Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įstiklinto fasado istorija: Kultūros paveldo departamentas rado pažeidimų

Kultūros paveldo departamentas (KPD) nustatė, kad remonto darbai, kuriais įstiklintas pastatas, esantis greta Gedimino pr. ir A.Jakšto gatvių sankryžos, neatitinka 2014 metais suderinto projekto sprendinių. Tačiau objekto savininkas tvirtina, kad viskas suderinta su paveldininkais ir padaryta pagal projektą.
„Vero Cafe“ Gedimino prospekte
„Vero Cafe“ Gedimino prospekte / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

KPD 15min informavo, kad šiuo metu institucijoje sudaryta laikinoji komisija, kuri artimiausiu metu patikrins ir pateiks ekspertines išvadas, ar pastato lauko terasos įstiklinimo remonto projektas atitinka ir ar nepažeidžia pastatų komplekso, esančio Gedimino pr. 27, ir Vilniaus miesto istorinės dalies, vadinamo Naujamiesčiu, vertingųjų savybių.

Tačiau KPD jau rado pažeidimų ir tikina, kad po praeitą savaitę vykusio patikrinimo buvo nustatyta, jog remonto darbai neatitinka 2014 metais suderinto projekto sprendinių

„Įrengtos grindys, paklotos plytelės, įrengti pogrindžio šildymo elementai, vietoj projekte numatytų lengvų konstrukcijų įrengiama šildoma patalpa ir t.t. Dėl to jau yra informuota Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, kurios prašoma pagal kompetenciją įvertinti, ar atlikti remonto darbai atitinka projekto sprendinius“, – teigė KPD.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vero Cafe“ Gedimino prospekte
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vero Cafe“ Gedimino prospekte

Projekto autorius architektas Rolandas Andrijauskas, kurio veiklą norėtų vertinti Lietuvos architektų rūmai, kalbėdamas su 15min taip pat minėjo, kad darbai atlikti ne pagal projektą. Anot jo, pakeitimai nebuvo suderinti su juo.

„Projektai padaryti, suderinti su atitinkamom institucijom, viskas tvarkingai, o kaip užsakovas pasidarė, pats savavališkai nusprendė taip daryti ir neinformavo nieko, nei manęs, nei kažko.

Mes parengėme, su Kultūros paveldo departamentu viskas yra suderinta, bet kiek aš žinau, ne visai taip padarė, negu turėjo pagal projektą. Tai čia dėl to esmė yra, o ne dėl to, kad ten kažko įstiklinti nebuvo galima“, – klausiamas, kaip vertina diskusijas socialiniuose tinkluose, atsakė R.Andrijauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vero Cafe“ Gedimino prospekte
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vero Cafe“ Gedimino prospekte

Tačiau patalpų savininkas, „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ vadovas Kazimieras Musteikis, aiškino, kad viskas yra suderinta ir padaryta pagal projektą.

„Per anksti dabar kalbėti. Aš jums viską pasakiau. Visi mūsų leidimai suderinti ir su miestu, ir su kvadu (KPD – red.). Visi parašai sudėti 2014 metais, mes viską darėm pagal projektą. Aišku, jie remiasi į grindis. O tai kaip jūs įsivaizduojate patalpą be grindų? Kas ten, asla turi būti, ar kaip? Suprantate, ką aš kalbu. Jokio šildymo nėra. Pradžiai lyg ir buvome numatę daryti, bet kadangi po to kilo triukšmas ir pagal projektą matome, kad ten vasaros (terasa – red.), jokio šildymo ten nebus. Tad viskas ten pagal projektą padaryta“, – kalbėjo jis.

Pastatų komplekso administracinis pastatas, adresu Gedimino pr. 27, pastatytas 1938 metais pagal architektų Stanislawo Muszynskio ir Jerzy Soltano projektą, o į Kultūros paveldo vertybių registrą įtrauktas 1993 metais. Be kitų svarbių ir saugotinų dalykų, Kultūros paveldo vertybių registre rašoma, kad šio pastato vertingosios savybės – „fasadų architektūrinis sprendimas – funkcionalizmo stiliaus fasadų architektūrinio sprendimo visuma; fasadų architektūros tūrinės detalės – išsikišusi kampinė pastato dalis PR (pietryčių – red.) pusėje, paremta kolonomis, po ja įtraukta užapvalinta ir įstiklinta 1 a. dalis“.

15min primena, kad diskusija socialiniame tinkle „Facebook“ kilo birželio viduryje. Architektas ir Nacionalinės premijos laureatas Audrius Ambrasas feisbuke pasidalijo pastato nuotraukomis ir parašė: „Socialinio draudimo bendrovės pastatas, architektai S.Murczynski, J.Soltan, 1938 m., sudarkytas 2018 m.“

Architektas Matas Šiupšinskas, norėdamas pabrėžti įstiklinimo absurdiškumą, sukūrė vizualizaciją, kuriame vaizduojama Vilniaus Katedra ir įstiklintos jos kolonos.

Mato Šiupšinsko koliažas/Vilniaus Katedra
Mato Šiupšinsko koliažas/Vilniaus Katedra

Į diskusiją įsivėlė rašytojas ir teisininkas Justinas Žilinskas, kuris „Vero Cafe“ socialiniame tinkle išvadino barbarais ir priminė, kad tai ne sovietinis, o lenkų tarpukario architektūros pavyzdys. Tiesa, kavinių tinklas nedarė remonto, o tik nuomojasi patalpas greta jų.

Patalpų savininkas K.Musteikis 15min tuomet teigė, kad visi parašai pastato remontui gauti dar 2014 metais ir tuomet jokių problemų juos gaunant nebuvo.

„Ten mūsų teritorija, mūsų žemė. Privatizuodami šitą pastatą nupirkome iš valstybės žemę. Sumokėjome labai didelius pinigus valstybei ir darome savo teritorijoje tą, ką suderinome su institucijomis. 2014 metais mes suderinome, viską turime, visi parašai suderinti“, – sakė jis.

Vėliau Kultūros paveldo departamentas (KPD) išplatino pranešimą spaudai ir informavo, kad Departamente, reaguojant į esamą situaciją, bus sudaryta komisija, kuri įvertins šių tvarkomųjų darbų suderinimo aplinkybes ir atliks tarnybinį patikrinimą, kad nustatytų atsakingus asmenis ir jų veiksmus bei įvertintų galimai padarytą žalą.

Vilniaus miesto savivaldybė 15min atsakė, kad leidimas įstiklinti lauko terasą išduotas 2014 m. rugpjūtį. Projektas buvo patikrintas, jam pritarta Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo apsaugos skyriuje ir Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriuje.

„Projekte numatytas pirmo aukšto terasos įstiklinimas tarp kolonų skaidraus stiklo lengvomis berėmėmis konstrukcijomis nepažeidžia ir nežaloja pastato Gedimino pr. 27 (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 15904) vertingųjų savybių, netrukdo jo apžvelgti ir nedaro neigiamos įtakos pastatui“, – 15min raštu komentavo Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėjas Darius Daunoras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius