-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į Tauro kalną Vilniuje bus galima pakilti važiuojančiu šaligatviu

Vilniaus meras Remigijus Šimašius kartu su miesto architektais pristatė sumanymus, kaip reikėtų sutvarkyti Tauro kalną, kad ši vieta būtų patraukli miestiečiams ir miesto svečiams. Neatsisakoma minties ir dėl to, kad ant šio kalno stovintys Profsąjungų rūmai yra geriausia vieta koncertų salei. O kad būtų ją patogiau pasiekti net sumanyta įrengti važiuojantį šaligatvį.
Profsąjungų rūmai ant Tauro kalno
Profsąjungų rūmai ant Tauro kalno / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė kartu su „Vilniaus plano“ architektais parengė detalųjį planą, kuriame ir numatyta, kaip ateityje atrodys ši miesto vieta.

Trūkumus – maskuos

Teritorija apims ne tik vieta, kur stovi apgriuvę Profsąjungų rūmai, tačiau visą Tauro kalną nuo apačios iki buvusių Liuteronų kapinių. Viduryje – rūmai, kurie galėtų tapti aukšto lygio koncertų sale. Kaip prieš savaitę 15min studijoje sakė meras R.Šimašius, miestas turi kelias koncertų sales, tačiau nė vienos išties aukšto lygio, kurioje tilptų bent 1500 žiūrovų ir galima būtų priimti garsiausius ir profesionaliausius pasaulio orkestrus.

„Labiausiai reikalingas kultūrinis objektas Lietuvoje ir Vilniuje šiandien – didelė europietiška koncertų salė, kurioje ne gėda būtų koncertuoti pasaulinio lygio orkestrams“, – įsitikinęs R.Šimašius.

Meras neabejoja – vieta ant Tauro kalno tokiai salei tinkamiausia, net nepaisant tam tikrų trūkumų. Vienas iš jų yra įvardijamas nepatogus susisiekimas, esą negalima užvažiuoti, sunku užlipti. Lipantiems išeitis parengta – čia bus važiuojantis šaligatvis. „Jis būtų ne tik dėl konkrečios salės, bet ir dėl miesto apatinės ir viršutinės dalies integravimo, kad būtų galima ne tik jaunuoliui, bet ir pagyvenusiam žmogui sklandžiai ten eiti“, – 15min sakė R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai

Bus ir parkas, ir parkingas

Tauro kalno atgaivinimo planas – su poilsio zonomis, parku šlaite ir ant kalno, dviračių takais, travelatoriumi pėstiesiems, automobilių stovėjimo aikštele apačioje ir Koncertų sale centre.

Požeminės stovėjimo aikštelės galėtų aptarnauti Tautos namus. O tiesiai iš jų judančiu taku galima būtų pakilti iki pat rūmų, – kalbėjo J.Večerskytė-Šimeliūnė.

Kaip projekto pristatymo metu kalbėjo savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ projektų vadovė Jurga Večerskytė-Šimeliūnė, projektas turėtų integruoti šalimai esančias žaliąsias teritorijas ir sujungti šitą vietą – žalią kalną – tiek pėsčiųjų, tiek dviračių takais su gretimomis – Liuteronų sodu, P.Cvirkos skveru, Reformatų parku.

„Šita teritorija yra unikali, tačiau rekreacijai nėra pritaikyta, nes nėra vietų atsisėsti, pakankamo apšvietimo, zonų vaikams žaisti, sportuoti. Nėra net kur išgerti kavos vasarą sezoninėse kavinėse“, – sakė J.Vačerskytė-Šimeliūnė.

Pagal naująjį projektą ketinama išnaudoti gamtos resursus, žemiau esantį, susiformavusį amfiteatrą, kur galėtų atsirasti scena – joje galėtų poetai, rašytojai iš anksto suplanuotu laiku rengti pasirodymus. Apatinėje dalyje nuo Pamėnkalnio g. numatytos dvi požeminės stovėjimo aikštelės. „Jos integruotųsi į šlaitą ir Tauro kalno šlaitas būtų pratęstas ant stogo ir tokiu būdu žalia teritorija net padidėtų, nes šiuo metu ten yra parkavimo aikštelės, bet jos nepakankamos. Turint omenų Tautos namų projektą, tos aikštelės galėtų aptarnauti Tautos namus. O tiesiai iš parkavimo aikštelės judančiu taku galima būtų pakilti iki pat rūmų“, – kalbėjo architektė.

Būsimas Tauro kalno vaizdas – pjūvis
Būsimas Tauro kalno vaizdas – pjūvis

Šis sprendimas galėtų tarnauti ir dviratininkams, kuriems nėra lengva pakilti į Tauro kalną, jau nekalbant apie neįgaliuosius, mamas su vežimėliais. Pastariesiems galvoja įrengti ir liftus. Nuo Tauro gatvės pusės kalnas bus labiau apželdintas, kad sumažėtų triukšmas, tačiau sodinti numatoma neaukštus medžius, kurie neužgožtų miesto panoramos.

„Dar vienas siūlymas – viadukas per Tauro kalną, kad galima būtų per P.Cvirkos skverą, Rožių alėją pasiekti Reformatų parką ir Senamiestį“, – sakė architektė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai

Iki 2023 metų

Šis projektas, jeigu viskas vyks sklandžiai, galbūt bus įgyvendintas iki 2023 metų, kai Vilnius švęs 700 metų jubiliejų.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis teigė, kad teritorijos tvarkymo planai nebus atidėliojami iki tada, kai pavyks perimti – vienaip ar kitaip – rūmus. „Tai, kas čia gali būti kraštovaizdžio prasme, mes pasidarėme iš anksto, tai nėra didelės investicijos ir ruošiamės didesniajam projektui. Natūralu, kad turi būti konkursas ir tada prasidės didieji darbai. Bet abu projektai netrukdai vienas kitam“, – sakė M.Pakalnis projekto pristatyme.

Apie investicijas, kiek lėšų reikės prireiks vien teritorijos sutvarkymui, kol kas tiksliai nekalbama, tačiau, M.Pakalnio teigimu, parką turėtų sutvarkyti savivaldybė savo lėšomis.

Vilniaus savivaldybės taryba pernai rugsėjį, primena BNS, pripažino Tauro kalno teritoriją bei buvusių Profesinių sąjungų rūmų žemės sklypą svarbiais vietos bendruomenei, o dar 2012-aisias buvo priimta rezoliucija dėl Tautos namų projekto įgyvendinimo 2018-aisiais minint Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės akto 100-metį.

Profsąjungų rūmus valdančios bankrutuojančios įmonės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius Stasys Poškus trečiadienį pranešė, jog iš Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės bus siekiama prisiteisti daugiau nei 12 mln. eurų. Bendrovės bankroto administratorius teigė, kad valstybės ir savivaldybės tarnautojai galimai nesąžiningai vykdė ir vilkino derybas su investuotojais, priimtais administraciniais sprendimais neleido sutvarkyti ir pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams po gaisro nukentėjusio pastato ir taip padarė įmonei milijoninę žalą, sudarė prielaidas jos bankrotui.

Šiuo metu buvę Profsąjungų rūmai yra parduodami viešose varžytynėse, kuriose kreditoriai nustatė 11,53 mln. eurų pradinę pardavimo kainą.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje neatsirado.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius