Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 15 metų bylinėjimosi verslininkai prarado viltį: ruošiamasi griauti „Nidos seklyčią“

Pirmadienį planuojama pradėti griauti „Nidos seklyčios“ svečių namus – po penkiolika metų trukusio bylinėjimosi verslininkai nebemato galimybių išsaugoti pastatą, kur vykdavo krikštynos, vestuvės, jubiliejai. 2,5 mln. eurų – pastatų savininkai skaičiuoja, kad būtent tiek pastatų griovimas kainuos valstybei, nes tikisi, kad šią sumą pavyks teisminiu būdu už neva valdininkų klaidas išsikovoti.
„Nidos Seklyčios“ dalis statinių, teismo sprendimu, iki sausio 20 d. turėtų būti nugriauta.
„Nidos Seklyčios“ dalis statinių, teismo sprendimu, iki sausio 20 d. turėtų būti nugriauta. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Taip, pirmadienį pasirodys sunkioji technika ir pradėsime griauti. Pagal sutartis darbai turi būti baigti iki vasario 28-osios“, – teigė „Nidos seklyčią“ valdančios bendrovės „Robala“ direktorius Romas Kvaselis.

Jis teigė, nors dar buvo galima bandyti išsaugoti statinį siekiant taikos sutarties, svyra rankos. „Ir Konstitucinis teismas taip pasisakė, tačiau Aplinkos ministerija nusprendė, kad taikos sutarties sudaryti negalima. Nors siūlyta dėl to kreiptis į teismą. Taip, ministras pasikeitė, tačiau valdininkai ministerijoje liko tie patys“, – apgailestavo R.Kvaselis.

2016-aisiais Vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad per metus bendrovė turi nugriauti vieną „Nidos seklyčios“ pastatą, konferencijų patalpą ir pastogę. Motyvuota, kad per rekonstrukciją pastatyti statiniai nebūdingi saugomai teritorijai ir darko kraštovaizdį. Nors jų statybai buvo gauti leidimai, net parama iš Europos Sąjungos. Dar turėta vilties, kad pavyks pasiekti taikos sutartį, tačiau pamačius, kad to įgyvendinti nepavyks, apsispręsta jau pirmadienį siųsti sunkiąją techniką.

15min.lt nuotr./„Nidos seklyčia“
15min.lt nuotr./„Nidos seklyčia“

„Robalos“ direktorius skaičiuoja, kad svečių namų nugriovimas kainuos apie 2,5 mln. eurų iš šalies biudžeto. Tiek jis tikisi gauti prisiteisęs. Prisimenama ir Juodkrantėje buvusio žuvies restorano istorija, kai pastatas buvo nugriautas, o šeimininkams išmokėta solidi suma. „Tokia teismų praktika. Už valdininkų klaidas mokės visi mokesčių mokėtojai“, – apgailestavo verslininkas.

Iš komplekso liks tik restoranas

Anot R.Kvaselio, per keliolika metų trukusio bylinėjimosi gerokai išseko jėgos. Tačiau ir dabar nesupranta, kodėl statinio rekonstrukcija, kuriai buvo gauti leidiniai, užkliuvo valdininkams, teigusiems, kad stiklo priestatas netinka Nidos panoramai.

Jis dar kartą pabrėžė, kad „Nidos seklyčios“ svečių namai buvo pastatyti teisėtai, gavus visus leidimus ir įvykdžius sąlygas. Statinys buvo priduotas kaip tinkamas naudoti, įregistruotas Registrų centre. Tačiau prabėgus penkeriems metams statybos leidimai buvo pripažinti neteisėtais ir panaikinti.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Nidos seklyčia
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Nidos seklyčia

Anot R.Kvaselio, sakyti, kad „Nidos seklyčia“ – nelegali statyba būtų absurdas. Leidimai buvo gauti, parašai surinkti, atliktos ekspertizės, projektai, įgyvendinti institucijų reikalavimai. Tačiau vėliau leidimai panaikinti.

Anot jo, liūdna, kad dabar vietoje svečių namų, kur sezono įkarštyje dirbdavo ir 30 žmonių, liks tuščia vieta. Bandyta siekti, kad leistų nugriauti tik dalį pastato, atsiradusią po rekonstrukcijos. Tačiau teisme tai nebuvo išgirsta.

V.Kvaselis teigė, kad dabar iš „Nidos seklyčios“ liks tik restoranas.

Meras: „Eisiu su plakatu“

Neringos meras Darius Jasaitis teigė negalįs ramiai žiūrėti, kaip bus griaunamas dar vienas pastatas Kuršių nerijoje. „Dabar sukame galvas ką daryti – rašyti dar vieną raštą, kad būtume išgirsti. Ar man pirmadienį atsistoti su plakatu „Griovimui NE“. Nesinori tikėti, kad kito kelio nėra“, – apgailestavo meras.

Nuotr. iš info.lt/„Nidos seklyčia“
Nuotr. iš info.lt/„Nidos seklyčia“

Anot jo, sunku suprasti, kaip keliolika metų trukęs bylinėjimasis vis dėl to baigėsi tokiu verdiktu. „Manome, kad teisėjai neįsigilino į specifiškumą. Byla politizuota nuo pat pradžios. Ir čia ne ta vieta, kur buvo galima pamokyti nelegalių statybų vykdytojus, nes leidimai buvo visi išduoti, tik vėliau panaikinti. Kitas dalykas – ar gali šitiek vykti teisminis procesas? Jau net pasikeitė visa karta Statybų inspekcijoje. Nuvažiuoju pas juos, o jau kiti darbuotojai – niekas net neatsimena šios istorijos pradžios“, – aiškino Neringos meras.

Jis apgailestavo, kad bus griaunamas visas pastatas ir dabar jo vietoje liks tuščia vieta. Neatsižvelgta į tai, kad čia būta statinio iki rekonstrukcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius