Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medžiagų brangimas kelia įtampą: neaišku, kokios kainos bus po pusmečio

Precedento neturintis statybinių medžiagų kainų augimas paveikė ir vystytojų bei rangovų santykius, 15min tvirtino kalbinti įmonių vadovai. Kai kurių žaliavų kainos kilo ir 100 proc., tiekėjų pasiūlymai galioja ilgiausiai dvi dienas, o kai kurių gaminių iki metų pabaigos statybininkai net nesitiki gauti. Dėl tokios situacijos rinkos dalyviai įsitempę, statybininkai iš užsakovų pradėjo reikalauti įtraukti į sutartį žaliavų įkainių brangimą.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) ir Europos statybų pramonės federacijos duomenimis, kai kurių žaliavų brangimas siekia ir 100 proc. Pavyzdžiui, nuo 2020 metų lapkričio mėnesio metalo kainos, priklausomai nuo rūšies, kilo 70–110 proc., stiklo – 10 proc., medienos – nuo 20 iki 70 proc., medžių drožlių plokštė ir fanera nuo 25 iki 100 proc.

Daugiasluoksnių plokščių, naudojamų stogams ir fasadams, įkainiai brango 40–70 proc., plastikinių vamzdžių – 50 proc., cemento – 10 proc., o bitumo – 30 proc. Net polistireno kainos kilo daugiau kaip 40 proc., o elektros instaliacinių medžiagų – 30 proc.

Tiek vystytojų, tiek rangovų teigimu, tokia situacija nesuteikia stabilumo. Statybininkai iš užsakovų pradėjo reikalauti įtraukti į sutartį žaliavų kainų brangimą, o tie, kurie nespėjo to padaryti anksčiau, dabar nebežino, kur dėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius