Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Kinijos institucijos paragino šalies bankus paremti NT sektorių

Kinijos bankų reguliavimo institucija paragino skolintojus suteikti daugiau kreditų nekilnojamojo turto vystytojams tuo metu, kai vis daugiau būsto pirkėjų beveik pusšimtyje šalies miestų stabdo būsto paskolų už nebaigtus projektus mokėjimus.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Pramonės grupių ir analitikų duomenys rodo, kad praėjusią savaitę būsto pirkėjai, įsigiję būstą dar nebaigtuose projektuose, nutraukė mokėjimus, susijusius su mažiausiai 100-u projektų, supykę dėl nukeltų ar neaiškių būsto perdavimo terminų ir sustabdytų statybų.

Pirkėjų boikotas sustiprino nerimą dėl finansinių problemų gilėjimo nekilnojamojo turto sektoriuje, kuriam, kaip manoma, tenka 18–30 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir kuris yra laikomas svarbiu antros pagal dydį pasaulio ekonomikos augimo varikliu.

Kinijos bankininkystės ir draudimo sektorių reguliavimo komisija (CBIRC) paragino bankus „efektyviai patenkinti pagrįstus nekilnojamojo turto bendrovių finansavimo poreikius, energingai remti nuomojamų būstų statybą“ ir remti projektų sujungimą ir įsigijimą, sekmadienį paskelbtame interviu valstybinei žiniasklaidai teigė organizacijos atstovas.

Taip pat buvo paprašyta „gerai atlikti klientų aptarnavimo darbą <...> laikytis sutarčių, vykdyti įsipareigojimus ir ginti teisėtas finansines vartotojų teises ir interesus“.

Šios priemonės reikalingos norint „palaikyti stabilų ir tvarkingą nekilnojamojo turto rinkos veikimą“, teigė sakė neįvardytas pareigūnas.

2020 metais šalies institucijos ėmėsi priemonių pažaboti milžinišką įsiskolinimą nekilnojamojo turto sektoriuje, o nuo to laiko tokios NT milžinės kaip „Evergrande“ ir „Sunac“ ne visada galėjo įvykdyti savo skolinius įsipareigojimus bei buvo priverstos iš naujo derėtis su kreditoriais.

Praėjusią savaitę reguliavimo institucijų atstovai susitiko su bankais, kad aptartų didėjantį vartotojų hipotekų boikotą, pranešė „Bloomberg News“, nes vis daugiau didžiųjų Kinijos NT vystytojų atsiduria ties įsipareigojimų nevykdymo riba.

Pokyčiai stebimi lėtėjančio Kinijos augimo ir silpnų nekilnojamojo turto pardavimų fone, o tai didina riziką stabilumui šalyje prieš šį rudenį įvyksiantį 20-ąjį Komunistų partijos kongresą, kuriame prezidentas Xi Jinpingas greičiausiai sieks jau trečios kadencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius