Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinio stadiono konkurse permainos – vienas dalyvis išmestas už galimai melagingą informaciją

Speciali komisija nusprendė, kad spalio mėnesį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimu į nacionalinio stadiono konkursą sugrąžinta UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ iš jo yra šalinama. Priežastis – bendrovės pateikta melaginga informacija apie savo konsorciumo sudėtį, techninius ir finansinius pajėgumus.
Nacionalinio stadiono vizualizacija
Nacionalinio stadiono vizualizacija / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Spalį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas įpareigojo savivaldybę priimti iš konkurso pašalinto „Vilniaus nacionalinio stadiono“ preliminarų pasiūlymą ir jį svarstyti. Tuo metu savivaldybė jau buvo paskelbusi, kad pasirašys sutartį su antruoju konkurso dalyviu – koncerno „Icor“ valdoma bendrove „Axis Industries“, tačiau ir dėl šios sutarties teismas pasisakė uždrausdamas ją pasirašyti.

Grįžo nesėkmingai

Derybas su šia bendrove Vilniaus savivaldybė pabaigė spalio 11 dieną, sutartį planuota pasirašyti dar iki Kalėdų. Pats konkursas dėl daugiafunkcio komplekso baigėsi 2017-ųjų gruodžio 8 dieną. Tuomet paaiškėjo, kad yra du dalyviai, tik vienas iš jų – „Vilniaus nacionalinis stadionas“, nesugebėjo pagal visus reikalavimus pateikti pasiūlymo. Todėl ši bendrovė iš konkurso pašalinta, derėtasi tik su vienu konkurso dalyviu.

Tačiau po gana ilgo teismų maratono „Vilniaus nacionalinis stadionas“ vėl grįžo į žaidimą ir ketino rimtai konkuruoti dėl galimybės statyti daugiafunkcį kompleksą. Vis dėlto nesėkmingai – Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė bendrovę iš konkurso pašalinti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renatas Načajus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renatas Načajus

Kaip teigia Vilniaus savivaldybė, įmonė nuo spalio pabaigos taip ir nepateikė patikimų įrodymų, kad jos ar jos partnerių pajėgumai yra realūs, užtikrinti ir pakankami sėkmingam projekto įgyvendinimui, o tai darydama dar ir klaidino vertinimo komisijos narius ir ekspertus.

Pasigedo informacijos

„Vilnius negali rizikuoti šiuo projektu ir dar dešimtmečius laukti nacionalinio stadiono. Teismo sprendimas į konkursą grąžino antrą dalyvį. Miestui konkurencija visada naudinga, deja, kaip paaiškėjo patikrinus papildomai pateiktus dokumentus, šis dalyvis per du mėnesius taip ir nesugebėjo pagrįsti savo pasiruošimo tinkamai įgyvendinti projektą.

Tačiau labiausiai nuvilia tai, kad UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ bandė savo kvalifikaciją pagrįsti meluodama, kai teikdama duomenis rodė, kad jos konsorciumo sudėtyje vis dar dalyvauja visi pirminiai finansuotojai arba techniniai rangovai. Kaip kelis kartus yra pažymėta įvairių teismų praktikoje, konkurencijos esmė tokiuose konkursuose yra ne vien dalyvių ar pretendentų kiekyje, bet ir jų kokybėje“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Tačiau labiausiai nuvilia tai, kad UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ bandė savo kvalifikaciją pagrįsti meluodama, – sakė P.Poderskis.

Pasak jo, jau anksčiau viešumoje pasirodžiusi informacija apie tai, kad du iš trijų šio dalyvio pristatomų potencialių finansinių partnerių atsiribojo nuo UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“, kėlė pagrįstų abejonių, ar toks projektas šiai įmonei yra įkandamas.

„Rizika, kad projektas žlugtų šiai bendrovei tapus koncesininke, yra labai didelė. Nepaisant mūsų pastangų ir kantrybės prašant patikslinti dokumentus ir savo teikiamą informaciją, betarpiškai bendraujant ir bandant paaiškinti gana elementarius dalykus apie procedūras, mums tenka pripažinti, kad mes taip ir negalėjome įsitikinti pateiktų kvalifikacijos dokumentų teisingumu. Kaip tik priešingai: šis dalyvis parodė, kad yra nesąžiningas, nors mes nuoširdžiai siekėme įvykdyti LAT sprendimą ir išsaugoti konkurenciją. 30 metų erzinę vilniečius stadiono griaučiais, mes nebeturime prabangos klysti dar kartą“, – teigė P.Poderskis.

Administracijos direktorius taip pat pabrėžė, kad šis didžiulis objektas bus statomas koncesininko lėšomis, o valstybė ir savivaldybė mokės tik užbaigus statybos darbus. Tai esą apsaugo nuo dar vieno nesėkmingo bandymo statyti nacionalinį stadioną Vilniuje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

„Todėl iš abiejų konkurso dalyvių prašėme aiškių įrodymų, kad jie gali investuoti 80 mln. eurų ir kad turi tinkamus techninius partnerius laiku įvykdyti darbus. Taip pat neseniai žiniasklaidoje pasirodžiusi naujiena, kad šis dalyvis stadiono finansavimui bei statyboms pritraukė vieną didžiausių Kinijos bendrovių, jų pateiktuose dokumentuose atrodo ne taip užtikrintai – mums perduotas kinų raštas buvo tiesiog susidomėjimo konkursu išreiškimas, neprisiimant jokių konkretesnių finansinių įsipareigojimų. Sutikite, kad tokio projekto dalyvio remiantis tokiais raštais paskirti tikrai negalime“, – komentavo P. Poderskis.

R.Načajus: siekia susidoroti

Bendrovės Vilniaus nacionalinis stadionas bendraturtis ir vadovas Renato Načajaus sako, kad iš šio konkurso bendrovė yra šalinama jau antrą kartą: „Pirmąjį užkliuvome dėl formalių priežasčių, kai dėl techninių sistemos trikdžių negalėjome pateikti dokumentų el. būdu ir atidavėme juos voke. Spalio mėnesį Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad mūsų pašalinimas buvo neteisėtas ir grąžino mus į konkursą“.

Nepaisant to, ateinančius kelis mėnesius, anot jo, bendrovė susidūrė su savivaldybės pareigūnų ir politikų nepasitenkinimu ir nuolat jautė spaudimą. „Konkurso komisija nusprendė, kad mums reikia iš naujo praeiti kvalifikacinį etapą, kurį jau buvome praėję. Tuo pačiu gavome gerokai griežtesnius reikalavimus, palyginti su tais, kurie mums ir kitiems konkurso dalyviams buvo pateikti prieš dvejus metus“, – išplatintame pranešime spaudai cituojamas R.Načajus.

Kai kurie nurodymai mums skambėjo absurdiškai – pavyzdžiui, buvome paprašyti pateikti vienos didžiausių Kinijos statybų kompanijų banko sąskaitų išrašus, – sakė R.Načajus.

„Kai kurie nurodymai mums skambėjo absurdiškai – pavyzdžiui, buvome paprašyti pateikti vienos didžiausių Kinijos statybų kompanijų, mūsų potencialių partnerių, banko sąskaitų išrašus. Vis dėlto mes kruopščiai atsakėme į kiekvieną užklausą, įvykdėme visus pagrįstus reikalavimus“, – kalbėjo jis.

R.Načajus teigė tikintis, kad jų pasiūlymas yra geresnis nei „Axis Industries“ – tą rodo ir skaičiai: „Siūlome talpesnį stadioną bei daugiau papildomos vertės su mažesne kaina. Vis dėlto, net jei ir būtų priimtas sprendimas pasirinkti kitą tiekėją, vien mūsų dalyvavimas konkurse sutaupytų miestui ir valstybei milijonus eurų“.

R.Načajus penktadienį paskelbtą sprendimą vertina kaip siekį susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų. „Vieną teisinį procesą jau laimėjome, esame pasiruošę laimėti ir kitą. Apmaudu, kad tokie bandymai paveikti konkursą tik stabdo visą procesą ir laukti nacionalinio stadiono tenka vis ilgiau“, – užbaigė jis.

Po 50 proc. Vilniaus nacionalinio stadiono akcijų valdo verslininkų Renato Načajaus ir Vitalijaus Vasiliausko įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ bei Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio

Tęs su „Axis Industries“

Konkurso procedūros toliau bus tęsiamos su jau ir anksčiau vienintele konkurso dalyve buvusia AB „Axis Industries“, su kuria derybas projekto komisija buvo užbaigusi spalio mėnesį.

„Axis Industries“ kartu su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų bendrovėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“ Nacionalinio stadiono kompleksą žada pastatyti už 79,9 mln. eurų.

UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ kartu su Turkijos grupe „Kayi Insaat“, stačiusia prekybos centrą „Ozas“ Vilniuje, darbus siūlė atlikti už 77,886 mln. eurų.

Be 15 tūkst. žiūrovų talpinančio nacionalinio stadiono, ant Šeškinės kalno turėtų atsirasti dar trys laiko futbolo aikštės, krepšinio aikštelių, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius