-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Narkevičiaus namo renovacijos darbų aktuose – nuo rozetės iki stogo

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sako, kad už namo Trakuose renovaciją mokėjo tėvai ir iš dalies jis pats. 15min matė sąskaitas bei detalius atliktų darbų aktus, kurie buvo išrašyti už konkrečius darbus renovuojant jo namą, bet taip esą ir liko neapmokėti. Visi darbai yra detaliai išvardinti aktuose. Dabar dokumentus tiria Specialiųjų tyrimų taryba (STT). Susisiekimo ministras sako, kad visi darbai apmokėti, įrodymus jis pateikęs prokuratūrai, o versiją, kad reikalavo renovacijai skirti 10 procentų nuo laimėto konkurso sumos, jis vadina šmeižtu.
Jaroslavas Narkevičius ir Aleksandras Ribnikovas
Jaroslavas Narkevičius ir Aleksandras Ribnikovas / 15min ir asmeninio archyvo nuotr.

Dauguma sąskaitų ir darbų atlikimo aktų, kuriuos dabar nagrinėja STT, išrašyti 2010 metų spalį, tačiau yra ir ankstesnių. Jau anksčiau rašyta, kad J.Narkevičiaus namo renovacija, kurią atliko dabar jau bankrutavusi UAB „Sodžiaus būstas“, truko 2,5 metų.

15min nuotr./Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus namai
15min nuotr./Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus namai

Sąskaitos faktūros – keturios

Didžiausia PVM sąskaita-faktūra išrašyta dar 2009 metų spalio 31 dieną. „Už namo statybos ir remonto darbus pagal aktus Nr.1“ išrašyta 353,9 tūkst. litų, įskaičiuojant ir PVM.

Kiek anksčiau, spalio 29 d., išrašyta 88,5 tūkst. litų sąskaita „už namo remonto darbus ir medžiagas“. Kaip to pagrindas pateikiami atliktų darbų aktai, su kuriais 15min taip pat susipažino.

Dar viena PVM sąskaita-faktūra už remonto darbus išrašyta 2009 metų rugpjūčio 31 dieną. Įrašyta suma – 63,2 tūkstančiai litų, įskaitant ir PVM. Dar viena analogiška sąskaita išrašyta tų pačių metų liepos 31 dieną – už 27 tūkst. litų, įskaitant ir PVM.

Taigi Generalinei prokuratūrai ir STT pateiktų sąskaitų-faktūrų suma viršija pusę milijono litų. Anksčiau buvęs „Sodžiaus būsto“ savininkas Aleksandras Ribnikovas teigė, kad jam J.Narkevičius esą nesumokėjęs daugiau nei 400 tūkstančių litų.

Tiesa, prie šių sąskaitų yra tik „Sodžiaus būsto“ antspaudai, tačiau užsakovo parašų nėra. Kaip pirkėja yra įvardinta Irena Narkevič.

Atliktų darbų aktuose – viskas detaliai

Kur kas detaliau viskas paaiškinama atliktų darbų aktuose, sudarytuose 2008-2010 metais. Juos sudarė „Sodžiaus būstas“.

Pavyzdžiui, 2008-ųjų liepą išrašytame darbų akte išvardinta, kiek kainavo J.Narkevičiaus namo perdangų statyba, sienų pastatymas, žemės darbai aplink namą. Įrašyta suma – 103,6 tūkst. litų.

15min nuotr./Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus namai
15min nuotr./Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus namai

Tų pačių metų rugsėjį atliktų darbų akte išvardinti stogo montavimo darbai atsiėjo 47 tūkst. litų.

Stogo apdaila, lietvamzdžiai atsiėjo dar 18 tūkstančių litų. Kituose aktuose detaliai ir smulkiai išdėstyta, kiek kainavo apdailos darbai, langų įstatymas.

Vidaus elektros montavimo darbai čia taip pat smulkiai išvardinti, įskaitant ir šviestuvus bei jungiklius. Vien tik elektros tinklo montavimo darbai, kaip skelbiama akte, atsiėjo daugiau nei 15 tūkstančių litų.

Nemažai investuota ir į namo aplinką. Darbininkai J.Narkevičiaus name įrenginėjo lauko terasą, kurią dar apdailino medžio karkasu, įrengė lauko apšvietimą bei pastatė lauko kaminą.

15min nuotr./Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus namai
15min nuotr./Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus namai

Lauko aplinkos darbai buvo įvertinti 12 tūkstančių litų. Tiesa, dar papildomai atsiėjo lauko sienų dažymas, lauko terasos įrengimas betonuojant polius. Paskutinis atliktų darbų aktas už 12 tūkstančių litų išrašytas 2010 metų spalį.

Buvęs „Sodžiaus būsto“ savininkas Aleksandras Ribnikovas interviu 15min teigė, kad už atliktus darbus negavęs pinigų: „Jis man liko skolingas per 400 tūkstančių tuometinių litų. J.Narkevičius, be to, dar iš manęs reikalaudavo sąskaitų faktūrų. Medžiagas jo namui pirkdavau iš savo įmonės pinigų, tikėjausi, kad jis grąžins. Bet to nepadarė. Jis meluoja sakydamas, kad neprisimena „Sodžiaus būsto“. Juk jis turi turėti sąskaitų faktūrų už 80 tūkstančių litų. Esu jas jam perdavęs“.

Paklaustas, ar J.Narkevičius už namo rekonstrukciją bent kiek sumokėjo, A.Ribnikovas sakė: „Taip, bet labai mažą dalį. 2009 metais jis man per du kartus sumokėjo 8 tūkstančius litų. Visa kita suma – per 400 tūkstančių litų – liko skoloje. Bet juk tai mano įmonės, jau dabar bankrutavusios, pinigai. Aš samdžiau žmones, pirkau medžiagas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aleksandras Ribnikovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aleksandras Ribnikovas

Tiesa, esu jį apgavęs. Prašiau paskolinti jo tris tūkstančius eurų, nes man reikėjo kažkaip iš jo skolą susigrąžinti. Seimo nario kabinete jis man padavė tą sumą, bet aš, aišku, jos negrąžinau.

Beje, mano bendrovės bankroto administratorius yra pardavęs tą skolą vienam advokatui. Gal taip pavyks tuos pinigus atgauti?“

Prie namo dirbo ir ukrainiečiai

STT pateiktas ir sąrašas darbininkų bei bendrovių, kurie dirbo prie J.Narkevičiaus namo renovacijos „Sodžiaus būsto“ užsakymu. Todėl teismo atveju jie esą galėtų paliudyti, kad atliko darbus.

Iš medžiagos matyti, kad prie namo dirbo didelė komanda. Medžiagoje nurodyti konkretūs asmenys, dirbę prie namo apdailos, elektros instaliacijos. Aiškūs ir tie, kurie montavo langus, duris, lubas.

Pasirodo, prie namo dirbo ir keturi Ukrainos piliečiai, kurie liejo pamatus, išmūrijo sienas, surentė namo stogą, įrengė ir ištinkavo vidaus sienas ir lauko mainą, padarė perdangas, išardė seno namo stogą ir atliko kitus darbus. Ukrainiečių pavardės taip pat skelbiamos ir žinomos STT.

Tyrėjams žinomos ir firmos, kurios atliko kai kuriuos įrengimo darbus J.Narkevičiaus name. Jos viso buvo samdytos „Sodžiaus būsto“.

Sekėsi ir Trakuose, ir Vilniuje

LRT praėjusią savaitę pranešė, kad 2007–2008 metais aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje ėjęs J.Narkevičius ir Trakų rajono savivaldybėje dirbusi jo sutuoktinė Irena Narkevič galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „Sodžiaus būstas“ 2008–2012 metais laimėjo mažiausiai dešimt projektų Vilniaus mieste ir mažiausiai penkis – Trakų rajone. Bendra atliktų darbų vertė – daugiau kaip milijonas eurų (4 mln. 435 tūkst. litų).

Kaip rodo vieši dokumentai, „Sodžiaus būstui“ iš tiesų sekėsi laimėti konkursus 2008-2012 metais.

15min pateikia išsamų darželių ir mokyklų sąrašą, kur bendrovė „Sodžiaus būstas“ laimėjo renovacijos konkursus. Darbų atlikta už 4,43 mln. litų, įskaitant PVM. Taigi dešimt procentų šios sumos iš esmės atitinka namo renovacijos sąmatą.

Iš duomenų matyti, kad „Sodžiaus būstui“ sekėsi laimėti ne tik Trakuose, bet ir Vilniuje.

J.Narkevičius: renovaciją vykdė tėvai

Ministras antradienį Vyriausybėje tik pakartojo, kad namo renovaciją vykdė tėvai.

„Vykdė mano tėvai, jie atsiskaitinėjo, aš, kai gyvenau kartu, pagal galimybes, prisidėjau prie šito. Yra tą patvirtinantys dokumentai, kiek pavyko rasti, jie yra. Jie bus pateikti teisėsaugai ir laikui esant, gal ir jums. Mokėjo tėvai, dalinai aš prisidėjau“, – kalbėjo J.Narkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Jis pripažino, kad namo rekonstrukcijai skirta suma buvo nemaža, bet ji atitiko rekonstruojamo namo kainą. Ministras atmetė A.Ribnikovo mestus kaltinimus korupcija, kad niekada nebuvo atsakingas už viešuosius pirkimus.

„Aš neužsiiminėjau jokiais viešaisiais pirkimais, nebuvau nė vienos viešųjų pirkimų komisijos nariu, nebuvau įstaigos arba organizacijos, kuri organizavo pirkimus, vadovu. Negalėjau niekaip daryti įtakos pirkimams, net norėdamas“, – teigė jis.

„Esu tikras dėl savo nekaltumo, ir su laiku žmonės apie tai sužinos, o žmonės, kurie bando mane apšmeižti, turės atsakyti“, – pabrėžė J.Narkevičius.

Šiuo metu tyrimą dėl namo renovacijos statybos atlieka STT, o buvęs „Sodžiaus būsto“ savininkas A.Ribnikovas yra specialusis liudytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius