Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Architektai pateikė savo pasiūlymus dėl „Lidl“ pastato: geriausią išrinkite jūs

Mažmeninės prekybos bendrovės „Lidl Lietuva“ ir Lietuvos architektų sąjungos skelbtame architektūros konkurse iš viso gauta 14 paraiškų ir pasiūlymų, kaip galėtų atrodyti „Lidl Lietuva“ būsimas biurų parkas Giraitės gatvėje. Tarp architektų pasiūlymų – tiek galimybė išsaugoti buvusį Kelių policijos pastatą, tiek konstatavimas, kad jis jau moraliai pasenęs.
Architektai pateikė siūlymus, kaip galėtų atrodyti „Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
Architektai pateikė siūlymus, kaip galėtų atrodyti "Lidl" biurų parkas Giraitės gatvėje / Organizatorių vizualizacija

Kaip atrodys būsimasis biurų kompleksas Giraitės gatvėje, paaiškės gruodžio 19 dieną.

Buvusio Kelių policijos pastato Giraitės gatvėje teritorijoje bendrovė „Lidl Lietuva“ planuoja statyti tris komercinės paskirties pastatus. Projektą planuojama plėtoti 3 etapais: pirmiausia būtų statomas apie 6–7 tūkst. kv. m ploto „Lidl Lietuvos“ administracinis pastatas, paskui – 7 tūkst. kv. m, o galiausiai – 12–14 tūkst. kv. m ploto nuomojami administracinės paskirties pastatai.

15min skaitytojams suteikia progą nuspręsti, kuris siūlomas variantas yra patraukliausias.

Pateiktuose aiškinamuosiuose raštuose architektai apibūdina projekto architektūrinę mintį ir tai, kaip galima įkomponuoti buvusį Kelių policijos pastatą. Pateikiama ištraukas iš aiškinamųjų raštų. Plačiau apie projektus galima pasiskaityti Architektų sąjungos internetiniame puslapyje.

1. Architektai esamą Kelių policijos pastatą siūlo rekonstruoti ir jį išsaugoti. Naujų korpusų tūriai smulkėja upės link, atkartodami esamo pastato reakciją į kintantį reljefą.

2. Šis pastatas įtraukiamas į projektuojamo komplekso kompoziciją, jį perstatant iš naujo. Prie KP pastato blokuojami Biurų parko komplekso pastatai, sudarydami ištęstos „U” raidės formos kvartalą su vidiniu kiemu.

3. Projektuojamo pastato koncepcija remiasi esamo pastato išsaugojimu naujai perstatant ir naujai statomų „Lidl“ biurų projektų pagal užsakovo pateiktą programą. Naujai projektuojamas pastatas kuriamas taip, kad jo stogo apačia atspindėtų esamo planinę struktūrą.

4. Biurų parko koncepciją padiktavo buvusio Policijos pastato urbanistinis sprendimas. Ankščiau suprojektuotas pastatas laisvoje teritorijoje dominavo jungdamas natūraliai susiformavusį šlaitą su slėniu ir upės pakrante. Mūsų manymu vertingiausia esamo pastato kompozicija tai jo urbanistinis sprendimas. Kaip simbolį siūlome išlaikyti esamo pastato gabaritus pakartojant tūrio ir jungties su šlaitu ir slėniu kompoziciją, bei integruojant naują funkciją.

5. Santykis su sklype esančiu pastatu yra sudėtingas. Jeigu pastatą, turintį didelę istorinę reikšmę, reikia dalinai nugriauti ir atstatyti tam, jog patenkintų ateityje atsiradusius poreikius, tuomet pastatas praranda didžiąją dalį savo svarbos ir paskirties. Taigi savo projekte pasirinkta išskirti buvusio Vilniaus miesto Kelių policijos pastato medžiagiškumą bei modulinę fasadų sistemą kaip svarbiausias sklypo pertvarkymo gaires. Esamo pastato plytiniai fasadai atkartojami ir viso biurų parko išoriniuose fasaduose.

6. Esamas Kelių inspekcijos pastatas nugriaunamas ir atstatomas naujoje vietoje. Tai yra vienas iš jo maksimalaus išsaugojimo elementų ‐ dominavimas pirmame plane. Jis neturi būti nei už, nei tarp, nei po naujais pastatais.

7. Siūlome išsaugoti autentišką postmodernistinį pastatą kaip išraiškingą ir vertingą to laiko architektūros pavyzdį. Integruojame jį su šiuolaikiškais technologiniais ir architektūriniais sprendimais.

8. Buvusiame Vilniaus miesto Kelių policijos pastate yra užkoduotos esminės moderniosios Vakarų Europos architektūrinės vertybės: vientisumas, santykis su gamta ir medžiagiškumas. Šias fundamentalias vertybes ir atradimus siūlome išsaugoti kaip svarbų istorinį sluoksnį naujoje formoje – pastato įspaude.

9. Siūlome į esamą pastatą pažvelgti šiek tiek kitu kampu. Kaip komplekso centrinės viešosios erdvės pagrindinius akcentus siūlome išsaugoti esamą aktų salės tūrį.

10. Esamas pastatas maksimaliai saugomas išlaikant esamą tūrtį.

11. Siūlome VKP pastatą rekonstruoti išsaugant turį, atkuriant išorės elementus, o vidus pritaikomas netradiciniams biurams.

12. Projekto koncepcija – suformuoti kokybiškai naują daugiafunkcinį visuomeninį ir verslo centrą, kuris savyje suvienytų atvirumą verslui ir žmonėms, šiuolaikinėms technologijoms ir aplinkai, suteiktų naujų impulsų modernaus miesto gyvenimui.

13. Sklype esančio pastato svarbiausia vertybė yra architektų Kęstučio Pempės ir Gyčio Ramunio projektas, pagal kurį jis buvo pastatytas. To meto statybos kokybė nebuvo pati geriausia, tačiau pastato įkomponavimas į aplinką, jo santykis su reljefu, išraiškingas ilgo tūrio dekonstravimas, postmodernistinės detalės ir geros proporcijos sudaro šio projekto išskirtinę vertę. Vystant biurų parką siūlome šia verte pasinaudoti ir pagal originalų projektą maksimaliai tiksliai atkurti pastatą arčiau sklypo šiaurinės kraštinės, taip išsaugant (ar pakeliant –statybos kokybės atžvilgiu) esamą vertę ir užtikrinant galimybę tolesniam sklypo vystymui.

14. Projektuojamo pastatų komplekso urbanistinę kompoziciją siūlome formuoti respektuojant buvusio Kelių policijos pastato charakterį, naują užstatymą išdėstant šiaurinėje teritorijos dalyje.

Planuojama, kad „Lidl Lietuvos“ biure dirbs 170–200 darbuotojų.

Teritorijoje taip pat numatyta įrengti pėsčiųjų takus, poilsio ir viešąsias erdves, žaliąsias poilsio erdves ant pastatų stogų. Architektai taip pat turėjo pasiūlyti, kaip sutvarkyti Neries upės pakrantę.

Bendrovė „Lidl Lietuva“ praėjusių metų rugsėjį iš Turto banko aukcione nusipirko buvusį Kelių policijos pastatą už 2,46 mln. eurų. Ji ketino investuoti 40 mln. eurų ir Giraitės gatvėje įrengti savo biurą, tačiau planai sustojo po to, kai Lietuvos architektų sąjunga kreipėsi į institucijas, prašydama išsaugoti pastatą. Dėl to Kultūros paveldo departamentas pradėjo procedūrą, kuria siekiama nustatyti, ar pastatas turi vertingųjų savybių – jai vykstant Vilniaus miesto savivaldybė neišduoda „Lidl Lietuvai“ leidimo pastatui griauti.

Keturaukštis postmodernizmo stiliaus statinys gavo pirmą vietą 1986 metais SSRS architektų sąjungos konkurse. Tai, anot Lietuvos architektų sąjungos, „rodo jo aukštą architektūrinę ir meninę vertę, reikšmingumą Lietuvos architektūros raidai“.

Kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje 9-ame dešimtmetyje suprojektavo architektai Kęstutis Pempė ir Gytis Ramunis. K.Pempė, be šio statinio, projektavo dabar jau griūvantį raudonų plytų visuomeninį prekybinį centrą Vilniaus Šeškinės rajone, Alytaus Švč. M.Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčią bei verslo centrą ir viešbutį „Centrum“ Vilniuje. G.Ramunis taip pat dirbo prie visų šių projektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius