-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Didžiulis apie Reformatų skvero atnaujinimą: taip ardomas pasitikėjimas

Nuo vasaros nerimsta diskusijos dėl Reformatų parko Vilniuje atnaujinimo, keliolika visuomeninių organizacijų ragina projektą taisyti, stabdyti ir skelbti naują konkursą, tuo metu Vilniaus savivaldybė teigdama, kad pagal išgirstą kritiką projektą pakoregavo ir pradėjo tvarkymą.
Reformatų skvere pradėti griovimo darbai
Reformatų skvere pradėti griovimo darbai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Reformatų parkas aptvertas ir parengtas darbams nuo spalio, o pirmadienį ten pradėti pirmieji darbai – griaunami laiptai. Darbus savivaldybė pradėjo neatsižvelgus į miestiečių, visuomeninių organizacijų raštus, peticijas bei Vilniaus regioninės architektūros tarybos siūlymą rengti naują viešą konkursą skverui tvarkyti, pabrėžiant, kad pasiūlyti projekto sprendiniai keistini iš esmės.

Savivaldybė sako esą į projektą įtraukė dalį visuomenės pasiūlymų. Tačiau visuomenininkai iki šiol taip ir nesulaukė savivaldybės atsakymo, kaip konkrečiai atrodys projektas po pakeitimų, kas konkrečiai buvo keista, sako, dialogas su savivaldybe nevyksta.

„Savivaldybė sąmoningai žinojo, ką daro, nes neinformavo, kad ardys. Savaime aišku, kai jau išardai, tai derybų objektas susiaurėja. Kaip ardomas parkas, taip ardomas pasitikėjimas, šnekėkit, mes darysim kaip norim. Jei visuomenė sakys, kad ai, viskas gerai, tai duodam valdžiai žalią šviesą, daryti tai, ką nori“, – kalbėjo muzikantas Jurgis Didžiulis.

Kaip ardomas parkas, taip ardomas pasitikėjimas, šnekėkit, mes darysim kaip norim. Jei visuomenė sakys, kad ai, viskas gerai, tai duodam valdžiai žalią šviesą, daryti tai, ką nori, – kalbėjo muzikantas Jurgis Didžiulis.

„Šis projektas apskritai yra patikrinimas, kiek savivaldybė leidžiasi į dialogą su miestiečiais, nes aktyvėjant miestiečiams ir norui žinoti apie projektus, savivaldybė taip pat turi remtis įstatymu, kuris įpareigoja informuoti miestiečius apie projektus. Reikia skaidrumo, neprojektuoti viešųjų erdvių kažkur kabinetuose, taikant pokiliminius įstatymus“, – sakė miesto antropologė, VGTU docentė dr. Jekaterina Lavrinec.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sako, darbai Reformatų skvere vyksta kaip planuota, ir jis esą bus atkurtas pagal vilniečių ir architektų kartu ištobulintą planą.

„Buvom gavę pastabų dėl takų, dėl medžių, be abejo, kad dabar archeologinių kasinėjimų etapas, bus atsižvelgta“, – žadėjo meras.

Vilniaus savivaldybei buvo įteikta beveik 1,5 tūkst. žmonių pasirašyta peticija, kurioje prašoma projektą stabdyti, tačiau savivaldybė atsisakė ją svarstyti, esą ji neatitinka peticijų įstatymo

„Neesminis dalykas ar atmesta peticija, o į ką atsižvelgta, o buvo 7 esmines pastabos, iš kurių į 5-6 atsižvelgta. Į tokią pastabą negalėjom atsižvelgti, kad iš viso nieko nedaryt“, – kalbėjo R.Šimašius.

Reformatų skvero atnaujinimo darbų konkursą laimėjo bendrovė „Eikos statyba“. Ji su savivaldybe pasirašė beveik 2 mln. eurų vertės sutartį. Reformatų skvero iniciatyvinė grupė kreipėsi į viešųjų pirkimų tarnybą dėl konkurso skaidrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius