-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno centre buto nuoma kainuoja perpus pigiau nei Vilniaus centre

Kaune, palyginti su sostine, išsinuomoti butą galima beveik už perpus mažesnę kainą. Kauniečiai nuo seno labiau linkę imti paskolas ir pirkti butus, o sostinėje jau yra pakankamai daug sutinkančių ilgam nuomoti būstą ir neįsipareigoti bankams. Tačiau Kauno nuomos rinka labai pagyvėja prieš prasidedant mokslo metams, be to, čia vis daugėja mažiau pasiturinčių užsieniečių iš Azijos.
Kaunas
Kaunas

Nekilnojamojo turto agentūros „Citus“ duomenimis, Vilniaus nuomos pasiūla yra net 5 kartus didesnė nei Kaune. Šiuo metu Kaune yra nuomojama daugiau kaip 200 butų, tuo tarpu Vilniuje – daugiau kaip 1000.

Prašmatnus būstas pigesnis nei sostinėje

Brangiausios būsto nuomos kainos didmiesčiuose paprastai yra centruose, senamiesčiuose, dar labiau jos didėja, jei butas yra renovuotuose ar naujos statybos namuose.

Įmonės „Citus“ nuotr./Viktorija Čijunskytė
Įmonės „Citus“ nuotr./Viktorija Čijunskytė

Ne išimtis ir Kaunas, tačiau „Citus“ vadovė Viktorija Čijunskytė pastebi, kad šiame segmente kainos dviejuose didžiausiuose miestuose skiriasi beveik dvigubai.

„Pavyzdžiui, Laisvės alėjoje naujos statybos name 2 kambarių 70 kv. metrų ploto buto nuoma kainuoja apie 1300 litų per mėnesį. Vilniaus Gedimino prospekte, renovuotame pastate panašaus buto kaina prasideda nuo 2200 litų“, – kalbėjo ji.

Portalo Domoplius.lt duomenimis, vieno kambario buto nuoma ne miesto centre kainuoja nuo 300 iki 600 litų, dviejų ar trijų – nuo 600 litų. Vilniuje butų nuomos kainos prasideda nuo 700 litų.

Skirtingi požiūriai į nuomą

Pasak V.Čijunskytės, tai lemia ne tik žmonių perkamosios galios skirtumas ar miesto dydis, bet ir paklausos skirtumas. „Vilniuje kur kas daugiau dirbančių žmonių būstą nori nuomotis ir sutinka ne tik brangiai mokėti, bet ir nuomotis ilgai“, – sakė vadovė.

Šia prasme Vilnius pamažu artėja prie Vakarų Europos didmiesčių tradicijų: ten nuo 30 iki 70 proc. būstų yra nuomojama. „Būstas išnuomojamas keleriems ar net keliasdešimčiai metų, juose šeima gyvena ilgą laiką. Vilniuje taip pat vis dažniau miestiečiai renkasi nuomojamą, o ne nuosavą būstą. Todėl daug didesnė nuomai paklausa yra Vilniuje“, – mano V.Čijunskytė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober–Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./ Saulius Vagonis

Lemia ir būsto rinkos vertės skirtumai

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis mano, kad didelį kainų skirtumą tarp Kauno ir Vilniaus lemia dar ir tai, kad sostinėje yra gerokai didesnės nekilnojamojo turto kainos.

„Visoje šalyje skirtumas tarp nuomos kainos ir paskolos įmokos bankui už įsigytą butą nėra labai didelis ir jau seniai nesikeičia. Vilniuje būstų kainos yra gerokai didesnės nei Kaune ar Klaipėdoje, todėl ir jų nuomos kaina yra didesnė nei kitur“, – aiškino jis.

Taip pat S.Vagonis minėjo, kad sostinėje yra daugiau atvykusių laikinai dirbti žmonių. „Taip pat čia daugiau užsieniečių, atvykusių į ilgesniam laikui dirbti įvairiose bendrovėse, ambasadose. O tai irgi labai pagyvina nuomos rinką”, – kalbėjo S.Vagonis.

Užsieniečių daugėja ir Kaune

V.Čijunskytė pastebi, kad užsieniečių gausėja ir Kaune. Tiesa, ne tokių turtingų kaip sostinėje.

Kaune yra nuomojama daugiau kaip 200 butų, tuo tarpu Vilniuje – daugiau kaip 1000.

Dauguma jų atvyksta iš Pakistano, Indijos, Nigerijos, Irako, Irano, Libano. Jie siekia gauti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje. Tarp jų taip pat yra daug studentų, besimokančių Kauno aukštosiose mokyklose.

„Tai – ne tik naujos galimybės turintiems, ką nuomoti, bet ir iššūkiai – būna, kad indai, pakistaniečiai ar Balkanų šalių atstovai bei į Lietuvą atvykę romai viename bute sugalvoja gyventi po 7–8 ar net 10 žmonių. Tokie nuomininkai tinka retam būsto savininkui, todėl NT brokerio užduotis – laiku identifikuoti, ar tikrai bute gyvens tiek asmenų, kiek sako. Būna ir tokių kuriozų, kad informuoja, jog gyvens 2–3 žmonių šeima, o butą atvyksta apžiūrėti 8 ar 9 žmonės. Tai iš karto sukelia įtarimų, kad nuomojamame bute apsigyvens kelios šeimos ar draugų būrys“ – pasakojo V.Čijunskytė.

Studentai dairosi ir kambarių

Vis dažniau populiarėja „Erasmus" studijos, tad atvykę studentai būsto ieško keliems mėnesiams. „Tai Kaune ypač paplitę, nes čia trūksta bendrabučių, o ir esamų kokybė netenkina daugumos atvykstančių užsienio studentų. Todėl studentai priversti ieškotis būstų patys. Vilniuje tokių mažiau“, – įsitikinusi V.Čijunskytė.

Kaune didelė ir nuomojamų kambarių paklausa. Jų kainos panašios į Vilniaus – vidutiniškai nuo 200 iki 400 litų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius