Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja tendencija: lietuviai perka vis daugiau namų ir sklypų

Gegužę augo visų nekilnojamojo turto rūšių sandorių skaičius, išskyrus sodo namelius. Labiausiai daugėjo individualių namų ir sklypų pardavimai, skelbia Registrų centras.
Namas.
Namas. / Fotolia nuotr.

Šalies butų rinka išliko panašiame lygyje, kaip ir balandį. Šeimininkus iš viso pakeitė 3003 butai – tai 2,1 proc. daugiau, nei balandį, ir 35,6 proc. daugiau, nei pernykštę gegužę.

„Vilniuje prekybos butais apsukos lyginant su balandžiu sumažėjo, tačiau Kaune ir Klaipėdoje fiksuotas žymus parduotų butų skaičiaus augimas. Panašu, jog Lietuvos gyventojams, kaip ir daugeliui europiečių, butai nebėra patraukliausias pirkinys, nes augo individualių namų ir žemės sklypų pardavimai“, – teigia Registrų centras.

Gegužę parduoti 967 individualūs namai – 13,5 proc. daugiau nei balandį ir 16,4 proc. daugiau, nei atitinkamu laikotarpiu pernai.

Gegužę parduoti 5832 žemės sklypai. Tai yra 9,3 proc. daugiau nei balandį, ir 26,3 proc. daugiau, nei pernykštę gegužę.

Sodo namelių sandorių per mėnesį sudaryta 62 arba 7,5 proc. mažiau nei balandį ir 29,6 proc. mažiau nei prieš metus.

Iš viso, per gegužę parduoti 11358 nekilnojamieji daiktai – 5,3 proc. daugiau nei balandį ir 29 proc. nei pernai atitinkamu laikotarpiu.

NT paslaugų bendrovės „Newsec“ analitikas Gintaras Toločka pastebi, kad nuo metų pradžios vyravusios NT rinkos tendencijos nesisklaido. Jis prognozuoja, kad iki metų pabaigos bendras sandorių augimas kiek sulėtės, tačiau bus apie 10 proc. didesnis nei pernai.

„Žema palyginamoji 2015 metų pradžios bazė, augantys vartotojų lūkesčiai ir optimizmas dėl ateities bei palankios finansavimosi sąlygos lemia apie didesnius sandorių skaičius. Prognozuojame, kad iki metų pabaigos bendras sandorių augimas kiek sulėtės, tačiau bus didesnis nei pernai ir šiek tiek viršys aktyviuosius 2013-2014 metus“, – sako jis.

Photos.com/Žemės sklypas
Photos.com/Žemės sklypas

Stabilų augimą jis prognozuoja butų segmentui, o gerėjančios tendencijos individualių namų sektoriuje, anot analitiko, turėtų išsilaikyti bent iki metų pabaigos. Tuo tarpu pozityvios tendencijos sklypų segmente lems naujų nekilnojamojo turto projektų skaičių rinkoje.

„Artėjantis pavasaris ir šiltesni orai tradiciškai išjudina individulių namų rinką, panašios tendencijos išsilaikys bent iki vasaros pabaigos, kai įprastai šis sezoninis segmentas kiek aprimsta. Žemės sklypų rinkoje stabilus sandorių skaičiaus augimas leidžia prognozuoti Lietuvoje ir toliau augsiantį naujų projektų skaičių rinkoje ir naujos statybos butų, namų bei kitų NT objektų įsigijimus“, – teigia G. Toločka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius