-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mokslo salos“ Kaune konkurso nugalėtojais tapo ispanai: jų statinys bus po žeme

Penktadienį Kaune paaiškėjo architektūrinio „Mokslo salos“ konkurso nugalėtojas. Konkursą laimėjo komandos iš Ispanijos pasiūlytas projektas.
Konkurso laimėtojų projektas
Konkurso laimėtojų projektas

Nemuno saloje, netoli „Žalgirio“ arenos Kaune bus statomas Nacionalinis mokslo ir inovacijų centras.

Kauno miesto savivaldybės kartu su Didžiosios Britanijos bendrovės „Malcolm Reading Consultants“ paskelbtam tarptautiniam mokslo populiarinimo centro architektūrinių idėjų konkursui pasiūlymus pateikė net 146 architektai bei architektų biurai iš viso pasaulio.

Prieš savaitę pateikti darbai buvo pristatyti visuomenei, darbą pradėjo vertinimo komisija.

Penktadienį prieš vidurdienį paskelbtas architektūrinio konkurso nugalėtojas. Komisija išrinko tris nugalėtojus. Pirmąją vietą užėmė ispanai, antri liko britai, o treti – architektai iš Kinijos.

Konkurse dalyvavo 44 komandos iš įvairių valstybių. Tarp jų – 14 lietuviškų.

Po rezultatų paskelbimo Kauno miesto savivaldybė pradės derybas su pirmąją vietą užėmusiu architektų biuru. Deryboms susiklosčius sėkmingai, bus pasirašoma sutartis. Priešingu atveju bus pradėtos derybos su antrosios vietos laimėtojais. Konkurso nugalėtojams atiteks atsakinga užduotis – parengti mokslo populiarinimo centro statybų techninį projektą.

Konkurso rezultatų paskelbimo atvyko stebėti premjeras Algirdas Butkevičius, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas, konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Malcolmas Readingas ir kt.

Pirmoji vieta atiteko Ispanijos ir Australijos architektų studijai „SMAR Architecture studio“, pristačiusiai projektą „Sun never sets for science“.

Konkurso nugalėtojų projektas pasižymi tuo, kad visa pastato erdvė bus įrengta iki 13 metrų po žeme. Virš žemės iškils tik veidrodinis simbolis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Malcolmas Readingas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Malcolmas Readingas

„Šis projektas buvo vieningai atrinktas komisijos. Jis paremtas patirtimi, o koncepcija yra įkvepianti“, – apie pirmosios vietos projektą sakė komisijai vadovavęs M.Readingas.

Pagrindinis šio projekto akcentas – veidrodinė plokštuma, atspindinti dangų, žolę, šviečianti kaip mėnulis. Ji tiesiogiai perduoda šviesą į patalpas, kuriose yra ekspozicija. Komisija šį projektą įvertino už tai, kad jis išsaugo salos kraštovaizdį.

Antrąją vietą komisija skyrė Jungtinės Karalystės kompanijai „SimpsonHaugh and Partners“. Jų projektas, pasak M.Readingo, „išsiskiria stipriu siluetu ir dramatiškai ryškiais profiliais“.

Trečioji vieta skirta projektui „Science loop“, kurį sukūrė „Donghua Chen Studio“ iš Kinijos. Projektas, komisijos pirmininko teigimu, atskleidžia gilų analizės lygį.

„Komisija jautė, kad projektas rodo stiprų naratyvą architektūros ir mokslo kaip nuolatinio atradimo“, – kalbėjo M.Readingas.

„Norėjome, suprasdami, kad tai yra nacionalinės reikšmės objektas, padaryti, kad miestas sulauktų daugiau dėmesio iš pasaulio architektūrinės bendruomenės. Ir su baime, ir su nežinojimu ieškojome, kas galėtų suorganizuoti tokį konkursą, kad jis tikrai būtų tarptautinis. (...) Ir nesuklydome, nes pasižiūrėkite, koks aktyvumas: 44 šalys atvyko į šį konkursą Kaune ir pateikė 144 darbus. Tai rezultatas, kurio mes nelabai tikėjomės“, – renginyje kalbėjo architektas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius