Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos architektų sąjunga įgėlė pati sau: konkursas dėl Libeskindo komplekso organizuotas blogai

Jau nuspręsta, kad sostinės Konstitucijos prospekte įsikurs architekto Danielio Libeskindo projektuotas biurų ir viešbučio kompleksas. Vilniaus valdžia net leido gerokai padidinti pastatų aukštį. Tačiau pernai įvykęs architektūrinis konkursas sukėlė abejonių Lietuvos architektų sąjungai (LAS). Nors ji pati ir organizavo konkursą, dabar sako, kad jis buvo vykdytas netinkamai.
Naujos projekto k18b vizualizacijos
Naujos projekto k18b vizualizacijos / Studio Libeskind nuotr.

Pernai investicijų valdymo bendrovė „Lords LB Asset Management“ kartu su LAS, Vilniaus miesto savivaldybe ir Kultūros paveldo departamento atstovais organizavo biurų ir viešbučio komplekso Konstitucijos prospekte „K18B“ tarptautinį konkursą, kurį laimėjo laimėjo žymaus pasaulio architekto D.Libeskindo architektūros studijos „Studio Libeskind“ projektas.

Žinia apie naują statinį dešiniajame Neries krante sukėlė daug skirtingų nuomonių. Pati LAS nusprendė atlikti tyrimą, kaip buvo organizuotas konkursas, kuriame teisę projektuoti kompleksą iškovojo D.Libeskindas.

Tyrime atskleisti konkurso pažeidimai

Tyrimą dėl konkurso LAS atliko dar 2016 metais, tačiau ataskaitą paviešino tik šių metų liepą. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kaip buvo organizuojamas „K18B“ konkursas, kokios klaidos padarytos, kaip jos atsiliepė rezultatams. LAS tuo pačiu nusprendė parengti rekomendacijas architektūrinių konkursų rengimui, kurios padėtų užtikrinti sprendinių bei jų atrankos kokybę ir apsaugoti architektų intelektinę nuosavybę.

LAS pirmininkė Rūta Leitanaitė 15min sakė, kad klaidų tikrai neišvengta. Esminiais trūkumais ji įvardijo komisijos sudarymą ir balsavimo sistemą.

„Žiuri turėjo būti sudaryta laikantis LAS architektūrinių konkursų nuostatų, tačiau komisijos nariai galėjo būti atrinkti pagal kitus kriterijus. LAS nuostatuose taip pat įvardijama, kad vertinimo komisija turėtų priimti bendrą sprendimą bendrų diskusijų metu. Šiame konkurse buvo pasiūlyta balsų sistema, kuomet kiekvienas žiuri narys turėjo po dešimt taškų, kuriuos galėjo skirti, kaip norėjo. Dėl šios priežasties atsirado tam tikras disbalansas, nes kai kurie žiuri nariai, pavyzdžiui, vienam darbui skyrė visus dešimt taškų, o visiems kitiems po nulį“, – 15min sakė R.Leitanaitė.

Atliktos analizės išvadose pažymima, kad „konkurso organizacija ir su ja susiję LAS atstovų veiksmai ignoravo pagrindinius LAS tikslus, veikė išskirtinai gindami konkurso užsakovo valią. Šio konkurso rengimo ir pravedimo metu organizacijos vadovas (M.Šaliamoras ir l.e.p. L.Naujokaitis) bei už konkursą atsakingas asmuo (R.Leitanaitė) ne kartą atliko veiksmus, prieštaraujančius organizacijos patvirtintiems konkursų organizavimo nuostatams bei LAS įstatams“.

Tuo tarpu per šių metų LAS suvažiavimą pirmininke išrinkta R.Leitanaitė teigia, kad pirmą kartą Lietuvoje atliktas toks tyrimas buvo pamoka ateičiai ir paskata peržiūrėti LAS konkursinius nuostatus, priimtus prieš trejus metus.

„Tyrimas padėjo išryškinti klaidas, kurių ateityje galima nekartoti (…) Šiais metais vykusiame architektų suvažiavime buvo kalbama apie architektūrinius konkursus, diskutuojama apie architektų sąjungos konkursų organizavimo nuostatus, kurie buvo vienas iš dokumentų, kuriuo ši tyrimų grupės rėmėsi, darydama tyrimą. Šiais metais suvažiavimas pateikė uždavinį naujai tarybai organizuoti konkursų nuostatų peržiūrėjimą, tobulinimą ir jų pakoregavimą, atsižvelgiant į praktiką“, – sakė ji.

15min paklausta, kaip vertina tyrimo išvadas, kuriose kaip padariusi klaidų yra minima ir pati, R.Leitanaitė į kalbas nesileido: „Tai aš ką ir minėjau. Tyrimas padėjo išryškinti klaidas, kurių ateityje galima nekartoti.“

Sostinės Konstitucijos prospekte iki 2020 metų turėtų iškilti D.Libeskindo vadovaujamos kompanijos „Studio Libeskind“ projektuotas biurų ir viešbučio kompleksas „K18B“. Teigiama, kad 19 tūkst. kv. metrų užimsiančio komplekso statybos kainuos daugiau nei 40 mln. eurų.

Lietuvoje tai – ne pirmas D.Libeskindo darbas. Jis taip pat projektavo jau statomą Modernaus meno centro pastatą ir valdininkų stalčiuose įstrigusį Liepkalnio sporto ir sveikatingumo kompleksą „Vilnius Beacon“. Architekto projektuotų objektų gausu visame pasaulyje, bene garsiausias D.Libeskindo darbas – Žydų muziejus Vokietijoje, Berlyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius