pasakojo bendrovės atstovė.

Užstatyti gatvės automobiliais neketinama – yra suplanuotos 25 požeminės ir antžeminės automobilių stovėjimo vietos, prie namo atsiras ir aptverta vaikų žaidimų aikštelė.

Galėjo būti aukštesnis

Planuojami butų plotai nuo 34 kv.m iki 85 kv.m.  Pastato fasadas yra kuklus ir neįmantrus, – sakė R.Grucienė.

Saulės šviesos pastatas, pasak statytojų, kaimynams užstoti irgi neturėtų. Esą kaip tik dėl šitos priežasties penktasis namo aukštas sumažintas perpus nuo galimos normos. Ir pats namas būsiąs tik 19 metrų aukščio, nors čia leidžiama statyti iki 27 metrų.

Statytojai tikina pagal visus reikalavimus informavę visuomenę ir apie projekto aptarimą – informacija buvo paskelbta „Infostatyba“ ir Vilniaus savivaldybės puslapiuose. Tačiau jie pripažįsta, kad į aptarimą rugpjūčio pabaigoje atėjo tik vienas jų sklypo kaimynas ir vienos nekilnojamojo turto bendrovės atstovė, kurie pritarė parengtiems daugiabučio pasiūlymams ir nepateikė jokių pastabų.

„Vėliau su tuo pačiu kaimynu bendravome telefonu, prašėme jo, kad informuotų aplinkinius apie mūsų projektą ir jeigu kiltų bent menkiausių klausimų, susisiektų su manimi arba architektu, – kalbėjo R.Grucienė. – Akivaizdu jog UAB „Flekslita“ tikslai vystant šį projektą sutampa tiek su Vilniaus miesto savivaldybės, tiek su gyventojų norais gražinti ir puoselėti miestą, ypač tokioje apleistoje teritorijoje kaip Šnipiškės.“

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėjos Angelijos Petrauskienės teigimu, savivaldybė kol kas nėra gavusi prašymo išduoti statybos leidimą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kintų gatvė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kintų gatvė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius