Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Nekilnojamojo turto rinkoje – neregėti laikai: nuomininkų minios ir medžiagų badas

Lietuvos bankas paskelbė išsamesnę ekonomikos ir rinkų analizę. Pasak Lietuvos banko vadovo Gedimino Šimkaus, stebėsena rodo, kad nekilnojamojo turto plėtra galėtų sulėtėti, ypač iš rinkos atsitraukiant pirkėjams, kurie perka ar pirko butą kaip investiciją. Tačiau nekilnojamojo turto plėtotojai ir pardavėjai kalba ką kita – pasiūlą stabdo medžiagų ir darbo jėgos trūkumas, o būsto nuomos rinkoje – neregėtas paklausos šuolis.
Vilnių nuplovė vasariškas lietus
Statybos / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Apie tai portalo 15min videolaidoje „15/15“ diskutavo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius ir nekilnojamojo turto ekspertas, bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

– Prieš tris savaites, kai karas Ukrainoje buvo dar tiktai prasidėjęs, plėtotojai sakė, kad nieko neplanuojama stabdyti, dabar girdime Lietuvos banko tokias prognozes. Kokia situacija dabar, ką rodo praktika?

M. Statulevičius: Iš tiesų situacija yra labai dinamiška ir kiekviena iš pastarųjų keturių savaičių turbūt yra skirtingos. Tikrai pati karo pradžia vasario pabaigoje buvo gana įtemptos (savaitės) ir žmonės turbūt nedaug galvojo apie brangių daiktų įsigijimą, taip pat ir nekilnojamojo turto. Tiesiog matėme, kad paieškos beveik nevyksta, žmonės koncentruojasi kitur. Natūralu, žmonės apie savo saugumą galvoja, apie savo artimųjų saugumą, seka labai aktyviai ir komentuoja naujienas apie karą, bet negalvoja apie investavimą arba didesnius pirkinius.

Tokia situacija turbūt buvo natūrali. Šiandien jau yra kitaip – pastaruoju metu žmonės iš tiesų grįžta. Turbūt atsiranda tam tikras prisitaikymas arba tam tikras priėmimas situacijos natūraliau. Be abejo, atjauta, domėjimasis karu niekur nedingo, tačiau žmonės supranta, kad gyventi reikia, dirbti reikia – tik gyvendamas, dirbdamas, kurdamas pridėtinę vertę gali prisidėti prie Lietuvos gerovės, o kartu pagelbėti Ukrainai.

Kalbant apie nekilnojamojo turto vystytojus ir mūsų klientus, matome, kad pamažu grįžtama į normalesnę būseną, galbūt lyginti galėčiau netgi su šių metų sausio mėnesiu. Šiaip sausį visą laiką istoriškai būna truputį lėtesnis domėjimasis nekilnojamuoju turtu, niekada nebūna rekordiniai mėnesiai nei pirkimo, nei sandorių prasme, jie būna gana vidutiniški, tai dabar tokį laikotarpį mes ir išgyvenome.

Dabar žmonės vėl domisi, vėl ieško informacijos apie būsto pirkimą, apie investavimą, gal šiek tiek rezervuočiau, sakykim, apie investavimą, tai yra natūralu, nes dalis žmonių svarsto įvairias alternatyvas, taip pat ir apie investavimo į nekilnojamąjį turtą užsienyje arba aukso pirkimą ir panašiai. Dabar yra galimybė daugiau galbūt pagalvoti.

Bet manau, kad tie, kurie buvo sprendimą investuoti priėmę, turbūt sugrįš į tą kelią. Ir rinka kažkuriuo artimiausiu metu bus panaši į tą, kokią ir turėjom šių metų pradžioje. Žinoma, čia yra irgi prielaidų dėlionės, kadangi niekas nežino, kiek užtruks karas, kokio intensyvumo jisai bus, kiek šalių dar įsitrauks į aktyvią pagalbą Ukrainai, kiek dėl to pasunkės medžiagų gavimas, medžiagų pristatymas statyboms ir kiek nuo to pačios statybos gali sulėtėti.

O kad jos gali sulėtėti, tai yra faktas, nes užsivėrė prieiga prie baltarusiškų, rusiškų medžiagų, ukrainietiškos darbo jėgos, kuri išvyko iš Lietuvos ginti savo šalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius